Ο Γιάννης Παπαγιάννης μίλησε στην ΕΡΤ για τις εκτιμήσεις, παρεξηγήσεις και εσφαλμένες γνώμες, όπως τις χαρακτήρισε, που διατυπώνονται δημοσίως για την αιτία θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Αρχικά, ο παιδοκαρδιολόγος σημείωσε ότι “η τοποθέτηση του απινιδωτή στο παιδί έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν, της απώλειας συνείδησης που συνδεόταν με σπασμούς που δεν ξέραμε ακριβώς σε τι οφείλονταν. Επιπλέον, υπήρχαν δύο αιφνίδιοι θάνατοι στην οικογένεια”.
Ο ίδιος εξήγησε ότι “εμείς αναλάβαμε το παιδί από το νοσοκομείο του Ρίο, στην Πάτρα, όπου το παιδί είχε εξετασθεί και δεν βρέθηκαν σαφή αίτια για τα επεισόδια. Μας ζητήθηκε και από τους γιατρούς και από την οικογένεια να τοποθετήσουμε τον απινιδωτή για να το διασφαλίσουμε από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα”. Σύμφωνα με τον ίδιο η εξέταση στο παιδί δεν είχε δείξει κάποιο πρόβλημα αρρυθμιών, ούτε κάποια σχετικά σύνδρομα, αλλά όπως “υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες διαφεύγουν ενός βασικού ελέγχου και μπορούν να συμβούν μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Γι’ αυτές τις σπάνιες καταστάσεις τοποθετήσαμε τον απινιδωτή”.
“Αναληθές ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία του απινιδωτή ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση”
Αναφερόμενος στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή, ο Γιάννης Παπαγιάννης ξεκαθάρισε ότι η συσκευή που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη “δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της, ούτε κατέγραψε κάποια αρρυθμία που να εξηγεί τα επεισόδια του παιδιού”. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι ο βηματοδότης περιλαμβάνεται μέσα στον απινιδωτή. “Επειδή γράφτηκαν στον Τύπο πράγματα που δεν είναι ακριβή, ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία του απινιδωτή ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση, αυτό είναι απολύτως αναληθές. Δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασε στην καρδιά και πώς. Εκείνο που μπορεί να δείξει είναι αν υπήρχε καλή λειτουργία του μηχανήματος, αν υπήρχαν αυξημένες αντιστάσεις, αν υπήρχε ηλεκτρονική παρεμβολή -που δεν υπήρχε- και αν υπήρχαν αρρυθμίες, τις οποίες δεν ανιχνεύσαμε”.
Σύμφωνα με τον παιδοκαρδιολόγο, “η καρδιά μπορεί να σταματήσει γι’ άλλους λόγους, όπως ένα μακρύ επεισόδιο επιληψίας, σπασμών, διακοπής της αναπνοής για κάποιο λόγο, μεταβολικές διαταραχές που να μην επιτρέπουν την καλή λειτουργία της καρδιάς. Ο απινιδωτής και ο βηματοδότης δεν μπορούν να δουλέψουν, αν η καρδιά η ίδια δεν έχει επαρκή, καλή λειτουργία”. “Εμείς δεν βρήκαμε στην καρδιά κάποιο σαφές πρόβλημα πρωτοπαθές. Δευτεροπαθή που να προέρχονται από άλλες αιτίες, είναι πολύ πιθανόν να υπήρχαν”, συμπλήρωσε.
Θέλησε, επίσης, να ξεκαθαρίσει ότι οι γιατροί δεν βρήκαν κάποιο καρδιολογικό αίτιο προγενέστερο. “Εκείνο που ξέρουμε από ένα καρδιογράφημα που έγινε στο παιδί την ώρα της ανάνηψης είναι ότι ο βηματοδότης λειτουργούσε κανονικά, αλλά μετά από μισή ώρα που γινόταν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στο παιδί, έπαψε πλέον να μπορεί να διεγείρει την καρδιά. Συνέχιζε να λειτουργεί, αλλά η καρδιά δεν ανταποκρινόταν”, τόνισε. Ερωτηθείς τι έδειχνε ο απινιδωτής την ώρα που η μητέρα καλούσε σε βοήθεια, ο γιατρός διευκρίνισε ότι λειτουργούσε κανονικά ως βηματοδότης, “έδινε ηλεκτρονικούς παλμούς”.
Πού βρίσκεται η έρευνα
Η πολυεπίπεδη έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών, αλλά και των ιατροδικαστικών Αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη και εστιάζει στην περίπτωση της 9χρονη Τζωρτζίνας, που έχασε τη ζωή της πριν από μερικές ημέρες.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων της 9χρονης αναμένεται να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα που έχει η ιατρική κοινότητα για τα σαφή αίτια και το μηχανισμό θανάτου της 9χρονης.
«Εχουμε πλούσιο υλικό αυτή τη στιγμή για το τρίτο κορίτσι», ανέφερε στον «Ε.Τ.» ο ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων. Μάλιστα, κατά τη δική του γνώμη, μια εκταφή σε αυτή τη φάση ενδεχομένως δεν έχει πρόσθετη αξία.
«Εχουν ληφθεί δείγματα και ιστών για ιστολογικές εξετάσεις και βιολογικά υγρά για τοξικολογικές εξετάσεις. Από όλα αυτά μπορούν να γίνουν ακόμη και γενετικές εξετάσεις», επισημαίνει ο ιατροδικαστής, εξηγώντας την αξία της κάθε εξέτασης, αλλά και πότε αυτή γίνεται.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, υπάρχουν online καταγραφές του απινιδωτή και του βηματοδότη που είχαν τοποθετηθεί στην μικρή Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο, για να φανεί εάν παρουσιάζει καρδιακές αρρυθμίες που να εξηγούν τις καρδιακές ανακοπές.
Αυτές οι καταγραφές δεν έδειχναν κανένα πρόβλημα και ο βηματοδότης που είχε τοποθετηθεί δεν είχε ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, διαπιστώθηκε ότι ο βηματοδότης ενεργοποιήθηκε για λίγα λεπτά πριν το κορίτσι αφήσει την τελευταία της πνοή.
Ο Παιδοκαρδιολόγος – Διευθυντής του Παιδοκαρδιολογικού Ωνασείου ανέφερε: «Σε όλες τις μεταδόσεις που είχε κάνει είτε αυτόματα το μηχάνημα, είτε ενεργοποιώντας το η μητέρα δεν είδαμε να υπάρχει κάποια σοβαρή αρρυθμία. Επίσης η λειτουργία του μηχανήματος που είναι τόσο σαν βηματοδότης όσο και απινιδωτής έδειχνε να είναι απόλυτα φυσιολογική. Έγινε και γενετικός έλεγχος ο οποίος δεν έχει δείξει κάποιο από τα κληρονομικά νοσήματα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο».
Πάτρα: Τι γίνεται με την εκταφή
Το ερώτημα που έχει απασχολήσει έντονα είναι πότε είναι χρήσιμη η εκταφή μιας σορού. Οι ειδικοί τονίζουν όταν η έρευνα δεν δίνει σαφείς απαντήσεις. Εν προκειμένω, η εκταφή δεν αποκλείεται να ζητηθεί σε επόμενη φάση, με την 9χρονη Τζωρτζίνα να είναι αυτή που θα «οδηγήσει» την έρευνα.
«Εάν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά από τις αναλύσεις, τότε μπορεί να ζητηθεί η εκταφή των σορών των δύο προηγούμενων παιδιών. Ετσι ώστε να ληφθούν ξανά δείγματα και από τα άλλα κορίτσια, να διερευνηθεί εάν υπάρχει συνδετικός κρίκος μεταξύ των τριών θανάτων», λέει ο κ. Λέων. Μάλιστα, όσο περνά καιρός από τα γεγονότα των θανάτων τόσο πιο δύσκολο γίνεται να ληφθεί επαρκές και καλό υλικό από τις σορούς, ωστόσο δεν είναι απίθανο.
«Δεν αποκλείω τίποτε άλλο. Η ανακοπή καρδιάς είναι το τελικό στάδιο μετά απ’ οτιδήποτε σοβαρό. Αν λείπει το οξυγόνο στον άνθρωπο, θα σταματήσει η καρδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά (Mega) ο Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος και διευθυντής του παιδοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνάσειου, που παρακολουθούσε τη μικρή Τζωρτζίνα όταν μεταφέρθηκε από την Πάτρα στην Αθήνα, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η εμφύτευση απινιδωτή μετά από καρδιακή ανακοπή που υπέστη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή ένα μήνα μετά το θάνατο της -μόλις 7 μηνών- Ιριδας, η Τζωρτζίνα διακομίσθηκε με σπασμούς στο «Καραμανδάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, όπου υποβλήθηκε σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο. Ξαφνικά, έπαθε ανακοπή καρδιάς.
Πάτρα: «Ας ψάξουν ό,τι θέλουν» λέει η μητέρα
Εν τω μεταξύ, η μητέρα των τριών αδικοχαμένων παιδιών παρακάλεσε «να σταματήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν. Να σταματήσουν να μιλάνε για τα παιδιά μου, όσοι δεν τα έχουν καν εξετάσει και καλούνται από δημοσιογράφους να μιλήσουν γενικά και αόριστα».
«Ας ψάξουν ό,τι θέλουν. Εδώ έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν… Δηλαδή η Ιριδα, ένα παιδί που είχε πρόβλημα εκ γενετής, ακόμη και γι’ αυτό λένε διάφορα. Εγώ φυσικά ζητώ να γίνει έρευνα. Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα. Και θέλει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα παιδιά μας», δήλωσε το Σάββατο η χτυπημένη από τη μοίρα μητέρα.
Πάτρα: Η ιατροδικαστής που ερευνά την υπόθεση ζητά από γιατρούς να μην τοποθετούνται δημοσίως
Με σημερινή (13/2) γραπτή δήλωση, η ιατροδικαστής του υπουργείου Δικαιοσύνης και προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, ζητά από γιατρούς που δεν σχετίζονται με την υπόθεση των τριών αδικοχαμένων παιδιών στην Πάτρα να μην τοποθετούνται δημοσιώς, για να αποφευχθεί η σύγχυση.
Συγκεκριμένα, η Αγγελική Τσιόλα αναφέρει τα εξής:
«Σχετικά με την περίπτωση η οποία συζητείται εντόνως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά στην ιατροδικαστική διερεύνηση των περιστατικών των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, και με απόλυτο σεβασμό, τόσο στην οικογένεια που πενθεί, όσο και στις προανακριτικές και ανακριτικές αρχές, αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω τα ακόλουθα:
Τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά – προέδρων ιατρικών συλλόγων, ιδιωτών ιατροδικαστών, οι οποίοι τοποθετούνται, χρησιμοποιώντας τίτλους προέδρων -αντιπροέδρων – γραμματέων κ.ο.κ – μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
Άλλωστε, απάδει της επιστημονικής λογικής και των αρχών της δεοντολογίας ιδιώτες ιατροδικαστές να εκφέρουν άποψη, καθόσον είναι τοις πάσι γνωστό, ότι το σύνολο των ιατροδικαστικών πράξεων στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, στα πανεπιστημιακά και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Καμίλα Βαλίεβα: «Πράσινο φως» από το CAS – Αγωνίζεται κανονικά αύριο στο μονό πατινάζ
- Δολοφονία Άλκη: Απολογείται σήμερα ο 20χρονος – «Μιλάνε» τα DNA, ψάχνουν τον οδηγό
- Κορoνοϊός: Έρχεται χαλάρωση των μέτρων – Καρναβάλι και πληρότητα γηπέδων συζητούν οι ειδικοί
- Ουκρανία: Τύμπανα πολέμου μετά το διπλωματικό αδιέξοδο
- Πάτρα: Ποιες εξετάσεις θα δώσουν τέλος στο απίστευτο θρίλερ
- Τι αλλάζει από Μάρτιο για παλαιούς συνταξιούχους που εργάζονται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr