Ο Παύλος Φύσσας (καλλιτεχνικό όνομα Killah P), γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 και ήταν καλλιτέχνης της ραπ. Μέσω της μουσικής του μιλούσε για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001.
Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από το μοιραίο βράδυ, που ο Παύλος Φύσσας μετατράπηκε από τον καλλιτέχνη με το όνομα Killah P σε σύμβολο κατά του φασισμού.
Όλα ξεκίνησαν στην καφετέρια «το Κοράλι», όπου ο 34χρονος μουσικός μαζί με μερικούς φίλους του κάθισαν, προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Ανάμεσά τους και ο Δ. Μελαχρινόπουλος, ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Όπως περιέγραψε, τα βλέμματα ήταν ήδη τεταμένα πριν καν η παρέα του Π. Φύσσα αποχωρήσει από το μαγαζί. «Μέσα στην καφετέρια ήταν δύο τύποι που μας κοίταζαν περίεργα, πολύ έντονα. Λέω του Παύλου «γιατί αγριοκοιτάνε αυτοί; Έγινε κάτι;». «Όχι», μου λέει απλά είχε γίνει ένας σχολιασμός, γιατί ο ένας φορούσε την μπλούζα ανάποδα. Αυτοί οι δύο όλη την ώρα ασχολούνταν με τα κινητά τους. Έφυγαν μετά τη λήξη του αγώνα, ανέφερε.
Κατά την έξοδο της παρέας από το «Κοράλι», σύμφωνα με το μάρτυρα, είδε 4 – 5 άτομα στη μέση του δρόμου κι άλλους τόσους ψιλοκρυμμένους στα πεζοδρόμια. «Ο ένας κρατούσε ένα καδρόνι, ο άλλος ένα στιλιάρι κι ένας ακόμα τον είδα που έβαζε σιδηρογροθιά. Είχαν μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής» περιέγραψε.
Στη συνέχεια και ενώ η παρέα θέλησε να περάσει απέναντι το δρόμο, «ξαφνικά ακούμε ένα ποδοβολητό, οχλαγωγία και βλέπουμε πίσω γύρω στα 30 με 40 άτομα που μας έβριζαν. Φώναζαν «ελάτε εδώ κότες θα σας γ.., θα σας σκοτώσουμε», ένιωσα ότι μας έκαναν ψυχολογικό πόλεμο. Κάποια κράταγαν κράνη στα χέρια τους, φόραγαν οι περισσότεροι ρούχα παραλλαγής και άρβυλα. Ο Παύλος είπε στα κορίτσια να φύγουν για το σπίτι και βλέπουμε να έρχονται καταπάνω μας… ήμασταν οκτώ… μας λέει ο Παύλος «τρέξτε» αρχίζουμε και τρέχουμε, κάποιοι έστριψαν σε έναν δρόμο».
Τότε, ο Παύλος Φύσσας δέχεται επίθεση από περίπου πέντε άτομα, τα οποία έκαναν χώρο όταν εμφανίστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς. «Δεν είδα ότι κρατούσε κάτι. Οι άλλοι τον χτυπούσαν, έκαναν χώρο στον Ρουπακιά για να αποδυναμώσουν τον Παύλο, να πάει αυτός να τον χτυπήσει… σαν να έκαναν ένα κλοιό για να μην πάει κανείς να βοηθήσει τον Παύλο» περιέγραψε και πρόσθεσε: «Πλησιάζει ο Ρουπακιάς, σχεδόν έπεσε πάνω του, έκανε δυο φορές μια κίνηση με το χέρι του κι έφυγε. Μετά κατάλαβα ότι είχε μαχαιρώσει τον Παύλο. Δεν υπήρξε μεταξύ τους συμπλοκή. Του επιτέθηκε κατευθείαν».
