Πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής αναφέρουν ότι η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ίσως έχει καθαρογραφεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθούν δύο με τρεις μήνες μέχρι να επιδοθεί στους κατηγορουμένους, ενώ η δίκη αναμένεται να προσδιοριστεί στο τέλος του 2022. Από τον Οκτώβριο του 2020, όταν εκδόθηκε η ιστορική απόφαση που έκρινε πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και οδήγησε στη φυλακή πρώην βουλευτές και στελέχη της, έχουν περάσει 15 μήνες.
Βέβαια, η καθαρογραφή της σημαντικής απόφασης, της οποίας το σκεπτικό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ενώ η προαγωγή της προέδρου της έδρας Μαρίας Λεπενιώτη σε συνδυασμό με τον φόρτο εργασίας της δεν διευκολύνουν την κατάσταση. Στο διάστημα αυτό έχουν κατατεθεί περισσότερες από 25 αιτήσεις αναστολής της ποινής, ενώ 4 έχουν γίνει ήδη αποδεκτές. Υπενθυμίζεται ότι την έξοδο από τη φυλακή έχουν δει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό 4 καταδικασμένοι για την υπόθεση.
Πρόκειται για τον Γιώργο Τσακανίκα, ο οποίος καταδικάστηκε με ποινή έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, τον πρώην βουλευτή Νίκο Μίχο, τον Νίκο Παπαβασιλείου που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή και τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη. Για τον τελευταίο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Μωϋσίδης έχει ζητήσει την αναίρεση της σχετικής απόφασης και την επιστροφή του στη φυλακή.
Θεμελιώνουν δικαίωμα
Αν και η πλειοψηφία των αιτήσεων αναστολής της ποινής απορρίπτεται, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις υφ’ όρων απόλυσης, αφού πολλοί από τους καταδικασθέντες θεμελιώνουν σταδιακά δικαίωμα. Στην περίπτωση που αρχίσουν να βγαίνουν από τη φυλακή σημαντικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, αυτό θα καταστήσει για αυτούς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δίχως νόημα, ενώ χάνεται και το «πλεονέκτημα» της πίεσης προκειμένου κάποιοι εκ των κατηγορουμένων να μιλήσουν πιο καθαρά για όσα συνέβαιναν στους κόλπους της οργάνωσης.
«Οι ποινές που επιβλήθηκαν στο πρωτόδικο δικαστήριο ήδη έχουν εκτιθεί κατά ένα μέρος κατά τον χρόνο προσωρινής κράτησης και ήδη εκτίονται όλο αυτόν τον καιρό από την έκδοση της απόφασης έως και σήμερα» εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος και συμπληρώνει: «Δεν τίθεται κάποιο ζήτημα αποφυλάκισης για την περίπτωση του Ρουπακιά, όμως όσον αφορά τους άλλους κατηγορούμενους σαφώς και η αποφυλάκιση υφ’ όρων είναι ένα πραγματικό σενάριο αφενός καθώς ο χρόνος έκτισης πλησιάζει, αφετέρου αφού είναι δυνατή η αναστολή εκτέλεσης της ποινής έως την εκδίκαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου όπως έχει ήδη γίνει σε κάποιους εκ των κατηγορουμένων».
Φρίκη στην Πάτρα: 8χρονος κατήγγειλε ότι τον βίασαν δυο 16χρονοι - Σύλληψη του ενός ανηλίκου και του πατέρα του
Οι ποινές
Δέκα πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής έλαβαν ποινές από 5 έως 7 έτη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ σε κάποιους εξ αυτών δόθηκε αναστολή μέχρι την έκδοση απόφασης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Ωστόσο, για τους Κώστα Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο η αίτηση για υφ’ όρων απόλυση είναι πολύ κοντά. «Οσον αφορά την υφ’ όρων απόλυση γενικά ισχύει το όριο των τριών πέμπτων αφού αφαιρέσουμε το ευεργέτημα του ενός πέμπτου έκτισης της ποινής από τυχόν μεροκάματα και άλλους λόγους ευεργετικού υπολογισμού της ποινής. Για παράδειγμα όταν έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών, μπορεί να υποβληθεί αίτημα για υφ’ όρων απόλυση στα 3,5 χρόνια περίπου. Αντίστοιχα, σε ποινή 6 ετών δύναται να υποβληθεί αίτηση στα 2,5 χρόνια» αναφέρει ο κ. Γώγος.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα κατά τη συζήτηση της αίτησης αναστολής της πρώην ανθυπαστυνόμου Βενετίας Πόπορη που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών και 7 μηνών, ο νομικός της παραστάτης γνωστοποίησε στο δικαστήριο ότι σε δύο μήνες θεμελιώνει δικαίωμα για να αιτηθεί την αποφυλάκισή της με όρους.
Ενα «σκαλοπάτι» πιο ψηλά στην «πυραμίδα» των ποινών βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιώργος Γερμενής μετρούν ο καθένας 13 χρόνια κάθειρξη για το κακούργημα αυτό, ενώ 10ετή κάθειρξη επιβλήθηκε στον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, ο οποίος επίσης κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, ακόμη και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχολιάκος στα 6,5 χρόνια μπορεί να αιτηθεί την αποφυλάκισή του με όρους και στην πραγματικότητα να βρεθεί εκτός φυλακής κατά τη διάρκεια του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. «Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση εκδίκασης του εφετείου γεννά ουσιώδη ζητήματα καθώς επί της ουσίας εκτίεται η ποινή από τον κατηγορούμενο, χωρίς να έχει πρακτικό νόημα η εκδίκαση του εφετείου, παρά μόνον ηθική δικαίωση σε περίπτωση απαλλαγής ή μείωσης της ποινής» καταλήγει ο κ. Γώγος.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: «Δεν κάνω πίσω» λέει η κοπέλα – Το χρονικό της υπόθεσης και οι αντιδράσεις
- Τζόκοβιτς: Απορρίφθηκε οριστικά η έφεση – Τι δήλωσε ο Σέρβος τενίστας
- Οι πιο συμφέρουσες τιμές της αγοράς στον e-καταναλωτή
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αύριο «πέφτουν» τα πρώτα πρόστιμα
- Ελληνοτουρκικά: Γιατί είναι σε αχαρτογράφητα νερά – Σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων το 2022
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr