Σχεδόν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού που μίλησαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής εξέφρασαν παράπονα για τη διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις τούς στέλνει να ψηφίσουν σε άλλη πόλη ή ακόμα και σε άλλη χώρα, ωστόσο δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους που έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΡΕΛΛΗ • ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ
«Το ότι φεύγουμε από την πατρίδα μας δεν σημαίνει ότι τα παρατάμε όλα»
«Μπορεί να είμαι μακριά, αλλά δεν ξεχνάω την Ελλάδα, γιατί είναι η χώρα μου, η χώρα όπου ζει η οικογένειά μου και η χώρα στην οποία πιθανόν μια μέρα θα επιστρέψω», λέει η Μαρία Πατρέλλη, που ζει στη Σεούλ. Στην πόλη θα υπάρχει εκλογικό κέντρο, καθώς συμπληρώθηκε το όριο των τουλάχιστον 40 εκλογέων, και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια από τη Θεσσαλονίκη όχι μόνο θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα αλλά θα έχει και ενεργό ρόλο στη διαδικασία, καθώς επελέγη ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής. «Συμπλήρωσα αμέσως την αίτηση όταν δόθηκε αυτή η δυνατότητα και στη συνέχεια επικοινώνησαν μαζί μου από την πρεσβεία και μου ζήτησαν να είμαι μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Ημουν αποφασισμένη να ψηφίσω και από την αρχή είχα επαφή με την πρεσβεία για τα διαδικαστικά, δεν ξέρω πόσοι θα έρθουν να ψηφίσουν, γιατί έρχονται και από άλλες χώρες, αλλά εμείς στο εξωτερικό ενδιαφερόμαστε για το τι γίνεται στην Ελλάδα, το ότι φεύγουμε δεν σημαίνει ότι τα παρατάμε όλα», λέει η νεαρή φοιτήτρια.
«Εχω ερωτευτεί τη χώρα»
Στη Σεούλ, την πόλη των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, ζει σχεδόν έναν χρόνο, αφού μετακόμισε τον περασμένο Αύγουστο, κόντρα στο ρεύμα που ήθελε τους περισσότερους συμφοιτητές της να επιλέγουν μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι δύσκολο να έρθει κανείς στη Νότια Κορέα, γιατί είναι πολύ μακριά και είναι τελείως διαφορετικός ο τρόπος ζωής. Τώρα πια όμως έχω ερωτευτεί τη χώρα αυτή. Κάνω μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις, ενώ το προπτυχιακό μου ήταν στις Πολιτικές Επιστήμες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Αν μου δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω εδώ, δεν αποκλείω να καθυστερήσω την επιστροφή μου στην Ελλάδα για μερικά χρόνια. Μέχρι τότε ενημερώνομαι για τις πολιτικές εξελίξεις από ιστοσελίδες και από ελληνικά κανάλια που βλέπω μέσω Internet», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΣ • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ
«Επρεπε να έχει αποφασιστεί η επιστολική ψήφος…»
Θεσσαλονικη: Στην κορυφή η σοκολάτα Ντουμπάι στα ζαχαροπλαστεία της πόλης - Το πιο trendy γλυκό των Χριστουγέννων!
Ο Αλέκος Καραμανώλας είναι εκπαιδευτικός στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και ετοιμάζεται να ψηφίσει στο προξενείο της Βάδης – Βυρτεμβέργης. Ως ενεργό μέλος της Ομογένειας, συμμετέχει στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και δεν κατανοεί, όπως λέει, γιατί δεν δόθηκε στους αποδήμους το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.
«Είναι μια αρχή το ότι μας δόθηκε δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό στις εθνικές εκλογές, αλλά στην ουσία έγινε μισή δουλειά. Γιατί να μην έχω εγώ τη δυνατότητα να στείλω την ψήφο μου στην Κατερίνη, την πόλη από την οποία κατάγομαι; Επρεπε να έχει αποφασιστεί η επιστολική ψήφος», σημειώνει.
Κενά και αδικίες
Γεννημένος στη Στουτγάρδη από Ελληνες γονείς, ήρθε στην Ελλάδα 13 ετών και πριν από λίγα χρόνια αποφάσισε να ξαναφύγει και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Γερμανία. Η διαδικασία έχει κενά και αδικίες, όπως επισημαίνει ο κ. Καραμανώλας, με βασικότερη αδικία τον αποκλεισμό από την ψηφοφορία των μεταναστών πρώτης γενιάς που δεν έχουν ζήσει στην Ελλάδα δύο χρόνια την τελευταία 35ετία, αλλά και κάποιους άλλους που τους ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να εγκριθεί ή αίτησή τους.
«Η νέα γενιά δεν έχει την πολιτική ευαισθητοποίηση που είχαν οι παλαιότεροι, δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον. Οι αρμόδιοι έπρεπε να φροντίσουν ώστε να μην αποκλείονται οι απόδημοι που θέλουν να πάνε στην κάλπη. Δεν το σκέφτηκαν όπως θα έπρεπε, αλλά θέλω να ελπίζω ότι στο μέλλον θα γίνουν βελτιώσεις», λέει ο Ελληνας εκπαιδευτικός, εστιάζοντας παράλληλα και σε θέματα νοοτροπίας. «Υπάρχει πάντα και μια καχυποψία στην Ελλάδα για τον ξένο, γι’ αυτόν που έρχεται από το εξωτερικό. Θα ήθελα το παιδί μου να ζήσει την εφηβεία του στην Ελλάδα, όπως την έζησα κι εγώ, αλλά νομίζω ότι εδώ στη Γερμανία θα έχει περισσότερες ευκαιρίες», επισημαίνει.
ΚΙΚΗ ΣΟΝΙΔΟΥ • ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
«Φυσικά και θέλω να ψηφίσω»
Από το Λονδίνο ετοιμάζεται να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα η γιατρός Κική Σονίδου. Εδώ και 15 χρόνια ζει στη βρετανική πρωτεύουσα αλλά με το βλέμμα και το μυαλό της πάντα στην Ελλάδα. «Θα ψηφίσω στην πρεσβεία, που συμπωματικά είναι και κοντά στο σπίτι μου. Εκανα αίτηση, αν και με προβλήματα, γιατί στην αρχή κόλλαγε το σύστημα ή δεν έπαιρνε τα έγγραφα. Οσοι έκαναν αργότερα αίτηση την έκαναν πιο εύκολα, γιατί είχαν διορθωθεί λίγο τα πράγματα», λέει προσθέτοντας: «Φυσικά και θέλω να ψηφίσω, γιατί με αφορά το τι γίνεται στην Ελλάδα. Εχω εκεί σπίτι, οικογένεια, περιουσία και κάνω φορολογική δήλωση. Επίσης, θα ήθελα να επιστρέψω μια μέρα στην πατρίδα μου, αν και έχω πολλές αμφιβολίες σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Η αριστεία και η αξιοκρατία έχουν δρόμο ακόμα… Κάποιοι λένε “Γιατί να ψηφίζετε εσείς που ζείτε στο εξωτερικό και είστε βολεμένοι;”, αλλά δεν είναι έτσι. Εγώ τουλάχιστον έχω άμεση σχέση με την Ελλάδα, δεν είμαι αποκομμένη. Δεν σας κρύβω όμως ότι υπάρχει και μια δυσαρέσκεια για την επιλογή προσώπων σε νευραλγικές θέσεις που όχι μόνο δεν βοηθούν τους αποδήμους αλλά προσπαθούν να φέρουν ελληνικές νοοτροπίες στο εξωτερικό, όπως το βόλεμα ημετέρων. Αυτές οι επιλογές έχουν βλάψει την Ομογένεια και πολλοί θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με αποχή από τις εκλογές».
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΓΚΟΥΝΤΑΜΑΝΗΣ • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
«Η πλησιέστερη κάλπη είναι 2,5 ώρες οδήγηση»
Από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και ο Μιλτιάδης Γκουνταμάνης, πρόεδρος εταιρίας Συμβούλων. Εχει κάνει αίτηση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, αλλά ακόμα δεν ξέρει αν θα ψηφίσει, καθώς δεν υπάρχει εκλογικό κέντρο στην πόλη του. «Η πλησιέστερη κάλπη θα είναι στο προξενείο του Λος Αντζελες, δυόμισι ώρες μακριά, που σημαίνει περίπου 5 ώρες οδήγηση “πηγαινέλα”. Εάν τα καταφέρω να το συνδυάσω με τις δουλειές μου, θα πάω να ψηφίσω, καθώς πάντα ενδιαφέρομαι για τη χώρα μου. Είναι σημαντικό που αποφασίστηκε να ψηφίσουμε, θα πρέπει όμως η διαδικασία να γίνει πιο οργανωμένα ώστε να έχουν πραγματικά όλοι οι απόδημοι δυνατότητα συμμετοχής», επισημαίνει ο κ. Γκουνταμάνης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ • ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
«Δεν υπάρχει εκλογικό κέντρο στην πόλη»
Μεταφραστής στο επάγγελμα ο Χρήστος Πετρόπουλος, που ζει στο Πεκίνο, δεν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί δεν υπάρχει εκλογικό κέντρο στην πόλη. «Μας στέλνουν να ψηφίσουμε στην Κορέα και γενικά δεν υπάρχει ενδιαφέρον μεταξύ των Ελλήνων που ζούμε εδώ, γιατί έχουμε τις δουλειές μας και δεν μπορούμε να κάνουνε τέτοιο ταξίδι», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Ειδήσεις σήμερα
Tριπλές αυξήσεις στο Δημόσιο από το 2024 – Ποιες κατηγορίες θα ωφεληθούν περισσότερο