Ετσι, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί και αποτελέσει νόμο του κράτους, θα προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής προσωρινής κράτησης (γνωστής ως προφυλάκισης) ακόμα και για πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ η προφυλάκιση θα είναι ο κανόνας σε ό,τι αφορά τα κακουργήματα, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων. Στην περίπτωση που κάποιο πλημμέλημα οδηγείται στο Αυτόφωρο, το δικαστήριο θα μπορεί να διατάξει την κράτηση του κατηγορουμένου για πέντε μέρες, από τρεις που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση που η δίκη αναβληθεί εντός λίγων 24ώρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο ορίζει πως στα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας δεν θα επιτρέπεται πλέον η χορήγηση αναστολής ή η χρηματική μετατροπή της ποινής, αλλά οι δράστες θα οδηγούνται υποχρεωτικά στη φυλακή, ενώ επίσης ορίζεται πως θα υπάρχει άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα κακουργήματα εδώ και μερικούς μήνες.
Μία καινοτομία που παρουσίασε ο Γ. Φλωρίδης αφορά στη δυνατότητα να επιβληθούν περιοριστικοί όροι άμεσα από τον εισαγγελέα, με το που θα λάβει γνώση για μια καταγγελία και πριν καν προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης. Μάλιστα, θα δίνεται η δυνατότητα στο θύμα να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους, ενώ για τυχόν παραβίασή τους θα επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης.
Γενικά, στο νέο νομικό πλαίσιο ορίζεται πως η υποτροπή του δράστη συνιστά επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής, ενώ μια ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά στην προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Η δίκη θα διεξάγεται με την ανάγνωση της κατάθεσης που έδωσε η καταγγέλλουσα στην προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη, με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.
Λιμάνι Αντιρρίου: Προσάραξη φορτηγού πλοίου - Δεν έχει αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός ή εισροή υδάτων
Μία ακόμα αλλαγή είναι η ένταξη στον νόμο της ενδοοικογενειακής βίας, της απειλής μέσω επίμονης καταδίωξης ή αθέμιτης παρακολούθησης μέλους της οικογένειας του θύματος, ενώ παράλληλα οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές εντάσσονται στους επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όποτε τα εντοπίζουν. (Ηδη αυτή η υποχρέωση έχει πρόσφατα θεσπιστεί για γιατρούς, ψυχολόγους, παιδαγωγούς κ.λπ.)
Τέλος, στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο εισαγγελέας θα διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να υπάρξει αλλαγή ως προς το καθεστώς επιμέλειας ανήλικων τέκνων, ενώ αλλαγές επέρχονται και στην ποινική διαμεσολάβηση, η οποία δεν θα προβλέπεται πια για σοβαρά εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Στις περιπτώσεις όπου τελικά θα διεξάγεται διαμεσολάβηση, εντάσσεται μάλιστα η υποχρέωση κάλυψης των άμεσων οικονομικών αναγκών του θύματος στους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης από την πλευρά του κατηγορουμένου!