Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις άνοιξε χθες. Η πρώτη πληρωμή του επιδόματος θα γίνει στο τέλος Ιουνίου και θα επαναλαμβάνεται στην τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα.
Η ενίσχυση θα δοθεί στους 494 σημερινούς ανάδοχους γονείς, καθώς και σε νέους δικαιούχους που θα υποβάλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα paidi.gov.gr που άρχισε να λειτουργεί από χθες με όλες τις πληροφορίες για τους υποψήφιους ανάδοχους γονείς.
Το επίδομα των 325 ευρώ θα καταβάλλεται στους ανάδοχους γονείς που έχουν αναλάβει τη φροντίδα παιδιών χωρίς προβλήματα υγείας (τυπικής ανάπτυξης), ενώ το ποσό θα ανεβαίνει ως τα 1.200 ευρώ ανάλογα με τη γνωμάτευση των ΚΕΠΑ για παιδιά με προβλήματα υγείας (αναπηρίας κ.ά.).
Το νέο πλαίσιο για την αναδοχή παρουσίασε η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα και να ζήσουν σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον.
Οπως είπε, η αναδοχή διαφέρει από την υιοθεσία. Τα υιοθετημένα παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί από τους φυσικούς τους γονείς, ενώ τα παιδιά προς αναδοχή ζουν σε ιδρύματα, όχι γιατί εγκαταλείφθηκαν αλλά γιατί χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την οικογένειά τους, λόγω κακοποιητικών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών του ενός ή και των δύο γονιών τους.
Σήμερα 1.569 παιδιά (τα περισσότερα άνω των 6 ετών) μεγαλώνουν σε κλειστές δομές. Από αυτά τα 74 προορίζονται για υιοθεσία, ενώ με την αναδοχή θα μπορούσαν να βρουν οικογένεια 641 παιδιά όλων των ηλικιών, δηλαδή το 40% όσων μεγαλώνουν σε ιδρύματα.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Ωστόσο, από τις 984 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο Εθνικό Μητρώο αναδοχής-υιοθεσίας, οι 966 είναι για υιοθεσία και μόλις οι 18 για αναδοχή. Για να αναστραφεί η εικόνα και να αυξηθεί η αναδοχή έναντι της υιοθεσίας, το υπουργείο θεσπίζει κίνητρα με σημαντικότερο αυτό της μηνιαίας ενίσχυσης από 325 ευρώ ως 1.200 ευρώ.
Το υπουργείο ξεκινά καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών να μη διστάσουν να γίνουν ανάδοχοι γονείς αλλάζοντας έτσι τη ζωή ενός παιδιού.
Ηδη, όπως ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, μετά την υλοποίηση του νέου συστήματος Υιοθεσιών-Αναδοχών σε λιγότερο από ένα χρόνο σχεδόν 700 παιδιά βρήκαν τη δική τους οικογένεια. Ανάδοχος γονέας μπορεί να γίνει κάθε πολίτης ως μονογονέας, κάθε έγγαμο ζευγάρι και κάθε ζευγάρι που έχει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το φύλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές προτιμήσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter