Οπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο απερχόμενος δήμαρχος, Αθανάσιος Μπουραντάς, έστειλε πριν από λίγες εβδομάδες επιστολή στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ζητώντας να βρεθεί το θρυλικό σκαρί κοντά στο μνήμα του κυβερνήτη του που έχει ταφεί στο λιμάνι της Κύμης.
Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Επίσημο αίτημα το «Βέλος» να δέσει στην Κύμη
Η επιστολή με ημερομηνία 4-12-23 έχει θέμα «Ελλιμενισμός στο λιμάνι της Κύμης του Α/Τ “ΒΕΛΟΣ” – Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα» και απευθύνεται στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση.
«Ανεση και ασφάλεια»
«Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου μαζί με άλλους φορείς της Εύβοιας έχουν ζητήσει ελλιμενισμό του Α/Τ “ΒΕΛΟΣ” στο λιμάνι της Κύμης», γράφει ο δήμαρχος στην επιστολή και συνεχίζει: «Το λιμάνι της Κύμης είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά λιμάνια της χώρας και μπορεί να φιλοξενήσει το “ΒΕΛΟΣ” με άνεση και ασφάλεια και, φυσικά, με δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο πλοίο και το Μουσείο του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Με το έγγραφό μας αυτό επανερχόμαστε και πάλι και προτείνουμε τον ελλιμενισμό του “ΒΕΛΟΣ” στο λιμάνι της Κύμης. Η Κύμη είναι στο κέντρο της χώρας, είναι προσβάσιμη χωρίς δυσκολίες».
Παράλληλα, επισημαίνεται η εντοπιότητα του κυβερνήτη, ο οποίος πρωτοστάτησε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού, γεγονός που για την τοπική κοινωνία έχει ιδιαίτερη αξία. «Υπάρχει, βέβαια, και η ιστορική σύνδεση του “ΒΕΛΟΣ” με την Κύμη, αφού ο ναύαρχος Νίκος Παππάς κατάγεται από την Κύμη, την οποία υπεραγαπούσε. Ο Ν. Παππάς έχει ταφεί στην παραλία της Κύμης και είναι πολύ κοντά στο λιμάνι», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον αρχηγό ΓΕΝ με την παράκληση να δεχθεί την πρόταση και να ορίσει συνάντηση με την τοπική Αρχή, ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Σε συνεννόηση
Η προσπάθεια ελλιμενισμού του ιστορικού αντιτορπιλικού στη γενέτειρα του Νίκου Παππά έγινε σε συνεννόηση με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, Νίκο Μπαράκο. «Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου έχει εκφράσει την ισχυρή βούλησή του να φιλοξενήσει το “ΒΕΛΟΣ” στο λιμάνι της Κύμης. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε το 2017 από τον Θανάση Μπουραντά και σήμερα συνεχίζεται, καθώς αποτελεί αίτημα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας», λέει ο κ. Μπαράκος στον «Ε.Τ.» της Κυριακής και προσθέτει: «Εχουμε επικοινωνήσει με το ΓΕΝ και έχουμε δηλώσει με κάθε τρόπο ότι είμαστε διατεθειμένοι ως δήμος να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Σημειώνω ότι το λιμάνι της Κύμης είναι ένα σύγχρονο περιφερειακό λιμάνι, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει τον ασφαλή ελλιμενισμό του “ΒΕΛΟΣ”, καθώς και την εύκολη πρόσβαση σε όλους τους επισκέπτες. Το συγκεκριμένο ζήτημα, άλλωστε, βεβαιώνει και ο Οργανισμός Λιμένων Εύβοιας, με τον οποίο, επίσης, βρισκόμαστε σε συνεννόηση. Ο τάφος του Νίκου Παππά, για όσους δεν το γνωρίζουν, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το σημείο όπου μπορεί να δέσει το πλοίο. Αναμένουμε τις αποφάσεις του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις».
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ-ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
Οταν ο Νίκος Παππάς χάραξε πορεία για Ιταλία
Ο κυβερνήτης του «ΒΕΛΟΣ», Νίκος Παππάς (φωτό), έγινε διεθνώς γνωστός στις 25 Μαΐου 1973, όταν οδήγησε το αντιτορπιλικό, που συμμετείχε τότε σε νατοϊκή άσκηση, στην Ιταλία, όπου οι αξιωματικοί του πληρώματος ζήτησαν πολιτικό άσυλο καταγγέλλοντας τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Στη συνέχεια, του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και αποτάχθηκε από το Ελληνικό Ναυτικό.
Το 1974, μετά την πτώση της Δικτατορίας, επανήλθε στο Ναυτικό και ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Διοίκησης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ακολούθου Ενόπλων Δυνάμεων του Λονδίνου, διοικητή Στολίσκου Ταχέων Σκαφών, διοικητή Αντιτορπιλικών και υπαρχηγού ΓΕΝ.
Διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από τις 23 Μαρτίου 1982 έως τις 22 Δεκεμβρίου 1986, που αποστρατεύτηκε, ενώ, παράλληλα, του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού ΓΕΝ. Απέκτησε δύο γιους, ο ένας εκ των οποίων είναι αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.
Το θρυλικό πλοίο υπέστη ρήγμα στην πρύμνη από τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν στον Θερμαϊκό στις 18 Νοεμβρίου (μεγάλη φωτό) και μετακινήθηκε στη συνέχεια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προκειμένου να επισκευαστεί. Για τις ζημιές στο πλοίο έχει γίνει εισαγγελική παρέμβαση, ενώ και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει έρευνα από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί πού θα καταλήξει το ιστορικό αντιτορπιλικό μετά την επισκευή του, αφού θεωρείται απίθανο να επανέλθει στην παλιά του θέση.
Ειδήσεις σήμερα
Έλενα Ράπτη: «Στρατηγικής σημασίας η τουριστική εκπαίδευση για ένα βιώσιμο 2024»
Τα Χριστούγεννα και το διαχρονικό μήνυμά τους
Kρίσιμες ώρες για τον 14χρονο από την Αρτα – Υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση [Βίντεο]