BREAKING NEWS
Αργίες 26ης – 28ης Οκτωβρίου: Φουλάρουν οι ορεινοί προορισμοί
χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
Author Avatar
Newsroom eleftherostypos.gr
16/10/2024
|
09:25

Με την πλάτη στην ανταγωνιστικότητα και πρόσθετες επιβαρύνσεις σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και τις συνεχείς ανατιμήσεις, οι ξενοδόχοι και επιχειρηματίες της φιλοξενίας ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους επισκέπτες για τις αργίες της 26ης Οκτωβρίου – στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης- και της 28ης Οκτωβρίου. Οι πληρότητες είναι στα ύψη, ωστόσο η γκρίνια ξεπερνάει τις υψηλές κρατήσεις.

«Δεν σώζεται η παρτίδα μόνο με τα επίσημα τριήμερα και τις αργίες» λένε με μια φωνή οι ξενοδόχοι, ανά την Ελλάδα, με την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα και το μέλλον των επιχειρήσεων τους να κυριαρχεί.

Οι επίσημες αργίες της 26ης Οκτωβρίου – πολιούχου της Θεσσαλονίκης- και της 28ης Οκτωβρίου – εθνικής εορτής της Ελλάδας- σηματοδοτούν ουσιαστικά την έναρξη της χειμερινής περιόδου στους ορεινούς και ηπειρωτικούς προορισμούς. Ο καιρός εξακολουθεί να είναι σύμμαχος των επιχειρηματιών της φιλοξενίας, οι οποίοι δεν έχει χρειαστεί, μέχρι στιγμής, να ανάψουν θέρμανση, όπως συνέβαινε παλαιότερες χρονιές. Ωστόσο, κάθε επιπρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή πώλησης του προϊόντος τους έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα.

Ήδη, για το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, για το οποίο εξ αρχής, πριν καν εφαρμοστεί και μάλιστα με αυξήσεις, ανάλογα τα αστέρια της κάθε επιχείρησης, υπήρχαν αντιδράσεις, και παράλληλα αυξάνεται και το τέλος παρεπιδημούντων κατά 50%.

«Μετατρεπόμαστε σε εισπράκτορες δημοσίων εσόδων ρισκάροντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας» δηλώνουν με έντονο προβληματισμό οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα.

Δέκα μόλις μέρες πριν την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, του Αγίου Δημητρίου, η οποία ‘πέφτει’ ημέρα Σάββατο 26 Οκτωβρίου (σ.σ. Δευτέρα ‘πέφτει’ η 28η Οκτωβρίου), δίνει την ευκαιρία τόσο στους Θεσσαλονικείς όσο και στους υπόλοιπους πολίτες να αποδράσουν από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Και μπορεί, τα οικονομικά του Έλληνα να είναι περιορισμένα, ωστόσο, κάτι τέτοιες ευκαιρίες, όπως αποδεικνύεται, δεν τις αφήνει ανεκμετάλλευτες.

Το GRTimes.gr καταγράφει το κλίμα σε Ημαθία, Ιωάννινα – ορεινά Ιωαννίνων, Βόλο – Πήλιο, Ευρυτανία, Πελοπόννησο. Οι κρατήσεις κινούνται ως επί το πλείστων για δυο διανυκτερεύσεις και λιγότερο για τρεις.

Φημισμένη για το περίφημο κρασί της η Νάουσα με ναυαρχίδα της την ποικιλία Ξινόμαυρο, αυτήν την εποχή, πρωταγωνιστεί και με τα καζάνια της όπου βράζουν τα τσίπουρα. Ως είθισται, παρέες παρέες μαζεύονται σε οινοποιεία για τα καζανέματα, καθώς ενώ βράζουν το τσίπουρο της χρονιάς, παράλληλα διασκεδάζουν.

Μια τέτοια ευκαιρία θα αδράξουν αρκετοί Βορειοελλαδίτες και Θεσσαλονικείς τις αργίες της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, όπου θα συνδυάσουν την εξόρμησή τους στη Νάουσα και γενικότερα στην Ημαθία.

Όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Π.Ε. Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος, οι πληρότητες, μέχρι στιγμής, κινούνται στο 80% και πρόκειται κυρίως για τριήμερα με δυο διανυκτερεύσεις αλλά και κάποια τριήμερα.

Ωστόσο, ο κ. Μάντσιος στέκεται στο γεγονός ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός στους επιχειρηματίες ξενοδόχους, διότι, πρώτα έχουν κλειστεί τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, και μετά πήραν σειρά τα ξενοδοχεία. «Είναι λυπηρό» δηλώνει με αγωνία στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Π.Ε. Ημαθίας.

Αρκετοί είναι και εκείνοι που έχουν επιλέξει το νομό Ημαθίας για τη φθινοπωρινή τους απόδραση στη φύση, απολαμβάνοντας την ομορφιά του τόπου, την τοπική γαστρονομία, τα ποιοτικά κρασιά και τσίπουρα, τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, παραδοσιακές γειτονιές αλλά και το όρος Βέρμιο.

Σ’ ότι αφορά τις τιμές παραμένουν σταθερές σε σχέση με πέρυσι, με το δίκλινο να ξεκινάει από τα 75 – 80 ευρώ με πρωινό και στα 4άστερα να κυμαίνονται περί στα 100 ευρώ.

Ιωάννινα – Ζαγοροχώρια: Γεμάτα το 3ήμερο, μείωση το υπόλοιπο διάστημα

Αγαπητός προορισμός τα Ιωάννινα με τη λίμνη Παμβώτιδα για όλες τις εποχές του χρόνου, και για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, καταγράφουν αυξημένες πληρότητες, με τα ξενοδοχεία να είναι σχεδόν γεμάτα.

Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης, οι πληρότητες για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι πολύ υψηλές, «όμως, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον, δεν σωζόμαστε μόνο με τα τριήμερα και τις αργίες» υπογραμμίζει.

Οι κρατήσεις στα μεγάλα ξενοδοχεία κυμαίνονται στις δυο διανυκτερεύσεις ενώ στα μικρότερα με λιγότερα δωμάτια στις τρεις. Υψηλές πληρότητες καταγράφονται και στα Ζαγοροχώρια, ωστόσο όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr επικρατεί μια γκρίνια στους επιχειρηματίες του τουρισμού, διότι παρατηρείται μια μείωση της τάξεως του 30% για το 2024 σε σχέση με πέρυσι. Από τη μια η έλλειψη των Ισραηλινών τουριστών, που τα τελευταία χρόνια με την παρουσία τους είχαν ανεβάσει κατά πολύ την περιοχή, και από την άλλη ο περιορισμός των Ελλήνων για αποδράσεις αναψυχής μόνο τα επίσημα τριήμερα και αργίες έχουν οδηγήσει στη μείωση.

Σ’ ότι αφορά τις τιμές παραμένουν σταθερές σε σχέση με πέρυσι, με το δίκλινο να ξεκινάει από τα 60 ευρώ με πρωινό και να φτάνει στα 200 ευρώ κλπ., ανάλογα τις παροχές και τον τύπο του καταλύματος.

Μέτσοβο – Τετραήμερα με υψηλές πληρότητες

Στην ‘αετοφωλιά της Πίνδου’ το Μέτσοβο όπως το αποκαλούν, οι πληρότητες στους ξενώνες και τα ξενοδοχεία της ορεινής κωμόπολης για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο Στέργιος Κασσάρος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μετσόβου οι πληρότητες για τις συγκεκριμένες αργίες κινούνται στο 80%. «Έχει μεγάλη ζήτηση για εκείνες τις μέρες» σχολιάζει ο κ. Κασσάρος προσθέτοντας ότι πρόκειται κυρίως για τρεις διανυκτερεύσεις.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία και ξενώνες του Μετσόβου, όπως επισημαίνεται, παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι, περίπου στα 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Βόλος – Πήλιο: Επανέρχεται η κανονική ροή

Αντιμέτωποι με τις φυσικές καταστροφές που ταλαιπώρησαν – και σε πολλές περιπτώσεις – κατέστρεψαν περιουσίες, αλλά και με τις επιβαρύνσεις, παλαιότερες και νέες, που θα επιβληθούν στα ξενοδοχεία είναι οι επιχειρηματίες της φιλοξενίας στο νομό Μαγνησίας.

Μάλιστα με ανακοίνωσή της, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, μεταξύ άλλων, εξακολουθεί με σθεναρότητα να επιμένει στο αίτημά της, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και το τέλος διαμονής να μην ισχύσουν στη Θεσσαλία για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Μετά και την εμφάνιση χιλιάδων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό κόλπο στα τέλη του Αυγούστου, αφού είχαν προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023, δυο καταστροφικές πλημμύρες – ο Daniel και ο Elias-, η κοινωνία του νομού Μαγνησίας, η κοινωνία του Βόλου και του Πηλίου, προσπαθεί ακόμη να ορθοποδήσει. Πόσο περισσότερο, όταν μιλάμε για μια περιοχή η οποία προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες, τουρίστες από το εξωτερικό και από την Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μιλώντας με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλη Καραουλάνη, πληροφορούμαστε ότι αυτές οι εικόνες δεν προβληματίζουν πλέον, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, τον κόσμο που αγαπάει την περιοχή και προτίθεται να την επισκεφτεί.

Για τις αργίες της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, η κίνηση, μέχρι στιγμής, είναι ικανοποιητική, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο GRTimes.gr ο κ. Καραουλάνης «όσο περνούν οι μέρες, οι πληρότητες θα αυξάνονται, διότι όπως ξέρετε, οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής».

Το ενδιαφέρον του κόσμου επικεντρώνεται κυρίως στις δυο νύχτες και λιγότερο στις τρεις, οι δε τιμές ξεκινούν από τα 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και φθάνουν και τα 200 ευρώ, ανάλογα τον τύπου του καταλύματος και τις παροχές.

Ευρυτανία – Δεν σώζεται η παρτίδα με ένα Σ/Κ

Με πρωτεύουσά της το Καρπενήσι, η Ευρυτανία, είναι ένας προορισμός που αφενός υποστηρίζει όλες τις μορφές τουρισμού, αφετέρου προσφέρεται για όλες τις εποχές του χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά, η οικονομική ύφεση, η δυσφορία που αντιμετωπίζει ο Έλληνας στην τσέπη του, οι συνεχείς ανατιμήσεις, δεν του επιτρέπουν τις συχνές αποδράσεις, οι οποίες περιορίζονται κυρίως στις επίσημες αργίες και «άντε, και ένα Σάββατο» όπως χαρακτηριστικά λένε επιχειρηματίες του τουρισμού της περιοχής.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας Σοφία Φλέγκα, για τις αργίες της 26ης – 28ης Οκτωβρίου, υπάρχει έντονη κινητικότητα, με το 90% των πελατών τους να έχει κλείσει για δυο διανυκτερεύσεις ενώ υπάρχουν και εκείνη που ζητούν μια διανυκτέρευση.

«Προσπαθούμε να ωθήσουμε τον κόσμο, στο να μας επισκεφτεί το Σαββατοκύριακο πριν ή μετά τις αργίες, όμως όλοι θέλουν εκείνες τις μέρες» δηλώνει η κα. Φλέγκα εξηγώντας πως μόνο με τα τριήμερα και τις αργίες δεν σώζεται η παρτίδα.

«Κυριακή με Παρασκευή είμαστε άδειοι, με μια μέρα την εβδομάδα, που παρατηρείται λίγη κίνηση, πώς θα επιβιώσουμε;» μεταφέρει την αγωνία της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας.

Σχετικά με τις τιμές στα ξενοδοχεία της περιοχής για εκείνες τις ημέρες, έχουν παραμείνει σταθερές με πέρυσι, ξεκινώντας από τα 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, στα 100 ευρώ κοστολογείται το τετράκλινο και ανεβαίνουν ανάλογα τον τύπο και τις παροχές του κάθε καταλύματος.

Πελοπόννησος – Τονωτική ένεση η αργία αλλά…

Ελέω έντονων και πρωτόγνωρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κλάδος της φιλοξενίας, όπως επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του ο Δρ. Κων/νος Μαρινάκος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων «Από τις πληθωριστικές πιέσεις και τις προσαυξήσεις σε τέλη και φόρους, έως την εξελισσόμενη καταναλωτική ζήτηση, κάθε στοιχείο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σημερινού οικονομικού τοπίου των ξενοδοχείων και της ανταγωνιστικότητάς τους.».

Σε επικοινωνία που είχε το GRTimes.gr με τον κ. Μαρινάκο, αποτυπώνονται οι προβληματισμοί των ξενοδόχων και η αγωνία τους για την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν για το μέλλον.

«Θα πρέπει να δούμε και να αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις προκλήσεις» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του ΤΟΠ, αντιπρόεδρος της ΠΟΞ και αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εξηγώντας πως στην περίπτωση της Πελοποννήσου, όπου το 70% των επισκεπτών είναι Έλληνες, οι δυσκολίες και η μείωση κυρίως σ’ ότι αφορά τα έσοδα θα επιδεινωθούν.

Η μέση πληρότητα όπως επισημάνθηκε για τον Οκτώβριο – με εξαίρεση την αργία της 28ης Οκτωβρίου- δεν ξεπερνάει το 35% – 40% σε προορισμούς της Πελοποννήσου ενώ για το Νοέμβριο τα παραπάνω ποσοστά είναι από πιο… χλιαρά.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκο, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών στην Πελοπόννησο είναι Έλληνες, σε συνάρτηση με τις συνεχείς ανατιμήσεις, την ενεργειακή κρίση, τη συρρίκνωση του μηνιαίου εισοδήματος αλλά και τις επικείμενες αυξήσεις σε τέλη και φόρους, θα φέρει τους επιχειρηματίες του κλάδου σε δίλλημα για το πώς από τη μια θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους αλλά και από την άλλη να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους.

Σ’ ότι αφορά τις πληρότητες για τις αργίες της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, καταγράφονται υψηλά ποσοστά. «Είναι μια τονωτική ένεση, κυρίως στους ορεινούς προορισμούς» δηλώνει ο κ. Μαρινάκος εξηγώντας ωστόσο ότι δεν αρκούν τα τριήμερα και οι αργίες.

«Όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα, το πρόβλημα θα βαθαίνει» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΟΠ, αντιπρόεδρος της ΠΟΞ και αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Αποκτήστε συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Αποκτήστε συνδρομή
στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Γίνε συνδρομητής
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ Φαράγγι της Σαμαριάς: Ανοιχτό σήμερα (16/10) για το κοινό

Σχετικά Άρθρα