Μερικά λεπτά αργότερα, ο 34χρονος μουσικός δεν άντεξε. «Του έδωσα ένα μπουκάλι νερό αλλά το έφτυσε. Τότε κατέρρευσε… ήρθε και η Χρύσα. Ψάχναμε τρόπο να τον πάμε νοσοκομείο. Σταματάγαμε αμάξια. Πέρασε μια γυναίκα που μας είπε ότι ήταν νοσηλεύτρια, του πήρε τον σφυγμό και μας είπε γρήγορα ασθενοφόρο. Ο Παύλος είχε ασπρίσει ολόκληρος. Το ασθενοφόρο έκανε κανένα μισάωρο να έρθει. Όταν πήγαν να τον πάρουν οι τραυματιοφορείς ήταν βαρύς. Τον σήκωσα μαζί τους».
Αντίστοιχη κατάθεση έδωσε και ο Ηλίας Κοντονικόλας, ο οποίος κατέθεσε καρέ – καρέ τη στιγμή της επίθεσης: «Είδα τον Παύλο να τον έχουν περικυκλώσει τέσσερα άτομα και να τον βαράνε. Αυτό κράτησε λίγο, δυο λεπτά. Μετά ήρθε το αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα, αυτό που είχαμε δει και πριν. Ανοίγει την πόρτα, βγαίνει έξω και κατευθείαν πηγαίνει προς το Παύλο. Εκείνη την ώρα άνοιξαν τον κύκλο τα άτομα που ήταν γύρω από τον Παύλο και συνέχισε και ολοκλήρωσε την πράξη του ο Ρουπακιάς. Εγώ αυτό που είδα ήταν να είναι μπροστά του και να του δίνει κάτι σαν γροθιά και ο Παύλος έκανε μια κίνηση σαν να καμπούριασε. Μας είπε «με μαχαίρωσε…».
Εορταστικό ωράριο 2024: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα; - Πότε θα ξεκινήσει;
Τον Απρίλιο του 2015, μετά από δεκάδες συλλήψεις βουλευτών και μέλλον της Χρυσής Αυγής, οι πύλες της δικαστικής αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού άνοιξαν για πρώτη φορά, εν μέσω διαδηλώσεων στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά οι ναζί είναι στη φυλακή.
Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της Μάγδας Φύσσα, η οποία επί δύο συνεδριάσεις κατέθετε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η μαυροφορεμένη γυναίκα περιέγραψε τη συγκλονιστική στιγμή που βρέθηκε, στις 3 το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου, στο νεκροθάλαμο. «Το παιδί μου κοιμόταν. Ήταν σαν μωρό, γαλήνιος. Εγώ προσπαθώ να τον ζεστάνω για να σηκωθεί να φύγουμε» είχε πει και αναρωτήθηκε: «Ήρθαν στο σπίτι μου και σκότωσαν το παιδί μου. Υπάρχει μία εγκληματική οργάνωση, που λέγεται Χρυσή Αυγή που βρίσκεται στο κοινοβούλιο και ήρθε στο σπίτι μας και σκότωσε το παιδί μας. Δεν μπορείτε να το καταλάβετε;».
Η ώρα της ετυμηγορίας-δικαίωσης
«Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση», αυτή η φράση ακούστηκε το πρωί της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου 2020, από τα μεγάφωνα του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο κόσμος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Ήταν η στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου, που έβαζε τέλος στη δράση αυτού του νεοναζιστικού μορφώματος.
Ήταν η μέρα που η Δημοκρατία νίκησε και η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα δικαιώθηκε. Αλλά μαζί της δικαιώθηκαν και όλοι αυτοί που πολέμησαν και αντιστάθηκαν στην ιδεολογία της Χρυσής Αυγής.
Ιστορική απόφαση: Ομόφωνα εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή
Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.
Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.
Συνολικά η απόφαση του δικαστηρίου είναι η ακόλουθη: Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.
Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.
Οι τελικές ποινές
Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή με τις ποινές να αγγίζουν το ανώτατο όριο και αθροιστικά να φτάνουν τα 500 χρόνια φυλακή.
Στον Νίκο Μιχαλολιάκο επιβλήθηκε 13 χρόνια κάθειρξη και 6 μήνες, ομοίως για τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Γιώργο Γερμενή. Στον Γιάννη Λαγό το δικαστήριο επέβαλλε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών. Στον Χρήστο Παππά 13 χρόνια και 3 μήνες. Στον Νίκο Μίχο επιβλήθηκαν 6 χρόνια και στον Στάθη Μπούκουρα πέντε χρόνια και έξι μήνες.
Στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ισόβια κάθειρξη και 14 έτη.
Αναλυτικά οι ποινές
Οι τελικές ποινές για το Διευθυντήριο
- Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
- Ιωάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες
- Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
- Γιώργος Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
- Χρήστος Παππάς: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες
- Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη
- Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη
Οι τελικές ποινές για πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό
- Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 έτη
- Νίκος Κούζηλος: 7 έτη
- Ελένη Ζαρούλια: 6 έτη
- Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 έτη
- Αντώνης Γρέγος: 6 έτη
- Δημήτρης Κουκούτσης: 6 έτη
- Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης: 6 έτη
Οι τελικές ποινές για πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό
- Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη
- Μιχάλης Αρβανίτης: 5 έτη
- Ευστάθιος Μπούκουρας: 5 έτη και 6 μήνες
- Νίκος Μίχος: 6 έτη
Οι τελικές ποινές για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα
- Γιώργος Ρουπακιάς: Ισόβια και 14 έτη
- Ιωάννης Άγγος: 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες
- Αναδιώτης Αναστάσιος: 7 έτη
- Δήμου Γιώργος: 7 έτη
- Καζαντζόγλου Ιω.: 10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες
- Καλαρίτης Ελπιδοφόρος: 9 έτη κάθειρξη
- Κομιανός Ιω.: 9 έτη κάθειρξη
- Κορκοβίλης Κων.: 9 έτη κάθειρξη
- Μιχάλαρος Αν.: 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες
- Πατέλης Γιώργος, πυρηνάρχης Νίκαιας: 10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες
- Σαντοριναίος Στ.: Για παράνομη οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ, αναστολή επί τριετία
- Σκάλκος Γ.: 7 έτη κάθειρξη
- Σταμπέλος Γ.: 9 έτη κάθειρξη
- Τσακανίκας Γ.: 6 έτη
- Τσαλίκης Λέων: 9 έτη κάθειρξη
- Τσόρβας Αθ.: 9 έτη κάθειρξη
- Τσόρβας Νικ.: 9 έτη κάθειρξη
- Χρυσαφίτης Αρ.: 7 έτη κάθειρξη
Οι τελικές ποινές για την υπόθεση με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες
- Αγριογιάννης Δημ.: 7 έτη κάθειρξης
- Ευγενικός Μάρκος: 7 έτη κάθειρξης
- Θωμάς Μαρίας: 7 έτη κάθειρξης
- Κων. Παπαδόπουλος: 7 έτη κάθειρξης
- Ανταστ. Πανταζής, πυρηνάρχης Περάματος: 10 έτη και 24 μήνες
Οι τελικές ποινές για την υπόθεση του ΠΑΜΕ
- Κυριάκος Αντωνακόπουλος: 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως
- Καστρινός Ιω.: 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως
- Αντώνης Χατζηδάκης: 6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως
Οι τελικές ποινές μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
- Νικ. Αποστόλου: 7 έτη κάθειρξη
- Αριστ. Δασκαλάκης: 5 χρόνια κάθειρξη
- Λιακόπουλος Διον.: 6 έτη κάθειρξη
- Μπαρέκας Θωμάς: 6 έτη κάθειρξη και 2 μήνες
- Νικ. Παπαβασιλείου: 6 έτη
- Βενετία Πόπορη: 7 έτη κάθειρξη και 4 μήνες
- Βας. Σιατούνης: 6 έτη κάθειρξη
- Χρ. Στεργιοπουλος: 6 έτη κάθειρξη
- Αθ. Στράτος: 6 χρόνια κάθειρξη
- Γ. Τσακανίκας: 6 έτη κάθειρξη
- Μικελάτου Μαργαρίτα: 2 χρόνια με τριετή αναστολή
- Θεοδ. Στέφας: 17 μήνες με τριετή αναστολή
- Θεώνη Σκαρπέλη: 1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή
- Αναστάσιος Χιλιός: 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή, μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις