Κακοποίηση των παιδιών και κίνδυνοι της χρήσης του διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους είναι στο επίκεντρο των εργασιών της εκπαιδευτικής διημερίδας που διοργανώνει η παιδιατρική κλινική του Καραμανδανείου.
Εκπέμπει SOS το Καραμανδάνειο: Τουλάχιστον δύο περιστατικά παιδικής κακοποίησης εβδομαδιαίως
Οι εργασίες της διημερίδας που διοργανώνεται για 20ή συνεχή χρονιά με θέμα: «Πρακτικά παιδιατρικά και νεογνολογικά θέματα» ξεκινούν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή στο Royal Patras. Συνδιοργανωτής της φετινής διημερίδας είναι η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγιος Ανδρέας».
Μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος », η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της διημερίδας και διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Μαρία Ηλιοπούλου κατέθεσε την ανησυχία της για τα αυξημένα κρούσματα κακοποίησης παιδιών. Αυτός είναι και ο λόγος που μαζί με τους συνεργάτες της αποφάσισαν να εντάξουν στο πρόγραμμα ειδική ομιλία για το θέμα αυτό που αφορά στα πρώιμα σημάδια κακοποίησης παιδιών και εφήβων.
Καραμανδάνειο: SOS από Παιδιάτρους για την παιδική κακοποίηση
«Καταγράφουμε μεγάλη αύξηση περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Κατά μέσο όρο την εβδομάδα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον δύο περιστατικά. Αυτή την αύξηση την παρατηρούμε μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία και τα μέλη των οικογενειών αναγκαστικά έμειναν συνεχώς μαζί. Η αύξηση αυτή δεν μας αφήνει αδιάφορους ως παιδιάτρους. Το αντίθετο μάλιστα γι’ αυτό προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε και την κοινωνία να εντοπίζει έγκαιρα τα σημάδια κακοποίησης ενός παιδιού και να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές. Η κοινωνία μας πρέπει να έχει τις κεραίες της υψωμένες».
Παράλληλα, η κ. Ηλιοπούλου περιγράφει ότι η αύξηση των περιστατικών έχει ως αποτέλεσμα οι εισαγγελικές αρχές να διατάσσουν την απομάκρυνση παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον, χωρίς όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για τη φιλοξενία τους. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς παιδιά που παραμένουν στο νοσοκομείο μας επί μακρό χρονικό διάστημα, επειδή δεν έχουν πού να πάνε. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε δύο παιδιά. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει όλο αυτό για ένα παιδί που έχει υποστεί κακοποίηση και παραμένει κλεισμένο μέσα σε ένα νοσοκομείο».
ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Το δεύτερο σοβαρό θέμα που απασχολεί έντονα την παιδιατρική κοινότητα είναι οι συνέπειες που έχει σε παιδιά και εφήβους η χρήση του διαδικτύου. «Την εξάρτηση των παιδιών από το διαδίκτυο τη βλέπουμε παντού γύρω μας καθημερινά. Τα παιδιά έπαψαν να ζουν ως παιδιά. Κι αυτό έχει συνέπειες στην ανάπτυξή τους, νοητική, κοινωνική και ψυχολογική πέραν βέβαια των άλλων κινδύνων που συνεπάγεται η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου. Ολα αυτά μας ανησυχούν ιδιαίτερα, γι’ αυτό και τα εντάξαμε ως θέματα στη διημερίδα μας η οποία είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη της κοινωνίας».
Οι δύο ομιλίες με τα παραπάνω αντικείμενα θα πραγματοποιηθούν αύριο και ώρα 7.30 το απόγευμα, με ομιλητές τον αστυνομικό στη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πάτρας Γεώργιο Λυγερό και την Αστυνόμο Α’ (ΥΓ)- ψυχολόγο, υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής Κωνσταντίνα Κωστάκου.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ
Η επανεμφάνιση νόσων που είχαν καταπολεμηθεί με τα εμβόλια, αλλά το αντιεμβολιαστικό κίνημα γονέων που τις επανέφερε στο προσκήνιο είναι ένα άλλο σοβαρό μέτωπο που απασχολεί τον παιδιατρικό κόσμο.
«Ο παιδίατρος έρχεται συχνά αντιμέτωπος με την άρνηση του γονιού να κάνει τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί του για την πρόληψη σοβαρών νόσων που στο παρελθόν σκότωναν τα παιδιά. Το αντιεμβολιαστκό κίνημα που έχει ξεκινήσει πολύ πριν την πανδημία από γονείς που αρνούνταν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έχει σοβαρές συνέπειες. Για τον λόγο αυτό καλέσαμε την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας και Μελέτης Εμβολίων Βασιλική Σπούλου να μας μιλήσει για το κρίσιμο αυτό θέμα. Θα κάνει μία ανασκόπηση των νόσων που αντιμετωπίστηκαν με τα εμβόλια και θα παρουσιάσει τα νέα δεδομένα».
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Η κ. Ηλιοπούλου αναφέρει ότι το άνοιγμα των σχολείων προκάλεσε αύξηση των περιστατικών ιογενών ιώσεων, λοιμώξεων του αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες και κορονοϊού. «Με το που άνοιξαν τα σχολεία γεμίσαμε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των κανόνων υγιεινής. Αυτό όλες τις ιώσεις που κυκλοφορούν και φυσικά τον κορονοϊό. Βέβαια, τα περιστατικά του κορονοϊού είναι πολύ πιο ελαφρά, αλλά δεν παύουν τα παιδιά να ταλαιπωρούνται. Ιδιαίτερα τα νεογνά που είναι πιο ευάλωτα. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε στην κλινική μας τρία περιστατικά».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ
Τέλος, η κ. Ηλιοπούλου αναφέρει ότι στους στόχους της ημερίδας είναι «το άνοιγμα στους συναδέλφους που υπηρετούν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είτε σε δημόσιες δομές, είτε ως ιδιώτες. Πρέπει να συνεργαζόμαστε αρμονικά. Είναι ανοιχτή η πόρτα μας σε όποιον συνάδελφο θέλει να συνεργαστούμε. Πρέπει να επικοινωνούμε με τους παιδιάτρους των παιδιών που νοσηλεύουμε, ώστε τα παιδιά να έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Εμείς πρέπει να γνωρίζουμε από τον παιδίατρο του παιδιού που νοσηλεύουμε όλο το ιστορικό του και ο παιδίατρος να γνωρίζει από εμάς τα της νοσηλείας του, ώστε να συνεχίζει τη φροντίδα του όταν παίρνει εξιτήριο από εμάς. Πιστεύω απόλυτα σε αυτή τη συνεργασία γι΄ αυτό και με τους συναδέλφους μου την καλλιεργούμε».
Πηγή: flamis.gr