Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασαν στο Μικρό Πάπιγκο στις παρυφές της Τύμφης, το κυβερνητικό σχέδιο για τις ήπιες μορφές τουρισμού, με επίκεντρο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000.
Ο σχεδιασμός προσβλέπει να προλάβει τις εξελίξεις στο συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός υπαίθρου και ο τουρισμός περιπέτειας, ώστε να αποτελέσει η χώρα μας σημαντικό πόλο έλξης για επισκέπτες όχι μόνο εντός της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό.
Χρηματοδότηση
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) να αναλάβουν την οικονομική υποστήριξη των πέντε αναγνωρισμένων γεωπάρκων της χώρας παράλληλα με την εύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να καλυφθούν όλες οι προϋποθέσεις που ορίζονται για τη διεθνή αναγνώρισή τους. Ποια είναι τα πέντε γεωπάρκα UNESCO στη χώρα μας:
- Η περιοχή του Βίκου – Αώου με τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, τα μοναδικά αλπικά τοπία της Τύμφης και του Σμόλικα, το μεγάλο πλήθος καρστικών και τεκτονικών δομών, τους Πύργους της Αστράκας, τα εντυπωσιακά φαράγγια του Βίκου και του Αώου με τη μοναδική γεωαρχαιολογική αξία και την εξαιρετική παραδοσιακή αρχιτεκτονική με πλήθος παραδοσιακών οικισμών.
- Η Λέσβος, στην οποία βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος, ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα, εξαιρετικό δείγμα της βιοποικιλότητας της Ελλάδας κατά το Μειόκαινο (πριν από 20 εκατ. χρόνια), με εντυπωσιακές ηφαιστειογενείς δομές, σχηματισμούς και τοπία. Φορέας λειτουργίας είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
- Η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη, εξαιρετικό δείγμα της γένεσης των οροσειρών και ανύψωσης της Κρήτης εξαιτίας της υπο-βύθισης της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, η οποία χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά και αρχαιολογικής σημασίας σπήλαια, όπως το Ιδαίο Αντρο, σπηλαιοβάραθρα και άλλες καρστικές δομές.
- Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, σημαντικό παράδειγμα της ενεργού τεκτονικής ανύψωσης της Βόρειας Πελοποννήσου, με τη δημιουργία του φαραγγιού του Βουραϊκού, των κροκαλοπαγών σχηματισμών του Μεγάλου Σπηλαίου, του Σπηλαίου των Λιμνών και των πηγών της Στυγός.
- Η περιοχή της Σητείας, με τις εντυπωσιακές παλαιοακτές, τα σπήλαια και τα φαράγγια, που τεκμηριώνουν την πρόσφατη ανύψωση της Κρήτης και τα σπουδαία παλαιοντολογικά ευρήματα Δεινοθηρίων και Πλειστοκαινικών θηλαστικών.
Στα… σκαριά
Επιπλέον, στον ίδιο σχεδιασμό προβλέπεται η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη τη χώρα, της αποκατάστασης αναβαθμίδων (ξερολιθιές), της δημιουργίας και αναβάθμισης μουσειακών χώρων για τη φυσική ιστορία της Ελλάδας, της ψηφιοποίησης συλλογών, καθώς και της δημιουργίας εθνικού συστήματος παρακολούθησης ειδών, βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.
Για τον σκοπό αυτόν υπεγράφη χθες Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και το σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τρόμος για γυναίκα στην παραλία της Αγίας Μαρίνας: Της επιτέθηκαν και το μετέδιδαν live
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Πού θα «χτυπήσουν» τα ακραία φαινόμενα
- Αντικειμενικές αξίες: Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ποιες θα δουν μείωση [παραδείγματα]
- Αποκάλυψη Ε.Τ.: Πού θα στείλει ο Ερντογάν το Γιαβούζ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter