Η κακοκαιρία «Διομήδης» έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ χιόνια έχουν πέσει και στην Πάρνηθα, με τα ακραία φαινόμενα να προσεγγίζουν την Αττική.
Στο σανατόριο σημειώθηκε αρκετά ισχυρή η χιονόπτωση σε πολλά σημεία, ενώ η ομίχλη είναι πυκνή και η θερμοκρασία έχει πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι θυελλώδεις ενώ υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Πάρνηθα από το ύψος του Τελεφερίκ.
Μάλιστα, πάγος έχει σχηματιστεί σε πολλά σημεία όπως μεταφέρει η ΕΡΤ και δύσκολα προχωρά κανείς με το αυτοκίνητο.
Στο καταφύγιο Μπάφι, τα εκχιονιστικά καθαρίζουν και ρίχνουν αλάτι, με τον δρόμο να ανοίγει μάλλον από το μεσημέρι και μετά, ενώ συστήνεται προσοχή στις μετακινήσεις και χρήση αλυσίδων.
Χιόνια σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η πρόγνωση για σήμερα αναφέρει πως χιονοπτώσεις αναμένονται και σε περιοχές της Αττικής, στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά, και της Θεσσαλονίκης, στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Επίσης, χιόνια αναμένονται στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά και βορειότερα. Το αυτό αναμένεται και σε τμήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν αρχικά από τα βόρεια και από το μεσημέρι και στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.
Καιρός: Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μανουσάκη για την κακοκαιρία «Διομήδης»
Η χώρα έχει μπει στην κατάψυξη εξαιτίας της κακοκαιρίας «Διομήδης» και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης περιμένει χιόνια και θυελλώδεις βοριάδες τις επόμενες ώρες. Για την Αττική σημειώνει πως οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται σε ορεινά τμήματα του νομού, αναμένεται από τις απογευματινές ώρες να ενταθούν και να γενικευτούν.
Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι κατάθεσε η μητέρα του Παναγιωτάκη για την Ειρήνη
Ειδικότερα σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος σημειώνει πως «συνεχίζεται η κακοκαιρία που επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας μας και τις επόμενες ώρες με τα κύρια χαρακτηριστικά πλέον να είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια ακόμη και σε πεδινές – ημιπεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και ο ισχυρός παγετός στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Οι ισχυρές καταιγίδες πλέον φαίνεται να περιορίζονται προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο».
Χιόνια και στην Αττική
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται σε ορεινά τμήματα του νομού Αττικής, αναμένεται από τις απογευματινές ώρες να ενταθούν και να γενικευτούν, ενώ είναι αρκετά πιθανό να δούμε χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά προς τα βόρεια τμήματα. Δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν δούμε τις χιονοπτώσεις να πλαισιώνουν το λεκανοπέδιο τα ξημερώματα της αυριανής ημέρας. Πάντως οι χιονοστρώσεις όπου αυτές παρατηρηθούν δεν δείχνει να είναι αξιόλογες με εξαίρεση τους ορεινούς – ημιορεινούς όγκους.
Στο πρώτο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία και εξέλιξη των χιονοπτώσεων μέχρι και αύριο το πρωί.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και για τις επόμενες αρκετές ώρες στους πολύ θυελλώδεις βοριάδες που μέσα στο Αιγαίο ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ. Η εξέλιξη των ανέμων αποτυπώνεται στο δεύτερο βίντεο.
Ισχυρός και ολικός παγετός
Το ισχυρό αυτό κύμα κακοκαιρίας θα το διαδεχτεί πολικό ψύχος όπως μπορούμε να δούμε στο τρίτο μας βίντεο με τον υδράργυρο να κατρακυλά ακόμη και κάτω από τους -10°C σε τμήματα της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Είναι μάλιστα αρκετά πιθανό ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές της βόρειας χώρας να παραμείνει κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο δημιουργώντας το φαινόμενο του ολικού παγετού.
Καιρός: Νέα κακοκαιρία από την άλλη εβδομάδα
Ο χειμώνας ήρθε για να μείνει για το υπόλοιπο του μήνα τουλάχιστον μιας και ο «Ωμέγα» εμποδιστής που αναπτύσσεται στη δυτική βορειοδυτική Ευρώπη (τέταρτο βίντεο) θα στέλνει κατά περιόδους ψυχρά κύματα προς την περιοχή μας.
Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό προς τα μέσα της άλλης εβδομάδας η χώρα να επηρεαστεί από ένα νέο ισχυρό κύμα ψύχους για το οποίο όμως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία.