«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να προσδιορίσω τα συναισθήματα που νοιώθω. Μάλλον μοιάζει περισσότερα με αγωνία και απελπισία ότι αυτό το άδικο δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Προφανώς και υπάρχει πόνος.» λέει η κα. Περλεπέ ερωτηθείσα για τα συναισθήματα που νοιώθει μετά από αυτή την τραγωδία.
Η κα. Βασιλική Περλεπέ ήταν εκείνη που στεκόταν τα χρόνια που φοιτούσε ο Χρήστος Μιχαλόπουλος στο Γυμνάσιο, στο πλευρό του. Ήταν δασκάλα στο σχολείο, παιδαγωγός στη ζωή. Ήταν εκείνη που τον συμβούλευε και ζούσε από κοντά τον καθημερινό αγώνα ζωής προκειμένου να προσφέρει ολοένα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην οικογένειά του. Ο γιος της ήταν συμμαθητής του Χρήστου.
Όπως αναφέρει γνώριζε όλη την οικογένεια. «Γνώριζα την μητέρα, τον αδερφό του, τον Πάρη. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα “αγόρι μου να είσαι καλά, να προσέχεις την οικογένειά σου”.» Ο πυροβολισμός αυτός τραυμάτισε βαθύτατα μία ολόκληρη οικογένεια.» θα πει η ίδια.
Αλίαρτος: Αναλυτικά η συνέντευξη της δασκάλας του Χρήστου Μιχαλόπουλου
Στην ερώτηση «τι είναι αυτό που θα θυμάστε από τον Χρήστο;» η απάντηση ήταν μία και ξεκάθαρη «τα δύο καθαρά μάτια του».
«Αυτό που μου έμεινε από το Γυμνάσιο που φοιτούσε ο Χρήστος, ήταν δύο καθαρά μάτια. Το παιδάκι ήταν δύο μεγάλα αθώα μάτια. Ένα παιδί βασανισμένο ήταν. Κατάφερνε μέσα από τις δυσκολίες της ζωής να βρίσκει χαρά στη ζωή με τους φίλους του, την κοπέλα του, τον αγώνα του. Όμως πέρασε πάρα πολύ δύσκολα.» θα πει η δασκάλα του 17χρονου.
Μιλώντας για την οικογένειά του θα εξάρει τη στάση των δικών του ανθρώπων και του ίδιου απέναντι στη ζωή. «Ήταν ένας συνεχής αγώνας ζωής» θα πει χαρακτηριστικά.
«Ο Χρήστος προερχόταν από μία πάμπτωχη οικογένεια που έδινε αγώνα ζωής με τεράστια αξιοπρέπεια. Ο πατέρας του, όσο ζούσε, νοίκιαζε χωράφια, καλλιεργούσε τη γη και πουλούσε οπωρολαχανικά. Μπορεί ο πατέρας του να ήταν Ρομά αλλά οι άνθρωποι είχαν ενταχθεί στον δικό μας τρόπο ζωής. Δεν είχαν ενοχλήσει ποτέ κανέναν άνθρωπο, ζούσαν ήσυχα. Η μητέρα ό, τι μπορούσε έκανε για την οικογένειά της. Άλλες φορές δούλευε με προγράμματα του Δήμου, άλλες πάλι καθάριζε σπίτια και σκάλες.» συμπληρώνει.
Όσον αφορά τον Χρήστο η Κα Περλεπέ υποστήριξε ότι ήταν ένα βασανισμένο παιδί αλλά ζούσε τις στιγμές του. «Το παιδί από τη στιγμή που τελείωσε το γυμνάσιο γράφτηκε στο νυχτερινό ΕΠΑΛ και έκανε μεροκάματο. Ήταν πάντα εργαζόμενος. Έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει την οικογένεια. Έδινε αγώνα ζωής. Οι εικόνες που είχε αυτό το παιδί ήταν εικόνες φτώχειας. Μέσα σε ένα σπίτι με τα βασικά μόνο και πολλές φορές χωρίς καν αυτά.».
