Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Δωρεάν η παραχώρηση νέου VIP αεροσκάφους τύπου Falcon στην ΠΑ από την Dassault

Με παρέμβαση Τσίπρα η εθνική στίβου πάει στο Μινσκ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Newsroom eleftherostypos.gr

Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου από την ένταξη του αεροσκάφους τύπου Falcon στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  η γαλλική αεροπορική εταιρεία Dassault – που μεταξύ άλλων κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage- θα παραχωρήσει δωρεάν στην Ελλάδα ένα μεταχειρισμένο Falcon.

Όπως εξηγούν πήγες που γνωρίζουν το θέμα η εταιρεία Dassault προκειμένου να εκπληρώσει την εναπομένουσα υποχρέωση της από το 2000 σε Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ), έχει καταθέσει πρόταση τροποποίησης της σύμβασης ΑΩ. Στην τροποποίηση αυτή περιλαμβάνονται προγράμματα παροχής εξοπλισμού στις ΕΔ και υποκατασκευαστικό έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στην ΕΑΒ. Στα προγράμματα παροχής εξοπλισμού στις ΕΔ περιλαμβάνεται πρόγραμμα παροχής στην Πολεμική Αεροπορία ενός αεροσκάφους τύπου Falcon δίχως απολύτως κανένα κόστος.

Δηλαδή δωρεάν, μαζί με πλήρη υποστήριξη ενός έτους, εκπαίδευση τεχνικών και πληρώματος και αποστολή τεχνικού της εταιρείας για την συντήρηση του αεροσκάφους στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες παράδοσης του, συνολικής αξίας 3,2 εκ €. Το κόστος των παραπάνω υπηρεσιών θα έπρεπε να καταβληθεί από το ελληνικό δημόσιο ξεχωριστά και επιπλέον. Τώρα το κόστος αυτό περιλαμβάνεται στο πακέτο της εν λόγω σύμβασης ΑΩ, η οποία εξακολουθεί ακριβώς ως είχε σε οφειλόμενο ποσό πριν την αγορά του Falcon (δεν μειώνεται κατ’ ελάχιστο δηλαδή).

Επιπλέον η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση ενός εκ των τριών σημερινών αεροσκαφών μεταφοράς υψηλών προσώπων και συγκεκριμένα του Gulfstream G5 προκειμένου να υπάρξει και ταμειακό όφελος για το ελληνικό δημόσιο και να μπουν χρήματα στα ταμεία παράλληλα με τη δωρεάν απόκτηση ενός κυβερνητικού αεροσκάφους.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter