«Ετρωγε μόνο ό,τι είχε ο δίσκος. Δεν έπινε κανένα ποτό, μόνο νερό και πολύ σπάνια μία γουλιά αναψυκτικό διαίτης. Οσα, όμως, κατάφερε για τρεις δεκαετίες χάθηκαν σε δέκα ημέρες μέσα στο νοσοκομείο. Τόσα χρόνια προστάτευε την καρδιά και τα νεφρά του από το σάκχαρο, αλλά, όταν μπήκε στο “Σωτηρία”, ο κορονοϊός έφερε ένα ντόμινο προβλημάτων πρώτα με την καρδιά του και μετά με τα νεφρά του που δεν το άντεξε», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πρώην συνεργάτης του.
Από τα μικρόφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η εκπομπή «Εν Αθήναις» άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στο ελληνικό ραδιόφωνο με πομπώδεις αναλύσεις, βαρύγδουπες εκφράσεις και θεατρική αυξομείωση στην ένταση της φωνής. Ο Γιώργος Τράγκας μπήκε στα ταξί, στα Ι.Χ., στα γραφεία, στις επιχειρήσεις, απέκτησε φανατικούς φίλους, αλλά και πολλούς εχθρούς.
«Ηταν σαρωτικός και τόσο έντονος που ακόμα και καλημέρα να σου έλεγε κάτι χάραζε πάνω σου», λένε οι άνθρωποι που δούλεψαν στο πλευρό του. Πάντα μαζί του στη δουλειά είχε την ινσουλίνη αλλά και αντισηπτικά μαντιλάκια, πολύ πριν η πανδημία του κορονοϊού τα επιβάλλει σε όλους. «Ηταν μικροβιοφοβικός, είχε το δικό του χαρτί και το δικό του στιλό, δεν έπιανε άλλα. Ηθελε όλοι να πλένουμε τα χέρια μας και είχε πάντα μαζί του αντισηπτικά μαντιλάκια για να καθαρίζει τα χέρια του όταν έπιανε κάτι. Ηταν μανιακός με την καθαριότητα», θυμάται δημοσιογράφος που συνεργάστηκε μαζί του, προσθέτοντας: «Οταν του ανέβαινε το σάκχαρο, γυάλιζε το μάτι του, φοβόμασταν μήπως πάθει κάτι. Στη δουλειά ήταν σκληρός. Οταν κλείναμε τεύχος του “Crash”, ανεβοκατέβαινε στα γραφεία, διάβαζε και την τελευταία λέξη από τα κείμενα και, αν δεν του άρεσε, έλεγε στον ρεπόρτερ να το ξαναγράψει. Μέναμε μέχρι τις 5 το πρωί και παράγγελνε φαγητό να μας κεράσει επειδή μας ταλαιπωρούσε. Οταν τέλειωνε η δουλειά, γαλήνευε, ήταν άλλος άνθρωπος, η ψυχή της παρέας».
Γιώργος Τράγκας: Ο φόβος του
Τα μικρόβια τα φοβόταν έως το τέλος και σε μία από τις τελευταίες εκπομπές του στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του «Crash» είχε τονίσει την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών εν μέσω πανδημίας. Αρνήθηκε όμως πεισματικά να κάνει το εμβόλιο, παρά τις παραινέσεις του γιατρού του, γνωστού διαβητολόγου Χρήστου Ζούπα, ο οποίος δήλωσε ότι τον παρακαλούσε να εμβολιαστεί κι εκείνος έβρισκε συνεχώς δικαιολογίες για το αντίθετο.
«Η χώρα μας πληρώνει βαρύ φόρο αίματος εξαιτίας του Covid-19. Εχουμε απώλεια συνανθρώπων μας και δεν έχει καμία σημασία αν, όπως ακούω από ορισμένους, είναι ηλικιωμένοι ή έχουν υποκείμενα νοσήματα. Καθημερινά καταγράφουμε πολλούς θανάτους, οι οποίοι χρεώνονται στον Covid-19. Εγώ δεν έχω τα στοιχεία να αμφισβητήσω ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι προέρχονται από τον Covid-19. Ούτε θα το κάνω. Επίσης, θέλω να πω το εξής: Δεν έχει σημασία αν κάποιος που έχει υποκείμενο νόσημα προσβάλλεται και εντός του νοσοκομείου από Covid και φεύγει. Ο Covid-19 συμβάλλει να φύγει νωρίτερα. Και αυτό είναι πικρό, είναι οδυνηρό. Κυρίαρχο αγαθό στη ζωή μας είναι η ελευθερία, αλλά μεταξύ των πρωτίστων αγαθών είναι και η υγεία. Απαντες, λοιπόν, τηρούμε με ευλάβεια ατομική καθαριότητα, δεν βάζουμε τα χέρια στο πρόσωπο σε καμία περίπτωση. Θα μου πείτε ασυνείδητα τα χέρια 60 με 70 φορές την ημέρα πάνε στο πρόσωπο. Να μην πάνε!», προέτρεπε ο Γιώργος Τράγκας λίγο πριν η ασθένεια χτυπήσει και τη δική του πόρτα, καθώς κόλλησε από συνεργάτη του που είχε κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Μαζί του κόλλησε και η σύζυγός του, που πέρασε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και έχει πλέον αναρρώσει.
Τι έλεγε
Παρά το γεγονός ότι δεν είχε εμβολιαστεί, δήλωνε ότι δεν ήταν αρνητής, ενώ, όταν νόσησε, έλεγε ότι πρόκειται για απλή γριπούλα. «Χορεύω τανγκό με τον κορονοϊό», είπε σε συνέντευξή του περιγράφοντας τα συμπτώματα. «Είναι ένα τανγκό που δεν πρέπει να χάσεις τον βηματισμό σου. Ο παρτενέρ είναι δύσκολος, μέχρι στιγμής, όμως, είμαι καλά, έχω έναν πυρετό που πηγαινοέρχεται, έχω τη γεύση μου, έχω την οσμή μου. Δεν βήχω, παίρνω ψευδάργυρο, βιταμίνη C, Zithromax και επίσης βιταμίνη D. Θέλω να διευκρινίσω ότι εγώ δεν υπήρξα ποτέ αρχηγός των αντιεμβολιαστών στην Ελλάδα. Είναι γνωστό σε χιλιάδες εκπομπές μου ότι είμαι υπέρ του συναινετικού εμβολιασμού… Εγώ και το κίνημα “Ελεύθεροι Ανθρωποι” δεν είμεθα κίνημα αντιεμβολιαστών, είμεθα κίνημα Ελεύθερων Ανθρώπων. Οσοι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο να πάνε να το κάνουν. Οσοι δεν θέλουν να το κάνουν γιατί έχουν το αίσθημα του φόβου, καλύπτονται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε λίγο πριν κλείσουν οριστικά τα μικρόφωνα για τη χαρακτηριστική φωνή του.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Γιώργος Τράγκας: Εκπομπές που έγραψαν ιστορία
Ανήσυχο πνεύμα με καυστικό λόγο και σχεδόν μόνιμα συγκρουσιακή διάθεση, πορεύτηκε για δεκαετίες στο ραδιόφωνο αλλά και την τηλεόραση με τις εκπομπές «Χωρίς αναισθητικό» και «Ελεύθερος σκοπευτής», όπως επίσης και ως σχολιαστής σε δελτία ειδήσεων. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του από τις «Εικόνες» της Ελένης Βλάχου, ενώ συνέχισε στη «Μεσημβρινή» και τη «Βραδυνή» αρχικά στο αστυνομικό και το ελεύθερο ρεπορτάζ και αργότερα στο πολιτικό. Με τον δικό του υπερβολικό τρόπο μετέδιδε τα ρεπορτάζ του από το νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου το 1998 όταν νοσηλευόταν εκεί ο Ανδρέας Παπανδρέου. Οι ανταποκρίσεις του, που παρουσίαζαν την εικόνα του τότε πρωθυπουργού πιο δύσκολη απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τις επικριτικές αναφορές του στη σχέση του με τη Δήμητρα Λιάνη, είχαν προκαλέσει την οργή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σε σημείο που ο ιδιαίτερος γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου, Μιχάλης Ζιάγκας, του είχε επιτεθεί και τον κυνηγούσε στους κήπους του νοσοκομείου.
Παιδικά χρόνια
Γιος γνωστού γυναικολόγου της εποχής που είχε το ιατρείο του στην πλατεία Κουμουνδούρου και μεγαλωμένος στο κέντρο της Αθήνας, έζησε το διαζύγιο των γονιών του σε ηλικία 3 ετών. Παρότι ο πατέρας του ονειρευόταν να γίνει γιατρός, εκείνος έφυγε για την Ιταλία προκειμένου να γίνει σχεδιαστής μόδας. Τελικά, έφερε μια δική του… μόδα στα δημοσιογραφικά πράγματα και αποτέλεσε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του χώρου. Τρεις φορές προχώρησε και σε δικά του εκδοτικά εγχειρήματα με τις εφημερίδες «Χώρα» και «Ανεξαρτησία» και το περιοδικό «Crash». Μηνύσεις, αγωγές και πρόστιμα από το ΕΣΡ τον συνόδευαν στη διαδρομή του, ενώ είχε και μπλεξίματα με την εφορία και τη Δικαιοσύνη όταν αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ ότι είχε καταθέσεις περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό που δεν είχαν δηλωθεί. Αργότερα το όνομά του εντοπίστηκε και στα Panama Papers, ενώ συχνά ταξίδευε στη Γαλλία για διακοπές στην πολυτελή κατοικία του στη Νίκαια.
Μαζί του ήταν πάντα η «γυναίκα της ζωής του», όπως αποκαλούσε τη Μαρία Καρρά, με την οποία έζησαν μαζί 22 χρόνια. Είχαν παντρευτεί σε μια λαμπερή τελετή στην Κηφισιά αλλά και με πολιτικό γάμο, ενώ αργότερα ανανέωσαν τους όρκους τους στο Λας Βέγκας. Αυτός ήταν ο τρίτος γάμος για τον δημοσιογράφο και επικεφαλής του κόμματος «Ελεύθεροι Ανθρωποι», που ίδρυσε τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τον πρώτο γάμο έχει αποκτήσει τον γιο του, Γιάννη, που του χάρισε έναν εγγονό και από τον δεύτερο τον γιο του, Φρέντυ.
Με τη Μαρία Καρρά είχαν σκεφτεί την υιοθεσία, ωστόσο τα σχέδιά τους δεν προχώρησαν λόγω των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών. «Είναι τρελή η νομοθεσία», είχε πει στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη το 2016. Για τους φίλους του «τρελή» ήταν και η απόφασή του να μην εμβολιαστεί ενώ ανήκε στις ευπαθείς ομάδες αφήνοντας τον «παρτενέρ» του στο τελευταίο τανγκό να τον παρασύρει στον θάνατο.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr