Τα κέντρα φιλοξενίας της Ελευσίνας και της Μαλακάσας δεν έχουν ακόμα στείλει παιδιά στο απογευματινό πρόγραμμα του σχολείου, το σχέδιο των νηπιαγωγείων με δομές εντός των κέντρων έχει «ναυαγήσει», ενώ πολλά παιδιά εντάσσονται σε κατηγορίες (διαμένουν σε hotspot, ασυνόδευτα, έχουν μεταφερθεί σε διαμερίσματα) τις οποίες δεν διαχειρίζεται το υπουργείο Παιδείας, ώστε να αναλάβει την ένταξή τους.
Μέχρι στιγμής, τόσο από το υπουργείο όσο και από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι 2.500 παιδιά προσφύγων πηγαίνουν καθημερινά στα ελληνικά σχολεία. Πρόκειται για 94 σχολεία στα οποία έχουν δημιουργηθεί δομές υποδοχής εκπαίδευσης προσφύγων (ΔΥΕΠ). Ο ΔΟΜ έχει αναλάβει την μεταφορά των παιδιών από τα κέντρα φιλοξενίας στις σχολικές μονάδες διαθέτοντας 61 σχολικά λεωφορεία, ενώ παρέχει στους μικρούς μαθητές και σχολικά είδη.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Η αναζήτηση κονδυλίων, οι επιπλέον ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό και η προβληματική -όπως έχει αποδειχτεί- συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν καθυστερήσει σε τεράστιο βαθμό την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Κι όλα αυτά ενώ του χρόνου αναμένεται -έστω και σταδιακά- η ένταξη παιδιών στην πρωινή ζώνη.
Νηπιαγωγεία: Στα 2.000 νήπια 4 με 5 ετών υπολογίζεται ότι βρίσκονται εντός των κέντρων φιλοξενίας. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας ήταν να δημιουργηθούν δομές εντός των κέντρων για τη φοίτηση των παιδιών. Ο αρχικός σχεδιασμός εγκαταλείφθηκε και τώρα αρμόδιοι του προγράμματος αναζητούν χώρους, ακόμα και κοντέινερ, που θα μπορούσαν να διατεθούν από ΜΚΟ ώστε να στεγάσουν τα μαθήματα. Το «project νηπιαγωγεία» παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση, καθώς οι διαθέσιμοι χώροι θα πρέπει να ελεγχθούν από μηχανικό, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των νηπίων αλλά και ότι οι χώροι πληρούν τις προϋποθέσεις για στέγαση σχολικής μονάδας.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου