Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Greek mafia: Οι βόρειοι, οι νότιοι, τα 50 νεκρά μέλη και η νέα γενιά

Greek mafia: Οι βόρειοι, οι νότιοι, τα 50 νεκρά μέλη και η νέα γενιά

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Greek Mafia: Η ελληνική «Καμόρα» είναι σήμερα χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Τους… ΒΟΡΕΙΟΥΣ και τους… ΝΟΤΙΟΥΣ. Οι 9 μεγάλες φατρίες και οι δεκάδες υποομάδες της Greek Mafia αλληλοεξοντώθηκαν, κάποια μέλη της άλλαξαν… στρατόπεδο, ωστόσο οι «ανακατατάξεις» συνεχίζονται από τη νέα… γενιά που επιχειρεί να πάρει τα ηνία δημιουργώντας πολυδαίδαλα επεκτατικά κυκλώματα σε κάθε μορφή εγκληματικής δράσης, από τη μαστροπεία έως το… κλάμπινγκ της Μυκόνου.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για «ανασύνταξη» του οργανωμένου εγκλήματος που επιχειρεί να αναλάβει δράση μετά την πανδημία, καθώς κατά τη διάρκειά της η «πίτα» του μαύρου χρήματος είχε μικρύνει. Οι αρμόδιες αρχές για πολλά χρόνια έβλεπαν τους «θιασώτες» του οργανωμένου εγκλήματος να αλληλοσπαράσσονται -42 συμβόλαια θανάτου σε 12 χρόνια- και ταυτόχρονα να πολλαπλασιάζονται σαν τη Λερναία Υδρα, «εισβάλλοντας» στις παρυφές της πολιτικής, επιχειρηματικής, αστυνομικής και εκκλησιαστικής διαπλοκής, καθώς και στον διαγκωνισμό για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων στη Μύκονο.

Greek Mafia: «Στρατηγεία» στις φυλακές

Η Greek Mafia έχει αποτυπωθεί, αποσπασματικά και όχι συνολικά, σε περισσότερες από 100 δικογραφίες, η εγκληματική «δεξαμενή» αριθμεί τουλάχιστον 350 πρωταγωνιστικά μέλη και 250 περιφερειακά, τα οποία ανακυκλώνονται και εισχωρούν σε όλες τις εκφάνσεις των παράνομων δραστηριοτήτων. Από αυτά τα μέλη, την τελευταία 15ετία έχουν πέσει νεκρά τουλάχιστον 50, τα υπόλοιπα είναι ελεύθερα, ενώ κάποια «πρωταγωνιστικά» βρίσκονται στις φυλακές, τις οποίες έχουν μετατρέψει σε… στρατηγεία, συνεχίζοντας από εκεί να αναθέτουν «συμβόλαια θανάτου», να συντονίζουν και να κατευθύνουν τα νήματα της βαριάς παρανομίας. Δολοφονίες, εκβιασμοί, εκρήξεις, μαστροπεία, τοκογλυφίες, διακίνηση ναρκωτικών-αναβολικών, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων είναι ένα μικρό μέρος των παράνομων δραστηριοτήτων τους.

Οι κυβερνητικές προθέσεις -Jammer (απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων) σε όλες τις φυλακές, κάμερες στο εσωτερικό τους, μαγνητικές πύλες, ανιχνευτές, συστήματα απενεργοποιήσεως πτήσεων drones ή ελικοπτέρων- έχουν μείνει ακόμη στα χαρτιά…

Δεν έχουν υλοποιηθεί επίσης αντίστοιχες κυβερνητικές εξαγγελίες για τη δημιουργία μίας ίσως και δύο φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ και μετατροπής των υπολοίπων σε υποκατηγορίες αυτών με αντίστοιχη ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας. Παρ’ όλα αυτά προχωρούν οι διαδικασίες κατασκευής του νέου «Κορυδαλλού» στον Ασπρόπυργο και αυτές των φυλακών Χανίων, έχουν πυκνώσει οι έρευνες σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ σε ένα βαθμό έχουν κατηγοριοποιηθεί οι φυλακές ανά αδίκημα και ποινικό παρελθόν του εκάστοτε κρατουμένου.

Δολοφονικές «λυκοφιλίες»

Υπάρχουν αρκετοί εντός και εκτός φυλακών που επιχειρούν να «ελέγξουν» το συνδικάτο του… εγκλήματος. Γνωστοί βαρυποινίτες εντός φυλακών και «μπράβοι» των βορείων και νοτίων προαστίων φαίνεται πως προσπαθούν να πάρουν… μερίδιο από τα «κενά» που άφησαν πίσω τους οι εκτελέσεις, με τις εκτιμήσεις των αρχών να μην είναι αισιόδοξες, καθώς οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως «πρόκειται για έναν κύκλο αίματος, ο οποίος δύσκολα θα κλείσει μέχρι κάποιος να κυριαρχήσει». Προσθέτουν ακόμη πως οι ενδεχόμενες «συμμαχίες» και οι περιστασιακές λυκοφιλίες έχουν κάνει τον κόσμο της νύχτας πιο εκρηκτικό από ποτέ…

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έγινε και τόπος εκτέλεσης «συμβολαίων» θανάτου ανάμεσα σε μέλη συμμοριών του εξωτερικού. Η δολοφονική αντιμαχία ανάμεσα στις μαφίες του Μαυροβούνιου, «Σκαλιάρι» και «Καβάτσκι», μεταφέρθηκε δύο φορές στη χώρα μας. Η πρώτη στις 19 Ιανουαρίου 2020, σε ταβέρνα στη Βάρη, όπου εκτελέστηκαν δύο μέλη της «Σκαλιάρι», και η δεύτερη τον Ιούλιο του 2020 στη Νότια Κέρκυρα όπου δολοφονήθηκαν δύο ακόμη μέλη της ίδιας εγκληματικής ομάδας.

Επιασαν ξανά… δουλειά οι ληστές μετά την καραντίνα

Στο μεταξύ η σταδιακή άρση του LOCKDOWN επέφερε όπως αναμενόταν και την άμεση επανάκαμψη όλων των εγκληματικών ομάδων, από διαρρήκτες έως ληστές, συνέπεια της οποίας ήταν και η 20χρονη Καρολίνα στα Γλυκά Νερά. Το πρώτο 4μηνο του 2021, συνολικά σε όλους τους δείκτες εγκληματικότητας, παρατηρείται μία αύξηση που κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 10%-15%.

Η αναπροσαρμογή του αστυνομικού σχεδιασμού στη σταδιακή άρση του LOCKDOWN δεν έχει αποδώσει καθώς «όπως οι περιορισμένοι πολίτες βγήκαν μαζικά από τα σπίτια τους μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων, έγινε το ίδιο με τους πρωταγωνιστές συμμοριών, αυξάνοντας ραγδαία τους εγκληματικούς δείκτες».

Οι ληστείες σε όλη την επικράτεια παρουσιάζουν αύξηση 8%-10%, οι κλοπές-διαρρήξεις 15%-20%, οι κλοπές οχημάτων 10%-12%. Οι ληστρικές επιδρομές σε σπίτια καταγράφουν αύξηση 15%-17%, ενώ οι απάτες μέσω Διαδικτύου παρουσιάζουν αυξητικά ποσοστά 47%-57%, αλλά μειούμενα συγκριτικά με αυτά που εμφανίζονταν την περίοδο του LOCKDOWN που έφθασαν έως και 70%. Σε ποσοστό 5%-7% έχουν αυξηθεί οι ληστείες του δρόμου στην Αττική, με την αφαίρεση κινητών τηλεφώνων και μικρών χρηματικών ποσών.

Αύξηση 3%-5% παρουσιάζουν οι ανθρωποκτονίες σε όλη την επικράτεια, ενώ στα ίδια ποσοστά κυμαίνονται οι αποπλανήσεις και οι βιασμοί.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ: Follow the money και επιτάχυνση διαδικασιών  

Μέσω της απόρρητης έκθεσης-υπομνήματος για τη διαχρονική εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος που προσκόμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, επιδιώκεται πέρα από τη ενημέρωση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού, η ταχύτητα στη διεξαγωγή ερευνών με άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου υπόπτων. Δηλαδή η γρήγορη εφαρμογή της αστυνομικής τακτικής «ακολουθίας του χρήματος» και συγκεκριμένα του «μαύρου» χρήματος των παράνομων δραστηριοτήτων.

Ο αρμόδιος υπουργός στο εισηγητικό του έγγραφο παραθέτει τις διαχρονικές δυσκολίες στο έργο των διωκτικών και δικαστικών αρχών, στο πλαίσιο των ερευνών εξάρθρωσης συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Μεταξύ αυτών των προσκομμάτων η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, η απουσία εκπαίδευσης αστυνομικών, εισαγγελέων και ανακριτών στην αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων, όπως και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως το ΣΔΟΕ, η Αρχή για το ξέπλυμα, η Οικονομική Αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανάμεσα στις προτάσεις του επεσήμανε την ενιαία δράση και τη μελλοντική διεύρυνση του νομικού «οπλοστασίου» των αρμόδιων διωκτικών αρχών, προκειμένου να κινούνται ταχύτερα στη διερεύνηση των υποθέσεων και τον εντοπισμό κινήσεων των δραστών. Η τοποθέτηση ειδικού εισαγγελέα μπορεί να επιφέρει την άμεση εποπτεία των ερευνών, τη συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, την έγκαιρη νομική αξιολόγηση της ανάγκης άρσης τηλεφωνικού απορρήτου εμπλεκόμενου για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, προκειμένου να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα συνολικής εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να συζητηθούν σχετικές νομοθετικές εξαγγελίες που θα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ θα αναβαθμιστούν οι αστυνομικές υπηρεσίες που ασχολούνται με υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Μια άλλη επιδίωξη είναι η πιθανότητα ανάθεσης μιας μεγάλης προκαταρκτικής έρευνας στις αστυνομικές αρχές για το σύνολο των παράνομων ενεργειών του οργανωμένου εγκλήματος, με τη συσχέτιση δικογραφιών και υποθέσεων. Σημειώνεται πως τα περισσότερα μέλη εγκληματικών οργανώσεων βρίσκονται εκτός φυλακών, ενώ υπάρχει κίνδυνος να προστεθούν και άλλα που είχαν συλληφθεί τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο οι δίκες τους δεν έγιναν λόγω COVID και υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μήνου, με αποτέλεσμα να αφεθούν και αυτά ελεύθερα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Μύκονος: Η GREEK MAFIA πίσω από τα ναρκωτικά στο νησί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάκελος GREEK MAFIA: Στήνεται ελληνικό FBI για να την αντιμετωπίσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Greek Mafia: Ποια είναι η γεωγραφία της «Ελληνικής Καμόρα»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αλλάζει το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη Greek Mafia – Τι αποφασίστηκε στις συσκέψεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέο αίμα στον πόλεμο της… GREEK MAFIA

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανοίγει ο φάκελος «Greek Mafia» – Τι περιέχει ο φάκελος που παρέδωσε ο Χρυσοχοΐδης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αμεση δράση κατά του εγκλήματος

Kon

Γιώργος Καραϊβάζ: «Βλέπουν» GREEK MAFIA πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκτέλεση στην Ηλιούπολη: «Υπαρχηγός» της Greek Mafia με… παρελθόν το θύμα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom