Η απόφαση για τα μέτρα προστασίας που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει να κάνει με την απαγόρευση, αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης λόγω φύλου και της σεξουαλικής παρενόχλησης, που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας. Τα πρόσωπα που υπάγονται στην προστασία είναι εργαζόμενοι και απασχολούμενοι, ανεξάρτητα από το συμβατικό τους καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων με σύμβαση έργου, ανεξάρτητων υπηρεσιών, έμμισθης εντολής, των απασχολουμένων μέσω τρίτων παρόχων υπηρεσιών, καθώς και άτομα που παρακολουθούν κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένων των ασκουμένων και των μαθητευομένων, εθελοντές, καθώς και εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εργασίας έχει λήξει, αλλά και άτομα που αιτούνται εργασία και εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία.
Ο… μηχανισμός
Οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα πρέπει κατόπιν διαβούλευσης με το προσωπικό να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας για το σύνολο ή και ειδικές ομάδες εργαζομένων (όπως νυχτερινοί εργαζόμενοι, γυναίκες, άτομα με αναπηρία, μετανάστες εργαζόμενοι κ.ο.κ.), ενώ ο εργοδότης έχει υποχρέωση να πληροφορεί τους εργαζομένους του για τη δυνατότητα καταγγελίας στο ΣΕΠΕ και για την υπηρεσία άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης σε τυχόν περιστατικά βίας και παρενόχλησης.
Κάθε επιχείρηση (με περισσότερους από 20 εργαζομένους) θα πρέπει να ορίσει ένα πρόσωπο αναφοράς (ως «σύνδεσμο») για να καθοδηγεί και να ενημερώνει τους εργαζομένους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης.
«Ερευνα»
Οι επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν διαδικασίες αμερόληπτης εξέτασης των καταγγελιών. Αν διαπιστωθεί περιστατικό βίας ή παρενόχλησης, ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει μέτρα σε βάρος του καταγγελλόμενου, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν σύσταση συμμόρφωσης, αλλαγή θέσης, ωραρίου, τόπου ή τρόπου παροχής εργασίας ή ακόμη και απόλυση.
Παγκράτι: Στα δικαστήρια ο 49χρονος φιλόλογος για τη γιάφκα - Τι ερευνά η ΕΛΑΣ
Οταν ο εργοδότης δεν λαμβάνει μέτρα κατά του καταγγελλόμενου ή παραβιάζει ο ίδιος την απαγόρευση βίας και παρενόχλησης, επιβάλλονται σε βάρος του πρόστιμα που θα εξειδικευθούν με νεότερη απόφαση.
Οι εργαζόμενοι-θύματα έχουν δικαίωμα δικαστικής προστασίας, καταγγελίας στο ΣΕΠΕ, αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη κ.ά.
Απαντήσεις για τις 500 καθαρίστριες του ΟΑΕΔ
Εν τω μεταξύ, αναφορικά με το ζήτημα των συμβάσεων των 500 καθαριστριών του ΟΑΕΔ, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι 500 συμβασιούχοι είχαν προσληφθεί με σύμβαση διάρκειας 24 μηνών, χωρίς δυνατότητα ανανέωσής τους βάσει της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 8 Νόμου 4506/2017) . Με νέο νόμο (Ν. 4765/2021 άρθρο 61) καταργήθηκε το προηγούμενο καθεστώς και ο ΟΑΕΔ προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη 541 εργαζομένων καθαριότητας, με κόστος 3,75 εκατ. ευρώ έναντι 4 εκατ. ευρώ, που πλήρωνε για 500.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr