«Οδεύουμε σε αποσταθεροποιημένο κλίμα, σε συχνότερη εμφάνιση τέτοιων ακραίων καταστάσεων χαμηλής σχετικής υγρασίας. Οι όποιοι υπολογισμοί εφεξής πρέπει να λάβουν υπόψη την μεταβολή του κλίματος. Ήδη πριν από 10 χρόνια είχαμε τονίσει σε έκθεση ότι αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά, φέτος είδαμε ένα μεγαλείο καταστροφής. Φοβάμαι ότι θα γίνω πάλι άγγελος τέτοιων καταστροφών όταν λέω ότι τα επόμενα πέντε, έξι χρόνια θα ξαναέχουμε τέτοιες συνθήκες» είπε στην ΕΡΤ.
«Τρεις μέρες πριν αρχίσουν οι πυρκαγιές όλοι διαμαρτύρονταν για τη ζέστη. Το επικίνδυνο δεν είναι ο καύσωνας αυτός θα παρέλθει το επικίνδυνο είναι το μετά.
Τα χειρότερα έρχονται είχα πει τότε και ήρθαν, διότι το έδαφος είχε «προετοιμαστεί» με πολύ χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας, είχε «προετοιμαστεί» το δάσος με αφημένα κλαδιά, κι ενώ καλούμαστε να φυλάξουμε κάτι πολύ εύφλεκτο, το ζήτημα π.χ. των ζωνών ασφαλείας στην Ελλάδα ακόμα δεν το έχουμε λύσει.
Είναι απορίας άξιο που, ζητήματα που είναι συνήθη πρακτική σε χώρες όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Ισπανία ή η Γαλλία, εδώ δεν έχουν συμφωνηθεί» είπε.
Εάν είχαμε επίπεδο συναγερμού 5 όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Εύβοια δεν θα είχε μείνει ούτε σκουπίδι Το 112 απεδείχθη σωτήριο για τους ανθρώπους αλλά πρέπει να γίνει κάτι και για τα δέντρα, είπε ο κ. Ζερεφός.
Αυτό που συνέβη φέτος το καλοκαίρι θα ξανασυμβεί, παλιά ήταν κάθε 20 χρόνια, τώρα κάθε πέντε, σημείωσε τονίζοντας πως ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πρόληψη πρέπει να είναι διαφορετικός για τα επόμενα χρόνια.
«Δεν είναι θέμα μετεωρολογικών συνθηκών. Ξέρουμε πότε διαδίδεται μια πυρκαγιά, είπε συμπληρώνοντας πως μέσα από την παιδεία η κοινωνία θα πρέπει να πάρει μαθήματα για το τι πρέπει να προσέχει.
«Ο εμπρησμός είναι σαν το έγκλημα, δεν υπάρχει δικαιολογία αμέλειας απέναντι στο δάσος» ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα δάση πρέπει να τα περιποιούμαστε: «η καύσιμη ύλη πρέπει να απομακρύνεται από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο» είπε και τόνισε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πρόληψη πρέπει να είναι διαφορετικός για τα επόμενα χρόνια.
Τροχαίο στη Ροδόπη: Νεκρός 19χρονος μοτοσικλετιστής - Προσέκρουσε με την μηχανή του σε περίφραξη κτήματος
Να δίνει ονόματα και στους καύσωνες εξετάζει η Ελλάδα
Υπό συζήτηση είναι στην Ελλάδα η απόδοση ονομάτων και στους καύσωνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Observer.
Έλληνες επιστήμονες συζητούν την απόδοση ονομάτων στα κύματα καύσωνα, στον απόηχο των θερμοκρασιών – ρεκόρ αυτού του καλοκαιριού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Observer.
Ένα τέτοιο μέτρο, όπως εκτιμάται, θα είχε προληπτικό χαρακτήρα, καθώς μπορεί να επέτρεπε στους διαμορφωτές πολιτικής και τον ευρύτερο πληθυσμό να έχουν καλύτερη προετοιμασία για αυτό που πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «σιωπηλό φονιά». Μιλώντας στον Observer, στον απόηχο των πρόσφατων μεγάλων πυρκαγιών, ο Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είπε πως είναι ξεκάθαρο πως τα περιστατικά ακραίας ζέστης έχουν υποτιμηθεί.
«Αυτό το πολύ θερμό καλοκαίρι μας έχει δώσει μια εικόνα ενός μελλοντικού κλίματος, σε διάστημα 20 ή 30 ετών, όπου είναι πολύ πιθανό ότι θα έχουμε πολύ μεγάλες περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών» είπε σχετικά. «Πρόκειται για ακραία “συμπεριφορά”, μα θα μπορούσε να καταστεί ο κανόνας. Αντίθετα με άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν μπορείς να δεις την πολύ ακραία ζέστη».
Όπως είπε, είναι απαραίτητο οι αρχές και οι πολίτες να γνωρίζουν τους κινδύνους. «Θεωρούμε πως οι άνθρωποι θα είναι πιο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επερχόμενο καιρικό φαινόμενο όταν αυτό έχει όνομα» είπε σχετικά. «Θα είναι πιο ενημερωμένοι για τα πιθανά προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει στις ζωές και στις περιουσίες τους…οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους, δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, μα είναι σιωπηλοί φονιάδες».
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, υπέρ του να δίνονται ονόματα στους καύσωνες και να κατατάσσονται ως προς την έντασή τους είναι και η Ελένη Μυριβήλη, που ανέλαβε καθήκοντα Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (chief heat officer) στον Δήμο Αθηναίων: «Η όλη ιδέα του να κάνουμε τους καύσωνες πιο ορατούς κατονομάζοντας και κατηγοριοποιώντας τους από άποψης δριμύτητας θα μπορούσε να είναι κομβικό σημείο» είπε σχετικά. «Θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κίνδυνο που υπάρχει, επιτρέποντας επίσης σε αυτούς που είναι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων να θέτουν σε ισχύ πολιτικές που θα τους προστάτευαν καλύτερα».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ανάλυση – Αφγανιστάν: Γιατί απέτυχαν οι Αμερικανοί και η επόμενη μέρα
- Νέες μειώσεις φορολογίας στο «πακέτο» ΔΕΘ: «Ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ, καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης
- Προσφυγικό: Αστακός ο Έβρος – Πώς η κυβέρνηση κλείνει τις «πληγές» σε ξηρά και θάλασσα
- Αυτές είναι οι 4 προκλήσεις στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου
- Τραγωδία στην Ζάκυνθο: 12χρονος έχασε την ζωή του από ηλεκτροπληξία
- Εκτάκτως στο νοσοκομείο η Ματίνα Παγώνη
- Άγρια δολοφονία στον Βόλο: Ύποπτα τρία μέλη ίδιας οικογένειας – Ξεκαθάρισμα λογαριασμών βλέπει η Αστυνομία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter