Οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ πληθαίνουν με πρόσφατα παραδείγματα τα περιστατικά στο νοσοκομείο της Ζακύνθου, αλλά και τα ράντζα στην Ψυχιατρική Κλινική του Ευαγγελισμού.
Συγκεκριμένα, στην Μονάδα Νεογνών του Καραμανδάνειου νοσοκομείου Πάτρας όπου και παραμένει νοσηλευόμενο τις τελευταίες πέντε ημέρες διακομίστηκε εσπευσμένα ένα νεογνό, ενώ μία γυναίκα μφάνισε σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά τον τοκετό.
Και όλα αυτά στα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου, που άνοιξαν την περασμένη Παρασκευή με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκαλεί σοκ: πως ο προγραμματισμένος τοκετός μιας γυναίκας μετατράπηκε σε έναν ζωντανό εφιάλτη, σε μια απειλητική κατάσταση για την ίδια και το νεογέννητο μωρό της, την ώρα που αρμοδίως δίδονταν οι διαβεβαιώσεις πως πλέον στα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου μπορούν να διενεργηθούν με ασφάλεια όλες οι ιατρικές πράξεις και επεμβάσεις.
Υπενθυμίζεται πως η επαναλειτουργία των χειρουργείων καθώς και της αίθουσας μαίευσης του νοσοκομείου Ζακύνθου παρέμεναν κλειστά από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και καταγράφηκε ο θάνατος μιας 41χρονης, λόγω μετεγχειρητικών επιπλοκών, αλλά και σοβαρά μετεχγειρητικά προβλήματα σε άλλους τέσσερις ασθενείς. Ο έλεγχος των αιθουσών του χειρουργείου εξελίχθηκε όμως σε θέμα πολιτικό. Οι έλεγχοι που διατάχθηκαν αρμοδίως για τα ιατρικά αέρια των χειρουργείων και για τα ενδονοσοκομειακά μικρόβια δεν έδιναν το «πράσινο φως» για τη λειτουργία τους, οπότε και οι εισηγήσεις των επιστημονικών οργάνων του νοσοκομείου ήταν αρνητικές μέχρις ότου διασφαλιστούν οι συνθήκες για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων. Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, έδωσε την περασμένη εβδομάδα εντολή να ανοίξουν τα χειρουργεία, σε πρώτη φάση η αίθουσα μαίευσης και στη συνέχεια οι χειρουργικές αίθουσες. Μάλιστα, σπεύδοντας να παρακάμψει τους γιατρούς του νοσοκομείου που είχαν εκφράσει με έγγραφό τους τις ενστάσεις τους, ο κ. Πολάκης με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ έδωσαν νέο «εντέλλεσθαι» να καλύπτουν το νοσοκομείο δύο χειρουργοί από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας Μεσσηνίας και ένας αναισθησιολόγος από το νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων.
Οι επιπλοκές της μητέρας και του νεογέννητου
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «η αίθουσα Μαίευσης άνοιξε την περασμένη Παρασκευή, τελευταία ημέρα του Μαρτίου, και η διοίκηση ανακοίνωσε ότι έγινε η πρώτη καισαρική τομή εγκύου γυναίκας. Η καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Μαίευσης με υπεύθυνο Αναισθησιολόγο Ιατρό ο οποίος μετακινήθηκε επί τούτου από το Νοσοκομείο ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, με το περίφημο εντέλλεσθε Πολάκη».
Σημειώνεται ότι η αίθουσα Μαίευσης βρέθηκε γεμάτη Νοσοκομειακά μικρόβια που ευθύνονται για σοβαρές Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, με βάση το πόρισμα των Ιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ που πραγματοποίησαν τους σχετικούς ελέγχους.
Η μητέρα εμφάνισε μετεγχειρητικές επιπλοκές. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «η μητέρα εμφάνισε αυξημένα εργαστηριακά ευρήματα (19.000 λευκά, αυξημένη CRP και Ηπατικά Ένζυμα). Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές αντιμετωπίστηκαν από Παθολόγους και Καρδιολόγους. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα προήλθαν είτε από εισχώρηση τοξικών ιατρικών αερίων στον οργανισμό, είτε από νοσοκομειακά μικρόβια. Τα δύο δηλαδή μείζονα προβλήματα που εμφανίζουν τα χειρουργεία της Ζακύνθου και η αίθουσα Μαίευσης».
Σε κίνδυνο, όμως, τέθηκε και η υγεία του νεογέννητου. Από τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ προκύπτει ότι «το νεογνό εμφάνισε αυξημένη CRP, εξέταση αίματος που καθορίζει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Η αυξημένη CRP μπορεί να προήλθε από δύο αιτίες: α) Από περιγεννητική ασφυξία που ευθύνεται τοξικός παράγοντας. Δηλαδή τοξικά αέρια εισχώρησαν στον οργανισμό του νεογνού από την μητρική κυκλοφορία. Εάν είναι αυτή η αιτία επιβεβαιώνεται η επικινδυνότητα λειτουργίας των χειρουργείων και της αίθουσας Μαίευσης λόγω διαρροής τοξικών ιατρικών αερίων. β) Από νεογνική λοίμωξη. Με βάση το πόρισμα των ιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν στην αίθουσα Μαίευσης είναι γεμάτη Νοσοκομειακά Μικρόβια που ευθύνονται για σοβαρές Νοσοκομειακές Λοιμώξεις».
Το νεογέννητο με εντολή των παιδιάτρων του Νοσοκομείου Ζακύνθου διακομίστηκε στο Καραμανδάνειο όπου και νοσηλεύεται στη Μονάδα Νεογνών.
Βάρκιζα: Πώς έγινε η επίθεση με μαχαίρι στον 50χρονο - Τέσσερις οι δράστες
Οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ όμως δεν έχουν τέλος. «Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ζακύνθου και ο Διοικητής 6ης ΥΠΕ για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος, δεν επιθυμούσαν την διακομιδή του νεογνού από το Νοσοκομείο Ζακύνθου. Προσπάθησαν να την εμποδίσουν» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, προσθέτοντας πως «αποδείχθηκε πως παίζουν με τις ζωές των ασθενών και μάλιστα νεογνών. Πάνω από την υγεία του νεογνού έβαλαν την προπαγάνδα, την αποφυγή της κατακραυγής και το πολιτικό κόστος».
Εικόνες ντροπής στον Ευαγγελισμό – Σε ράντζα οι ασθενείς της Ψυχιατρικής Κλινικής
Δεν έχουν προηγούμενο οι καταστάσεις που βιώνουν οι οι ασθενείς και εργαζόμενοι στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Απέχει ωστόσο πολύ από εκείνη που υπαγορεύουν οι στοιχειώδεις κανόνες της ψυχιατρικής νοσηλείας, αποτυπώνεται στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Και αυτό γιατί η Ψυχιατρική κλινική του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής διαθέτει 20 κρεβάτια, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται εκούσιας νοσηλείας, ωστόσο η πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται τελείως διαφορετικά: ο αριθμός των ασθενών είναι μονίμως υπερδιπλάσιος της δύναμης των κλινών, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται ακουσίως και με εντολή εισαγγελέα.
Σύμφωνα με τη σημερινή καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, «σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, η Ψυχιατρική Κλινική του Ευαγγελισμού νοσηλεύει 48 Ασθενείς. Υπάρχουν 28 ράντζα. Από τους νοσηλευόμενους ψυχικά πάσχοντες ασθενείς οι 22 διακομίστηκαν με εισαγγελική εντολή».
Το σκηνικό εν μέσω του οποίου οι νοσηλευτές και οι γιατροί καλούνται να ασκήσουν το έργο τους, να περιθάλψουν τους ψυχιατρικούς ασθενείς, είναι κυρίως ο…διάδρομος της κλινικής, όπου αναγκάζονται να κινούνται με ελιγμούς ανάμεσα σε 28 ράντζα.
Εκτός από τις προφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό «κάνοντας νοσηλεία» σε ασθενείς στα ράντζα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πτώσεις και τραυματισμούς των ασθενών «δεδομένου ότι αυτοί λαμβάνουν νευροληπτικά και ψυχιατρικά φάρμακα που στις συνήθεις παρενέργειές τους έχουν ζάλη, αστάθεια και μείωση τη αρτηριακής πίεσης» όπως έχουν γνωστοποιήσει επανειλημμένα με έγγραφά τους στους επικεφαλής του νοσοκομείου.
Η παράταξη των ράντζων στους διαδρόμους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προδιαγραφές λειτουργίας μιας ψυχιατρικής κλινικής καθώς «η εμπέδωση της έννοιας του προσωπικού χώρου αλλά και της μείωσης των εξωτερικών ερεθισμάτων που χρειάζονται οι ψυχικά ασθενείς απουσιάζουν παντελώς. Ούτε προσωπικός χώρος υπάρχει, ούτε ηρεμία. Επιπλέον λόγω της αποδιοργανωμένης συμπεριφοράς αρκετών ασθενών δημιουργούνται συμπλοκές μεταξύ τους με αφορμή της αρπαγής προσωπικών αντικειμένων του ενός από τον άλλο ή την κατάληψη του φορείου του ενός από τον άλλο» είχαν καταγράψει σε αναφορά τους οι νοσηλευτές για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ψυχιατρική.