Μάλιστα αποκάλυψε και μία λεπτομέρεια για την οικονομική κατάσταση που βρισκόταν η οικογένειά του λέγοντας ότι αδυνατούσαν ακόμη και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου.
«Την εποχή του κορονοϊού κάναμε, όπως γνωρίζετε, διαδικτυακά μαθήματα. Τα δύο αυτά αδέρφια δεν είχαν υπολογιστή στο σπίτι. Το σχολείο φρόντισε και τους έδωσε τα laptop και μάλιστα επειδή δεν είχαν ούτε τηλεφωνική σύνδεση, τους αγοράσαμε κάρτες τηλεφωνικές για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα. Τα παιδιά αυτά ήταν αδικημένα. Ζούσαν πάρα πολύ δύσκολα. Και μέσα σε όλο αυτό που πέρασαν έπρεπε να βιώσουν αυτή την τραγωδία. Ο ένας να τη βιώσει και ο άλλος να φύγει τόσο άδικα από τη ζωή.».
«Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια αυτό που νοιώθει ο κάθε άνθρωπος που γνώριζε τον Χρήστο αλλά και αυτό που θα έπρεπε να νοιώθει ο κάθε άνθρωπος στο άκουσμα της είδησης ότι ένα παιδί χάθηκε. Θα έπρεπε όλοι να ταράζονται. Υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα που έρχονται στο φως. Ο αδερφός του μου είπε ότι είναι χάλια. Η μαμά χάλια.» αναφέρει η κα. Βασιλική Περλεπέ.
Η Βασιλική Περλεπέ, πλέον διαμένει στην Κύπρο. Οι συμμαθητές επικοινωνούν μέσω social media. Ο γιος της έμαθε πρώτος το περιστατικό. Εκείνος, όπως και όλα τα παιδιά, λένε μεταξύ τους «μου έχει ραγίσει η καρδιά». Αδυνατούν να το πιστέψουν.
Κλείνοντας τη συζήτηση, η κα. Περλεπέ ήθελα να στείλει και ένα μήνυμα με αποδέκτη τα ΜΜΕ της χώρας μας. Η ίδια κατέκρινε τον στερεότυπο λόγο των ΜΜΕ λέγοντας ότι «με ενοχλεί να χαρακτηρίζονται οι άνθρωποι με βάσει την ταυτότητά της, την καταγωγή τους, την ιδιαιτερότητά τους. Ο κάθε άνθρωπος έχει πρόσωπο και πρέπει να χαρακτηρίζεται με βάσει τις ενέργειές του, τις πράξεις του και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές στην κοινωνία. Ο λόγος των ΜΜΕ είναι διχαστικός, καθώς προκαλεί ρατσισμό.».
Αλίαρτος: Το ανατριχιαστικό μήνυμα της δασκάλας του στο Eleftherostypos.gr
Συγκλονισμένη είναι τοπική κοινωνία της Αλιάρτου αλλά και ολόκληρο το Πανελλήνιο με το χαμό του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου.
Η καθηγήτριά του κα. Βασιλική Περλεπέ έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον μαθητή της. «Ήταν ένα αθώο, χρυσό παιδί, αγωνιστής της ζωής από μικρή ηλικία. Η δολοφονία του δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη.» θα γράψει στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media. Όπως μας αναφέρει, ο γιος της ήταν συμμαθητής με τον Χρήστο στο σχολείο που φοιτούσε.
Αναλυτικά η ανάρτηση της Βασιλικής Περλεπέ
«Αυτό το παιδί ήταν αθώο θύμα της βίας της βίας της εξουσίας του κράτους. Ήταν ένα αθώο, χρυσό παιδί, αγωνιστής της ζωής από μικρή ηλικία. Τα ΜΜΕ, ντροπή τους, αποκάλεσαν στο ενημερωτικό δελτίο τους αυτό το αθώο παιδί Ρομά. Ντροπή τους.
Αυτό το παιδί έχει όνομα, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Λέγεται Χρήστος Μιχαλόπουλο, ήταν μαθητής μου, συμμαθητής του γιου μου. Η δολοφονία του δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη.
Καλό παράδεισο να έχεις Χρήστο, σου ζητάμε συγγνώμη για τον κόσμο που σου έτυχε να γεννηθείς και να ζήσεις.
Σου ζητάμε συγγνώμη γιατί λίγα έχουμε κάνει ως κοινωνία για να είναι δικαιότερος. Μόνο να απαιτήσουμε να αποκατασταθεί το δίκιο για σένα, αγόρι μου γλυκό!
Για την οικογένειά σου δεν έχω λόγια παρηγοριάς. Είναι πάνω από τη δύναμη της ψυχής μου.
Περλεπέ Βασιλική,
Εκπαιδευτικός στο σχολείο που φοίτησες.
Αναβρασμός στην περιοχή – Τι λένε οι κάτοικοι
Το Eleftherostypos.gr επικοινώνησε με κατοίκους της περιοχής και όλοι είχαν να πουν μόνο καλά λόγια για τον άτυχο 17χρονο.
«Ήταν πολύ καλό παιδί ο Χρήστος μας. Δεν είχαν δημιουργήσει ποτέ προβλήματα σαν οικογένεια. Τους σεβόμασταν και μας σέβονταν. Μπορεί ο μπαμπάς του να ήταν Ρομά αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία. Ήταν ένας δικός μας άνθρωπος. Οι γονείς του είναι βιοπαλαιστές, ήρωες της καθημερινότητας, απλοί άνθρωποι.» θα πουν αρκετοί συμπολίτες του Χρήστου.
Επεισόδια και στην Αλίαρτο – Τραυματίστηκε ο Δήμαρχος
Ο δήμαρχος Αλιάρτου στην προσπάθεια του να ηρεμήσει το συγκεντρωμένο πλήθος τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι. Δείτε τι δήλωσε ο κ. Ντασιώτης λίγη ώρα μετά την επίθεση:
Βίντεο – ντοκουμέντο από τη μοιραία αστυνομική καταδίωξη
Βίντεο ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας καταγράφει τα 14 τελευταία δευτερόλεπτα της μοιραίας καταδίωξης που στοίχισε τη ζωή στον 17χρονο Ρομά στη Βοιωτία.
Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης καταγράφει το όχημα στο οποίο επέβαινε ο νεαρός με τρία ακόμη άτομα να περνά με ταχύτητα από το σημείο και να ακολουθείται στενά από δεύτερο αστυνομικό όχημα. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά ακούγονται φρένα, φωνές και ένας πυροβολισμός. Στη συνέχεια, χωρίς να το βλέπουμε, αλλά ακούμε και εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε τι διαδραματίστηκε. Ουρλιαχτά και ένα μόνιμο ερώτημα: «Γιατί;».
Αλίαρτος: Από κοντινή απόσταση πυροβολήθηκε ο 17χρονος Χρήστος – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση
Από τον τραυματισμό της αριστερής τραχηλικής χώρας, στην οποία κατέληξε η σφαίρα από το όπλο του 41χρονου αστυνομικού επήλθε ο θάνατος του 17χρονου Χρήστου.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης για τον θάνατο του 17χρονου στην Αλίαρτο, διαπιστώθηκε ότι η βολίδα αρχικά προκάλεσε ένα διαμπερές τραύμα στον αριστερό αντίχειρα και μετά συνέχισε καταλήγοντας στην αριστερή τραχηλική χώρα.
Πρόκειται για ένα τυφλό τραύμα καθώς η βολίδα παρέμεινε κοντά στον αυχένα, στην αριστερή πλευρά του λαιμού. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η βολή πραγματοποιήθηκε σε μικρή απόσταση από το θύμα, ενώ στον 17χρονο δεν διαπιστώθηκαν χτυπήματα στα πλευρά. Ωστόσο είχε εκδορές τριβής στην αριστερή πλευρά του προσώπου του, οι οποίες ενδεχομένως να προκλήθηκαν από την πτώση του θύματος στο έδαφος.
Τέλος, από τα δάχτυλα ελήφθησαν δείγματα και για τον εντοπισμό πυρίτιδας, προκειμένου να σταλούν στα εργαστήρια, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσο κοντά ήταν το όπλο στο 17χρονο.