Η Ελίνα Χατζηδημητρίου από τη Θεσσαλονίκη πέτυχε κάτι που δεκάδες χιλιάδες φοιτητές είχαν προσπαθήσει κατά το παρελθόν αλλά απέτυχαν. Ενα ολοστρόγγυλο δεκάρι φιγουράρει πλέον στο πτυχίο που πήρε από το τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ. «Χρειαζόμουν βαθμολογία “δέκα” σε 42 μαθήματα. Τελικά, πήρα 43 δεκάρια, επομένως η γραμματεία χρειάστηκε να μην υπολογίσει το ένα για το πτυχίο. Ενδεχομένως, να ήταν η πρώτη φορά που δεν υπολόγιζε δεκάρι σε πτυχίο», είπε στον «Ε.Τ.» η 23χρονη απόφοιτη.
Γεννήθηκε το 1999 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αγαπούσε από μικρή τα Μαθηματικά και το 2017 -ούσα μαθήτρια δημόσιου Λυκείου- συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις και απέσπασε την πρωτιά στο τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ. «Μπήκα με όρεξη και πολλή διάθεση για μάθηση στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Το δεκάρι στο πτυχίο δεν ήρθε εύκολα. Αλλά δεν ήταν και απρόσμενο. Διάβαζα πολύ και εντατικά όλα τα φοιτητικά χρόνια», πρόσθεσε. Και δύο χρόνια πριν την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών της, ξέσπασε η πανδημία. «Ηταν μεγάλο πρόβλημα διότι έχασα την επαφή με τη Σχολή και τους καθηγητές. Ολοι μας βγήκαμε εκτός σειράς και επίτευξης στόχων. Αυτός ο άπλετος χρόνος μέσα στο σπίτι δεν έκανε καλό. Μπορούσες να μεταθέσεις χρονικά υποχρεώσεις, καθώς και τις επόμενες μέρες είχες το ίδιο πρόγραμμα: θα έμενες σπίτι! Φρόντισα να μην με πάρει από κάτω. Αναθεώρησα και επικαιροποίησα το πρόγραμμά μου και παρά τις δυσκολίες -ακόμη και τεχνικές διότι στο σπίτι η ταχύτητα του Ιντερνετ ήταν απλά τραγική- κατάφερα να διατηρήσω την επαφή και να αντεπεξέρχομαι στις παραδόσεις», υπογράμμισε.
Και όταν ήρθε η ώρα της εξεταστικής, η Ελίνα Χατζηδημητρίου τα έδωσε όλα! «Είναι άδικο αυτό που λένε για τους μαθητές και τους φοιτητές της καραντίνας πως πέρασαν “χαριστικά” τις εξετάσεις επειδή ήταν ηλεκτρονικές. Ιδρώσαμε για να τις περάσουμε. Τα θέματα που έβαζαν οι καθηγητές ήταν πολύ πιο δύσκολα από εκείνα στα αμφιθέατρα», είπε, κάνοντας το κατόρθωμα του «δέκα» να φαντάζει ακόμη πιο σπουδαίο!
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Πλέον, ξεκουράζεται στο σπίτι της οικογένειάς της στα προάστια της ανατολικής Θεσσαλονίκης, σχεδιάζει τις καλοκαιρινές διακοπές της και αναμένει την απάντηση στην αίτηση που κατέθεσε στο ΑΠΘ για να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεωρητικά Μαθηματικά», το οποίο επικεντρώνεται στην άλγεβρα, στη γεωμετρία και τις αναλύσεις. Με το απόλυτο «δέκα» στο πτυχίο της, δεν υπάρχει περίπτωση να της αρνηθεί συμμετοχή μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ενώ η 23χρονη σχεδιάζει να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε φοιτητές. Για το πιο μακρινό μέλλον, δεν αποκλείει ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά όπως της αρέσει να λέει: «Σχεδιάζω τη ζωή βήμα-βήμα. Ή καλύτερα εξίσωση-εξίσωση».
Ερωτηθείσα για τους νέους φοιτητές της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, τους συνέστησε να ασχολούνται συστηματικά και καθημερινά με το εκπαιδευτικό αντικείμενό τους και να προσπαθούν να βελτιώνονται. «Η κάθε προσπάθεια πάντα ανταμείβεται…», κατέληξε.
Πριν από μερικές μέρες, έγινε η τελετή ορκωμοσίας του τμήματος Μαθηματικών, όπου έλαμπε από χαρά και περηφάνια το πατέρας της, Αντώνης. Η απόφοιτη φωτογραφήθηκε και με τον πρόεδρο του τμήματος, Δημήτρη Πουλάκη, την κοσμήτορα της Σχολής, Χαρά-Μυρτώ-Αγάπη Χαραλάμπους, και τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Ολοι τη συνεχάρησαν για το επίτευγμα του «δέκα» στο πτυχίο της και της ευχήθηκαν να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο.
Gov.gr Wallet: Στο κινητό μας ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης – Βήμα βήμα η διαδικασία
Τουρισμός για Όλους – Δικαιούχοι: Πώς θα πάρετε τα λεφτά – Τι είναι το Viva Wallet και το NFC