Το γεγονός ότι ορισμένοι ηλικιωμένοι ιεράρχες φαίνεται πως δυσκολεύονται να διοικήσουν τις επαρχίες τους λόγω προβλημάτων υγείας ή των λιγοστών δυνάμεών τους, με τους βοηθούς τους να έχουν αναλάβει το ρόλο τους, αλλά αρνούνται να παραδώσουν τη σκυτάλη στους νεότερους, προβληματίζει ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο. Αλλωστε, ο ίδιος, όπως είχε πει στο παρελθόν με αφορμή την παραίτηση του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου το 2013 (ο πρώτος ιεράρχης που ανέλαβε την πρωτοβουλία να παραιτηθεί «έχοντας σώας τας φρένας», ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για άλλες παραιτήσεις), «η μέση λύση είναι ίσως και η καλύτερη, ούτε κάποιος να σέρνεται ούτε να παραιτείται νέος».
Στο πλαίσιο αυτό, κατά την αυριανή συνεδρίαση της ΔΙΣ δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί, εκτός απροόπτου, και πάλι η ειδική επιτροπή (συμμετέχουν και καθηγητές ιατρικών σχολών) για να εξετάσει την κάθε υπόθεση των υπέργηρων επισκόπων προσεκτικά και να αποφανθεί εάν τελικά είναι ή όχι ικανοί να ανταποκριθούν στα λειτουργικά και διοικητικά τους καθήκοντα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας: «Μητροπολίτης μη δυνάμενος να εκτελεί τα καθήκοντα αυτού διά νόσον ή γήρας δικαιούται να υποβάλει κανονικήν παραίτησιν». Επίσης, προβλέπεται ότι «μητροπολίτης καταστάς ανίκανος προς εκπλήρωσιν των καθηκόντων του και μη υποβαλὼν παραίτησιν απαλλάσσεται τούτων κατόπιν αποφάσεως ειδικής επιτροπής».
Μάλιστα, στους διαδρόμους της Μονής Πετράκη τελευταία συζητούνται τα ονόματα των μητροπολιτών Παραμυθίας, Τίτου, Μηθύμνης, Χρυσόστομου, Θεσσαλονίκης, Ανθιμου, Καρυστίας, Σεραφείμ, και Φλωρίνης, Θεόκλητου.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ιερώνυμος δεν επιθυμεί να αδικήσει, ακόμη και να υποβαθμίσει το ποιμαντικό έργο του κάθε επισκόπου. Εξάλλου, ο ίδιος έχει δηλώσει για τον εαυτό του: «Αν, λοιπόν, βρεθεί μία ομάδα αρχιερέων που να μου πει “ξέρετε, καλός είστε, αλλά λίγο κουρασμένος, δεν αποσύρεστε”, ειλικρινά σας λέω θα είναι για μένα μια ευλογημένη απόφαση, διότι έχω πολλά να κάνω ακόμα».
ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Εορταστικό ωράριο 2024: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα; - Πότε θα ξεκινήσει;
Ανω των 50 ετών οι 30 από τους 80
Σήμερα, τριάντα (από τους συνολικά ογδόντα έναν) μητροπολίτες είναι άνω των 70 ετών. Δέκα έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του 1970 και είναι οι μητροπολίτες Αιτωλίας, Δαμασκηνός (1975), Ελασσώνος, Χαρίτων (1975), Θήρας Αμφιλόχιος (1970), Λαρίσης, Ιερώνυμος (1971), Κομοτηνής, Παντελεήμων (1970), Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ (1976), Σισανίου, Αθανάσιος (1971), Τρίκκης, Χρυσόστομος (1975), Φθιώτιδος, Συμεών (1977).
Ο γηραιότερος από όλους είναι ο Καρυστίας, Σεραφείμ. Διανύει το 94ο έτος της ηλικίας του, διάκονος χειροτονήθηκε το 1962 και μητροπολίτης το 1968. Ακολουθούν ο μητροπολίτης Μηθύμνης, ο οποίος γεννήθηκε το 1930 και από το 1984 κατέχει τα ηνία της μητρόπολης, ο Παραμυθίας, Τίτος, που έχει γεννηθεί το 1931 και το 1974 εξελέγη μητροπολίτης, και όπως λέγεται στους εκκλησιαστικούς κύκλους με δυσκολία πλέον κινείται, ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Θεόκλητος, που έχει γεννηθεί το 1932, ο Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, ο οποίος γεννήθηκε το 1934 και μητροπολίτης εξελέγη το 2004. Ο κ. Ανθιμος στο παρελθόν ήταν από τους πιο δυναμικούς στο λόγο ιεράρχες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν πολυεμφανίζεται.
ΔΙΣ
Παρέμβαση για το κόμμα Νίκη
Παρέμβαση για τις φήμες που θέλουν την επίσημη Εκκλησία να εμπλέκεται στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να κάνει (και) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συνοδικοί ιεράρχες θα βάλουν με τη σειρά τους φρένο στο κόμμα Νίκη, διαμηνύοντάς του ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν τη χρησιμοποίηση της Εκκλησίας προς εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί (σήμερα ή αύριο) η Ιερά Σύνοδος θα υιοθετήσει και θα επιδοκιμάσει τη δήλωση που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις 27 Μάιου, με την οποία ξεκαθάριζε: «Δεν πρόκειται να ανεχθώ τη χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείου για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς».