Ηταν η τρίτη φορά την τελευταία 30ετία που ο πεδινός οικισμός δέχθηκε το σφυροκόπημα της φύσης, καθώς είχε βρεθεί ξανά κάτω από το νερό το 1994, ενώ επλήγη και το 2020 από την καταιγίδα «Ιανός» κατά την οποία είχε δοθεί στους κατοίκους εντολή εκκένωσης.
Η επαναλαμβανόμενη καταστροφή των περιουσιών τους οδήγησε τους κατοίκους στη δύσκολη απόφαση να μην αποκαταστήσουν τις ζημιές, αλλά να ζητήσουν να χτίσουν το χωριό τους από μηδενική βάση σε μια άλλη περιοχή του Δήμου Παλαμά με μεγαλύτερο υψόμετρο, ώστε να μην είναι τόσο ευάλωτοι στις πλημμύρες, καθώς εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής φέρνει σήμερα στο φως το επίσημο αίτημα των κατοίκων να μετεγκατασταθούν σε περιοχή 200 στρεμμάτων που βρίσκεται ανάμεσα στον Παλαμά και τα Καλυβάκια, ιδιοκτησίας του Δήμου Παλαμά.
Δραματικοί τόνοι
Το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μεταμόρφωσης πήρε την απόφαση να υποβάλει το σχετικό αίτημα στον Δήμο Παλαμά σε μια φορτισμένη συνεδρίαση με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης περί της μετεγκατάστασης της Κοινότητας Μεταμόρφωσης μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα “Daniel”» στην οποία ο πρόεδρος, Πέτρος Κοντογιάννης, μίλησε σε δραματικούς τόνους, επικαλούμενους και τις παραινέσεις της επιστημονικής κοινότητας για τη δημιουργία ενός νέου, ασφαλέστερου οικισμού.
«Τοπικοί σύμβουλοι, ζήσαμε τα απερίγραπτα με τα πλημμυρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας “Daniel”. Το Δημοτικό Διαμέρισμα Μεταμόρφωσης υπέστη για τρίτη φορά πανωλεθρία. Η ζωή μας πλέον στον χώρο αυτόν είναι, υπό αυστηρά επιστημονικούς όρους, απρόβλεπτη και επικίνδυνη, καθώς οι οικίες μας έχουν διαβρωθεί και υφίσταται θέμα στατικότητας», είπε ο κ. Κοντογιάννης προσθέτοντας: «Η κλιματική αλλαγή μάς πιέζει αφόρητα και δεν συγχωρεί τα λάθη, το πρόβλημα υφίσταται σε ετήσια βάση, καθώς η κοινότητά μας βρίσκεται σε περιοχή υψομετρικού χαμηλού, το χαμηλότερο σημείο του θεσσαλικού κάμπου. Εχω να σας καταθέσω μία πρόταση που θα επιφέρει την οριστική λύση στο πρόβλημά μας, άπαξ και διά παντός. Προτείνω τη μετεγκατάσταση της κοινότητάς μας σε άλλη περιοχή του Δήμου Παλαμά και ειδικότερα στην περιοχή επί της οδού Παλαμά – Καλυβάκια αριστερά, με κατεύθυνση προς την Κοινότητα Καλυβάκια και επί εκτάσεως 200 στρεμμάτων περίπου, όπως εμφαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα που επισυνάπτω και, εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατόν, ας μας υποδειχθεί από τον Δήμο Παλαμά κάποιος άλλος χώρος και να επιληφθεί ο Δήμος Παλαμά επί του θέματος».
Χίος: Συνελήφθη ζευγάρι που έκλεβε σπίτια στο νησί - Η λεία τους ξεπερνά τα 300.000 ευρώ
Το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Μεταμόρφωσης έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου και μεταβίβασε την απόφασή του για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλαμά.
Από την πλευρά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά, που συνήλθε υπό την προεδρία του δημάρχου, Γιώργου Σακελλαρίου, αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει το κατεπείγον του θέματος προκειμένου να προωθηθούν υπηρεσιακά ζητήματα και να προχωρήσει στην -κατ’ αρχήν- έγκριση της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Μεταμόρφωσης που αφορά μετεγκατάσταση της κοινότητας. Επίσης, αποφάσισε να ακολουθήσει λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Κοινότητας Μεταμόρφωσης στην οποία, μεταξύ των άλλων, θα τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της μετεγκατάστασης της κοινότητας, ώστε το αποτέλεσμα να εγκριθεί από τον δήμο και να γίνει νέο Δημοτικό Συμβούλιο για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
«Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης θέλουν να χτιστεί το χωριό τους σε άλλο σημείο σε ποσοστό πάνω από 90%», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, ο οποίος έχασε τις πρόσφατες εκλογές με διαφορά 11 ψήφων και έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση.
Παράλληλα, εξηγεί το σκεπτικό των κατοίκων για το υφιστάμενο χωριό.
Ζητούμενο η ασφάλεια
«Αυτό που θέλουν είναι να έχουν καινούργια σπίτια στον οικισμό που θα χτιστεί, ώστε να είναι ασφαλείς σε έντονα καιρικά φαινόμενα, και τα παλιά να τα χρησιμοποιούν ως αγροτόσπιτα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις δουλειές τους στην περιοχή», σημειώνει ο κ. Σακελλαρίου.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά το πέρασμα της καταιγίδας «Daniel» παραμένει η στέγαση, αφού πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Παλαμά εξακολουθούν να φιλοξενούνται ή έχουν νοικιάσει κατοικίες σε άλλες περιοχές. «Πολλά σπίτια που πλημμύρισαν έχουν χαρακτηριστεί πράσινα, αλλά οι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε αυτά», λέει ο δήμαρχος Παλαμά.
Οι επιστήμονες, πάντως, είχαν θέσει το θέμα της μετεγκατάστασης οικισμών της περιοχής αμέσως μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας, ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνο οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης συναινούν σε αυτό το ενδεχόμενο, ώστε να μην τεθούν ξανά οι ζωές τους σε κίνδυνο και να μην ξαναδούν τις περιουσίες τους θαμμένες κάτω από τη λάσπη.