Σε κάθε φαρμακείο της Θεσσαλονίκης αντιστοιχούν τουλάχιστον 50-100 πολίτες που ζητούν να πάρουν τα φάρμακά τους «βερεσέ», ενώ τα ποσά που γράφονται στα τεφτέρια φτάνουν έως και τα 400 ευρώ. Ατελείωτες λίστες πάνω στο χαρτί με ανθρώπους που χρωστούν τα φάρμακα που έχουν πάρει, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, έχει στο γραφείο του μία… στοίβα από αποδείξεις, οι οποίες κόπηκαν αλλά δεν ξεχρεώθηκαν. «Κόβουμε την απόδειξη. Δίνουμε τα φάρμακα γιατί οι πελάτες είναι όλοι γνωστοί μας και περιμένουμε πότε θα μαζέψουν το ποσό να έρθουν να εξοφλήσουν», αναφέρει στον «Ε.Τ.».
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς αγοράζουν με δόσεις, η καθεμία εκ των οποίων μπορεί να είναι μόλις τρία ευρώ! Οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να διευκολύνουν όσους αδυνατούν να πληρώσουν άμεσα όλο το ποσό μέσα από δόσεις ή σε κάποιες περιπτώσεις ζητώντας τους να δώσουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να μην εξαφανιστούν.
«Δεν υπάρχει φαρμακείο στην Ελλάδα που να μην έχει τεφτέρι. Σε ημερήσια βάση καταγράφουμε πιστώσεις. Ακόμη και τρία και πέντε ευρώ να πρέπει να πληρώσουν, μας λένε «γράψ’ τα”. Και φυσικά αδυνατούν οι άνθρωποι να τα δώσουν όλα. Είμαστε “φεσωμένοι” στην πλειονότητά μας», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κώστας Λουράντος.
Σε πολλές περιπτώσεις τα χρωστούμενα μπορεί να φτάνουν και το τρίμηνο ή το εξάμηνο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που χρωστούν έως και τρία χρόνια! Παρόλη τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Yγείας, η Πολιτεία συνεχίζει να τους βάζει να καλύπτουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο ή και όλο το ποσό των φαρμάκων που χρειάζονται. Παρότι οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται, η συμμετοχή των ασθενών αυξάνεται λόγω του ιδιαίτερου τρόπου υπολογισμού της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα είναι κατά μέσο όρο στο 35%, όταν το 2010 ήταν στο 11%!
Αγρίνιο: Σήμερα απολογείται ο φονιάς - Τι αναμένεται να υποστηρίξει
Πηγές από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο τονίζουν ότι σε ορισμένα φάρμακα, π.χ. για το κυκλοφορικό σύστημα ή αντιυπερτασικά, η συμμετοχή των ασθενών αγγίζει το 70%! Για αυτό και πολλοί ασθενείς ρισκάρουν να διακόψουν τη θεραπεία τους.
Για παράδειγμα, για καρδιοτονωτικό αξίας 1,42 ευρώ ο ασφαλισμένος πληρώνει 1,32 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ μόλις… 0,06 ευρώ. Επίσης για το γνωστό lexotanil ο ασφαλισμένος πληρώνει όλο το ποσό των 1,88 ευρώ. Κι αν τα ποσά αυτά θεωρούνται από κάποιους χαμηλά, αρκεί να προσθέσει κάποιος τα χρήματα για την επίσκεψη στο γιατρό και το ένα ευρώ ανά συνταγή.
«Η οικονομική στενότητα της κοινωνίας φαίνεται στην καθημερινή επίσκεψη του κόσμου στα φαρμακεία. Συνταξιούχοι, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι αγοράζουν φάρμακα με πίστωση και περιμένουν τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα ή τις πρώτες δύο του επόμενου για να εξοφλήσουν τα χρωστούμενα. Κι αυτό αν φτάνει η σύνταξη ή ο μισθός ή το επίδομα ανεργίας. “Πήραμε τη σύνταξη.
Τι να πρωτοπληρώσουμε;”, λένε οι περισσότεροι. Αν μάλιστα πέσουν σε μήνα κατά τον οποίο έχουν έρθει λογαριασμοί ρεύματος, τηλεφώνου και νερού, τότε πληρώνουν κατά προτεραιότητα αυτούς και ό,τι απομένει το δίνουν για τα φάρμακα», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Aγγελος Αγγελίδης
Μαρία – Νίκη Γεωργαντά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου