“Πρέπει να επανεξετάσουμε τα μέτρα διάσωσης στα ανοιχτά της Λιβύης” είπε ο Λεγκερί σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Υπενθύμισε ότι το 40% των επιχειρήσεων διάσωσης σήμερα γίνεται από ιδιωτικά σκάφη και όχι από τις διεθνείς αποστολές που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο.
Ο Λεγκερί τόνισε επίσης ότι “πρέπει να αποφύγουμε να στηρίζουμε τη δράση των εγκληματικών δικτύων και των διακινητών της Λιβύης παραλαμβάνοντας μετανάστες ολοένα και πιο κοντά στις λιβυκές ακτές”. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός οι διακινητές “φορτώνουν όλο και περισσότερους μετανάστες σε επισφαλή σκάφη, χωρίς να τους εφοδιάζουν με αρκετό νερό και καύσιμα”, συνέχισε.
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Οι δηλώσεις αυτές είχαν στόχο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, μολονότι ο διοικητής της Frontex δεν τις κατονόμασε. Η Frontex επιχειρεί στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στα ανοιχτά της Ιταλίας και κοντά στα ελληνικά νησιά, όχι όμως και κοντά στις ακτές της Λιβύης.
Ο Λεγκερί είπε επίσης ότι ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν συνεργάζονται σωστά με την ακτοφυλακή. Να σημειωθεί ότι η Frontex είχε επικρίνει με δριμύτητα τις μκο σε μια έκθεσή της, τον Δεκέμβριο, κάνοντας λόγο ακόμη και για “συνεργασία” μεταξύ των δικτύων διακινητών και των ιδιωτικών σκαφών που παραλαμβάνουν μετανάστες στη θάλασσα “σαν να ήταν ταξί”.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν χαρακτηρίσει “πολύ σοβαρές και επιζήμιες” αυτές τις κατηγορίες, εξηγώντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια “δεν είναι η αιτία αλλά η απάντηση” στην κρίση και υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Frontex δεν κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα.