Γράφουν οι ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Αν και τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημόσιου τομέα υπάρχουν ήδη στην ΚΥΑ που εκδόθηκε τον Ιούλιο, η υλοποίηση γίνεται με αργούς ρυθμούς. Οπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, «από τους 2.495 φορείς του Δημοσίου μόνο οι 221 έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο. Εν πολλοίς τα περισσότερα υπουργεία και 90 δήμοι έχουν συμμορφωθεί, αλλά πρέπει να συμμορφωθούν και οι εποπτευόμενοι φορείς».
Οπως είπε, θα εξεταστεί αν οι φορείς του Δημοσίου που δεν έχουν συμμορφωθεί θα ενταχθούν ή όχι στον προγραμματισμό των προσλήψεων που θα κυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως και στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο. «Θα είμαστε αυστηροί», τόνισε.
Καμπάνια
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είπε πως τον τελευταίο χρόνο η Πολιτεία έχει διαθέσει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ με το μηχανισμό ανάκτησης κερδών των ηλεκτροπαραγωγών που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο έχει εξασφαλισθεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ που διατίθεται για επιδότηση των καταναλωτών. Οπως σημείωσε, θα ακολουθήσει επικοινωνιακή καμπάνια και συγκεκριμένες συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά, ενώ μελετώνται σχήματα οικονομικών κινήτρων.
Σχετικά με τον οδοφωτισμό πόλεων στους κατά τόπους δήμους, προτείνονται η βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και η περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35-50%.
Οσον αφορά στην παρέμβαση των Βρυξελλών και το αυριανό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, επανέλαβε πως για ακόμη μία φορά η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη να λάβει γενναίες αποφάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη καθυστέρησε, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν, είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα. Οι ελληνικές προτάσεις πρωταγωνιστούν στην ατζέντα».
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι η στήριξη των καταναλωτών από την κυβέρνηση θα είναι διαρκής και βασίζεται σε δύο άξονες: να μειωθεί το αποτύπωμα των αυξήσεων και να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας.
Κίνητρα και αντικίνητρα
Τα κίνητρα και αντικίνητρα που θα εφαρμοστούν στο Δημόσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ο υπουργός ανέφερε ότι «το Δημόσιο πλήρωσε 700 εκατ. ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια στη ΔΕΗ το 2021. Το ποσό αυτό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο το 2022. Συνεπώς, η εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος και στο Δημόσιο είναι απόλυτα αναγκαία για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση. Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από φυσικό αέριο κατά 30%-40%, του οποίου η τιμή έχει εκτοξευτεί. Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς σε σχέση με την επιμέλεια διαχείρισης της ενέργειας».
Ειδικότερα, προβλέπονται:
- Οταν ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων, τόσο για κάλυψη του πρόσθετου ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες, μη αναγκαστικού χαρακτήρα.
- Για τους δήμους, η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% αποτελεί δεσμευτικό στόχο, ειδικά σε ό,τι αφορά τον οδοφωτισμό. Οπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο.
- Για όσες υπηρεσίες του Δημοσίου προβλέπεται μπόνους, θα προστεθεί ο στόχος να πετύχουν και εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
- Οσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή 5% παραπάνω του στόχου, θα το δουν αυτό το επιπλέον 5% στον προϋπολογισμό τους, του επόμενου έτους.
Η παρακολούθηση υλοποίησης των δράσεων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας publicenergysavings.gov.gr.
Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση 2,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων κτιρίων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ)
«Δεν τα σβήνουμε, βάζουμε led»
«Αυτή η κρίση μάς βρίσκει πολύ ώριμους σε σχέση με την αντικατάσταση των φωτιστικών στους δημόσιους χώρους της πόλης μας με φωτιστικά led. Αυτό το έχουμε ολοκληρώσει και συνεπάγεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας», αναφέρει ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.
Μιλώντας για τις ενέργειες που κάνει ο δήμος για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό πρόβλημα, σημειώνει ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αντικατάστασης του παλιού φωτισμού στα σχολεία και σε όλα τα δημοτικά κτίρια με φωτισμό led. «Και θα δούμε στο επίπεδο της θέρμανσης πώς θα μπορέσουμε με τα σύγχρονα μηχανήματα να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, σίγουρα θα αξιοποιήσουμε και τις έξυπνες εφαρμογές. Εκεί που μπορούμε να γλιτώσουμε έστω και μία ώρα να ανάψουμε τα φώτα με πιο οικονομικό τρόπο και να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες που υπάρχουν θα το κάνουμε». Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει, «σε καμία περίπτωση δεν κουβεντιάζουμε να σβήσουμε τα φώτα σε δρόμους, σε δημόσιους χώρους, όπου μπορεί να προκληθεί αίσθημα ανασφάλειας. Είναι ζήτημα λειτουργίας και ασφάλειας της πόλης. Σε εμάς δεν πρόκειται να πέσει σκοτάδι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι με οργανωμένο τρόπο να εξοικονομήσουμε ενέργεια».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ)
Εξοικονόμηση με άλλους τρόπους
Στις προσπάθειες της δημοτικής Αρχής για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος αναφέρεται στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος.
«Η διαδικασία είναι ξεκάθαρη. Πρώτα ξεκινάς με τη μείωση των δαπανών, κάτι που κάναμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ουσιαστικά από τις αρχές Ιουλίου που εξεδόθη η ΚΥΑ και αναφερόταν στον ορισμό ενεργειακού υπευθύνου. Εμείς ορίσαμε άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο».
Ο κ. Φωστηρόπουλος σημειώνει ότι «έχει επισημανθεί στους διευθυντές και στους υπαλλήλους στα δημόσια κτίρια όταν φεύγουν να κλείνουν τα κλιματιστικά, τα φώτα, τους υπολογιστές κ.λπ.» προσθέτοντας ότι τις ημέρες αυτές αναμένεται να «έρθουν και τα φώτα led. Εχει ολοκληρωθεί ένα μέρος από τη διαδικασία, θα συμπληρώσουμε και τα υπόλοιπα, οπότε ευελπιστούμε στον οδοφωτισμό να έχουμε μια μείωση της τάξεως του 60%, που είναι πάρα πολύ σημαντική».
Στα μέτρα για τη καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης που λαμβάνει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου περιλαμβάνονται επίσης το κλείσιμο, στις 3 τα ξημερώματα, του διακοσμητικού φωτισμού στα κτίρια, όπως και στα σιντριβάνια. «Είναι πολυδάπανα και δεν χρειάζεται να λειτουργούν διαρκώς», εξηγεί ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και καταλήγει λέγοντας ότι «δεν έχουμε μπει στη λογική να κλείνουμε τα φώτα, καθώς προσπαθούμε να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα με σύγχρονο τρόπο».
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ)
«Με led θα πετύχουμε περισσότερα»
«Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημόσιου φορέα, που γίνεται ακόμη περισσότερο επιτακτική λόγω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης προσδιορίζουν τους στόχους και τις διαδικασίες που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε. Σε σχέση με αυτά:
Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει ήδη ορίσει υπάλληλό του ως ενεργειακό υπεύθυνο, ο οποίος θα εποπτεύει όλες τις ενέργειες για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτίρια. Ο περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος στον δημοτικό οδοφωτισμό άμεσα κατά 10% είναι επίσης ένας στόχος που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε, χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς σε θέματα λειτουργικότητας και ασφάλειας στην πόλη.
Επίσης, εξετάζουμε κάθε δυνατό τρόπο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου για τη θέρμανση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος του δήμου κατά 30% είναι προφανώς ο σημαντικότερος και ο δυσκολότερος. Στο ζήτημα αυτό είμαστε ευτυχώς έτοιμοι. Σε λίγες μέρες προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση όλου του δημοτικού οδοφωτισμού με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED. Η εξοικονόμηση που θα επιτύχουμε έτσι θα είναι της τάξης του 65%.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι και η κυβέρνηση από την πλευρά της οφείλει να σταθεί στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης, με ενισχύσεις που να καλύπτουν πραγματικά την υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Γιατί οι δαπάνες μας για την ίδια με πέρυσι κατανάλωση ρεύματος έχουν αυξηθεί περίπου κατά 70% φέτος και για το φυσικό αέριο έχουν τετραπλασιαστεί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτές οι υπέρογκες επιβαρύνσεις να στραγγαλίσουν οικονομικά τους δήμους και να αποβούν εις βάρος της καθημερινής εξυπηρέτησης των δημοτών».
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΡΜΗΣ)
«Αντικαθιστούμε όλους τους λαμπτήρες»
«Από τις πρώτες κιόλας ενδείξεις ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή ενεργειακή κρίση ο Δήμος Θέρμης προχώρησε σε έναν συνολικό σχεδιασμό με αποκλειστικό στόχο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Τροποποίησε τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών συστήνοντας ειδικό αυτοτελές τμήμα Ενεργειακού Σχεδιασμού. Παράλληλα όρισε υπεύθυνο ενεργειακών υποδομών μηχανολόγο μηχανικό του δήμου, καθώς και διοικητικό υπεύθυνο, οι οποίοι θα παρακολουθούν την ενεργειακή κατανάλωση σε όλα τα δημοτικά κτίρια και θα ενημερώνουν την ειδική πλατφόρμα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε θεσπίσει τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Παράλληλα, εκδίδουμε οδηγό με όλα τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών τα οποία ανακοίνωσε χθες η Πολιτεία, ο οποίος θα μοιραστεί σε όλο το προσωπικό του δήμου. Επίσης, ετοιμάζουμε πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα “Ηλέκτρα” με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων.
Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχουμε με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το ΕΚΕΤΑ θα παρέχει στο δήμο τεχνογνωσία, με στόχο τη μέγιστη δυνατή μείωση του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την ενεργειακή απόδοση κάθε μέτρου που λαμβάνει ο δήμος, υποδεικνύοντας αναγκαίες βελτιώσεις.
Ο δήμος υλοποιεί εδώ και καιρό σχέδιο αντικατάστασης των ενεργοβόρων λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου LED, έχοντας αντικαταστήσει ήδη το 60%. Εχουμε θέσει σε πιλοτική εφαρμογή πρόγραμμα μείωσης της κατανάλωσης στον δημοτικό φωτισμό σταδιακά μετά τις 12 το βράδυ και μετά τις 3 το πρωί».
Ειδήσεις σήμερα
Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ ανάμεσα σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά
Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν την Δευτέρα – Όλα τα μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς