Η Θήβα είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος καθώς εδώ και μήνες η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει κάτω από τα πόδια των κατοίκων. Πριν από λίγες ώρες έγινε πάλι σύσκεψη των σεισμολόγων και επιβεβαιώθηκε όπως και αυτή του καλοκαιριού ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.
Η Θήβα στο παρελθόν έχει δώσει πολύ δυνατούς σεισμούς. Γύρω στις 8.30 το πρωί της 18ης Αυγούστου του 1853 η Θήβα επλήγη από καταστροφικό σεισμό μεγέθους γύρω στο 6,5. Γύρω στα μεσάνυχτα της 23ης Μαΐου του 1893 η Θήβα ταρακουνήθηκε και πάλι από καταστροφικό σεισμό, μεγέθους πάλι γύρω στο 6,5. O σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Αθήνα αλλά δεν αναφέρθηκαν βλάβες.
Ο σεισμός του 1914 σημειώθηκε στις 17 Οκτωβρίου και ώρα 06:22. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, είχε μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίκεντρο την πόλη Θήβας και προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε διάρκεια 15 δευτερόλεπτων και συνοδεύτηκε από βοή. Την ώρα του σεισμού η πόλη καλύφθηκε από ένα σύννεφο σκόνης, όπως ανέφεραν χωρικοί που ήταν στους γύρω λόφους ενώ οι περισσότερες οικογένειες εγκαταστάθηκαν στην αυλή του γυμνασίου, λόγω των συχνών ισχυρών δονήσεων που επικρατούσαν όλη την ημέρα, το χωριό Δραμεσι καταστράφηκε ολοσχερώς με πληθυσμό τότε 500 κατοίκους και 70 κτίρια, στο χωριό Δάφνη 20 κτίρια κατέρρευσαν και 47 υπέστησαν ζημιές, στο χωριό Φάρος από τα 48 κτίρια μόνο τα 16 κρίθηκαν κατοικήσιμα, στο Δήλεσι κατέρρευσαν 18 κτίρια ενώ στο χωριό Στανιάτες από τα 80 κτίρια μόνο τα 8 κατοικήθηκαν, στην Ασωπία τα μισά κτίρια κατέρρευσαν και τα υπόλοιπα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, στον Άγιο Θωμά από τα 190 κτίρια τα 154 κρίθηκαν ακατάλληλα προς κατοίκηση, στο Σχηματάρι από τα 180 κτίρια μόνο τα 8 κρίθηκαν κατάλληλα προς κατοίκηση ενώ στην Τανάγρα τα μισά κτίρια κατέρρευσαν και τα υπόλοιπα εμφάνισαν ρωγμές. Ο απολογισμός ήταν 800 άστεγοι και πολλοί τραυματίες. Τέλος υπάρχουν αναφορές για έναν σεισμό γύρω στα 1321 μ.Χ. αλλά αυτός είναι αμφίβολος.
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω
Από εκεί και πέρα συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήλου και Νισύρου. Από τις αρχές του Απριλίου του 2021 έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1500 σεισμοί στη περιοχή. Ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στις 21 Ιουνίου.
«Οι σεισμοί αυτοί γίνονται εκτός του ηφαιστειακού πεδίου της Νισύρου, δηλαδή, δεν έχουν σχέση με τις ηφαιστειακές διεργασίες εκεί, άρα είναι τεκτονικοί σεισμοί», τόνισε προ ημερών στον Αθήνα 9.84, ο σεισμολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Το φαινόμενο είναι αρκετά ασυνήθιστο αλλά όχι σπάνιο, έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου, αλλά δεν συμβαίνει συχνά.
«Πιστεύουμε πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η σεισμική ακολουθία» συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος. «Δεν αποκλείουμε, έστω και με μικρή πιθανότητα να γίνει ακόμα και μεγαλύτερος σεισμός ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα. Παρακολουθούμε, ανανεώνουμε τους υπολογισμούς μας κάθε τόσο, βεβαίως, η σεισμική δραστηριότητα επιμένει και αυτό μας προβληματίζει. Το γεγονός ότι αυτοί οι σεισμοί εξελίσσονται στον θαλάσσιο χώρο είναι αρκετά ευεργετικό από την άποψη ότι οι εστίες των σεισμών βρίσκονται αρκετά μακριά από τους οικισμούς της Νισύρου και της Τήλου και δημιουργείται μια προστατευτική ασπίδα εντός εισαγωγικών» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις