Οπως προέκυψε δε, η προκήρυξη για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση κατά του εργασιακού νομοσχεδίου δεν έγινε σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας για την «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία».
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ελεύθερος Τύπος», από το σύνολο των 2.434 εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, προκύπτει ότι 556 απέργησαν, 1.205 εργάστηκαν κανονικά (πρόκειται για διοικητικούς υπαλλήλους που είναι σε γραφεία, σταθμάρχες κ.λπ.) ενώ ακόμη 32 εργαζόμενοι είχαν δηλωθεί ως προσωπικό ασφαλείας. Εκτός εργασίας αλλά και εκτός… απεργίας ήταν 641 υπάλληλοι που έλειπαν με προγραμματισμένα ρεπό ή σε άδειες μητρότητας, ασθένειας, καλοκαιρινές κ.λπ. Οπως διευκρινίζουν πηγές στον «Ε.Τ.», οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν πήραν άδεια για να μη χάσουν το ημερομίσθιο, αλλά την είχαν δηλώσει εδώ και καιρό. Αλλωστε, όπως εξηγούν, η απόφαση για την απεργία ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή, οπότε ακόμα και να ήθελαν κάποιοι να δηλώσουν άδεια, δεν προλάβαιναν.
Αμπελόκηποι: Προσωρινά κρατούμενος ο Νίκος Ρωμανός - Τι είπε στην απολογία του
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Η ταλαιπωρία των πολιτών θα μπορούσε να περιοριστεί αν τηρούνταν όσα έχουν νομοθετηθεί. Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε ημέρες απεργιών πρέπει να εκτελείται η «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία», δηλαδή το 33% των καθημερινών δρομολογίων. Ωστόσο, επειδή αυτό είναι ανεφάρμοστο για λόγους ασφαλείας, η ΣΤΑΣΥ είχε ζητήσει από τον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης & Διαιτησίας) την παροχή υπηρεσιών μεσολάβησης για την κατάρτιση ειδικής συμφωνίας για τον καθορισμό του προσωπικού αυτού. Τα δύο μέρη, διοίκηση και σωματεία εργαζομένων, τελικά συμφώνησαν ότι τα σωματεία θα πρέπει να προκηρύσσουν τις απεργίες 4 ημέρες πριν, να γνωστοποιούν αυτή την προκήρυξη τόσο στα αρμόδια υπουργεία όσο και στην εταιρία, αλλά και να εξασφαλίζουν το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται για τη συνεχή λειτουργία του μέσου για ένα 8ωρο σε ώρες αιχμής. Κάτι που στην πράξη δεν έγινε.
Οπως ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρίας, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό εξήγγειλαν μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης 24ωρη απεργία για την επόμενη ημέρα, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. «Κατά πάγια πρακτική τους, προκηρύσσουν για μία ακόμη φορά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή απεργιακές κινητοποιήσεις, που προκαλούν τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στους επιβάτες και δεν μπορούν, λόγω των χρονικών περιορισμών, να κριθούν από τα δικαστήρια», τόνισαν.
Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ
Από τη ΣΤΑΣΥ επεσήμαναν ότι «προσέφυγε στη Δικαιοσύνη νωρίτερα σήμερα, αναμένοντας τις αποφάσεις σωματείων εργαζομένων της εταιρίας, που συνεδρίαζαν προγραμματισμένα, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο και κάθε νομική δυνατότητα που της δίνεται. Η προσφυγή έγινε κατά της απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις, που αντιτίθεται στα όσα προβλέπει ρητώς η διαιτητική απόφαση (1/2023) του ΟΜΕΔ, που ορίζει τις προϋποθέσεις κήρυξης νόμιμης απεργίας και το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας, ειδικά για τη ΣΤΑΣΥ».
Ειδήσεις σήμερα