Σκοπός ήταν το να σταθεί στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, στην πλευρά των απλών ανθρώπων που απολαμβάνουν ένα γεύμα, αλλά που θέλουν να γνωρίζουν τα συστατικά, τις τεχνικές, το ανθρωπολογικό πλαίσιο, την ιστορία, τις κοινωνίες που διαμόρφωσαν κάθε τρόφιμο, κάθε πιάτο. Σύντομα, η Λέσχη άρχισε να αυξάνει τα μέλη της, με αποτέλεσμα σήμερα ο αριθμός να φτάνει τα 1.200, καθιστάμενη έτσι ο μεγαλύτερος σχετικός φορέας στην Ελλάδα κι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.
«Η βασική φιλοσοφία της Λέσχης είναι ότι η μελέτη της διατροφής φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Σε αυτή τη βάση η “ΛεΓΗ” δεν ασχολείται μόνο με την προώθηση της ηπειρωτικής διατροφής αλλά και με την παρουσίαση ξένων διατροφικών πολιτισμών στα μέλη της, ώστε να αντιλαμβανόμαστε όλοι μας πόσα κοινά πράγματα έχουμε με μακρινούς πολιτισμούς. Τέτοιες εμπειρίες αποτελούν ουσιαστικά νοητικά ταξίδια σε άλλες χώρες και σε διάφορες εποχές, διευρύνουν τους ορίζοντες και βοηθούν να γίνει καθένας καλύτερος πολίτης στην πατρίδα του», εξηγεί ο πρόεδρος Θοδωρής Αλεξίου στον «Ε.Τ.».
Θεματικές
Τα συμπόσια που διοργανώνονται είναι ο πυρήνας της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου, καθώς είναι οι δραστηριότητες που έχουν την πιο μαζική συμμετοχή. Κάθε συμπόσιο έχει ένα συγκεκριμένο θέμα, το ανάλογο μενού, έναν κεντρικό ομιλητή ενώ συνοδεύεται και με ανάλογη μουσική υπόκρουση. Παραδείγματα θεμάτων ήταν η σχέση της αρχαίας ελληνικής με την κινεζική κουζίνα, η ιστορική πορεία της γαστρονομίας των Περσών, Αράβων και Οθωμανών, οι διαφορετικές προσεγγίσεις στις κοινές πρώτες ύλες της Μεσογείου από τους διαφόρους λαούς της και πολλά ακόμη.
Παράλληλα, από τη Λέσχη έχει υλοποιηθεί ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο συνέδριο με τίτλο «Η Γαστρονομία ως Μοχλός Ανάπτυξης» ενώ λαμβάνουν χώρα και πολλές δράσεις προώθησης τοπικών προϊόντων και τοπικής γαστρονομίας με συμμετοχές σε εκπομπές, ντοκιμαντέρ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Εξωστρέφεια
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Οσον αφορά στην παρουσία της Λέσχης στο εξωτερικό, ο πρόεδρος λέει: «Μέσα στην πάροδο των ετών έχουμε αποκτήσει σχέσεις σε πολλές χώρες, από τον Ευρωπαϊκό Βορρά έως και την Γκάνα και το Πράσινο Ακρωτήρι, όπου έχουμε μαγειρέψει ηπειρώτικες συνταγές με τοπικές πρώτες ύλες! Αν όλα πάνε καλά, μέσα στα επόμενα χρόνια, με τη συμμετοχή μας σε επιμορφωτικά προγράμματα του ERASMUS+, σκοπεύουμε να διαδώσουμε την ηπειρώτικη κουζίνα σε περισσότερες χώρες».
Πρωτοβουλία
Αυτή την περίοδο, το ενδιαφέρον τραβά το «Food & Paths». «Είναι μια πρωτοβουλία που προέκυψε από την ανάγκη που διείδαμε για την κάλυψη ενός κενού που υπήρχε στην παρουσίαση της παραδοσιακής γαστρονομίας και της ορθής παρουσίασής της στους επισκέπτες της περιοχής. Πολλές φορές, φορείς της διοίκησης, Επιμελητήρια, επιχειρήσεις, μας ζητούσαν να τους βοηθήσουμε στη φιλοξενία προσκεκλημένων, κάνοντάς τους το τραπέζι με παραδοσιακά πιάτα της περιοχής μας και παρουσιάζοντάς τους τις παραδοσιακές τεχνικές (γάστρα, ξυλόφουρνος, σερμπέτι κ.λπ.). Βλέποντας λοιπόν την ανάγκη αυτή, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το “Food&Paths” το οποίο αποτελεί το όχημά μας στον γαστρονομικό τουρισμό. Ετσι, παρέχουμε πλέον μοναδικές γαστρονομικές και περιηγητικές εμπειρίες, με μαγειρέματα στους πραγματικούς αυθεντικούς χώρους που οι άνθρωποι μαγείρευαν και με τις πραγματικές παλιές μεθόδους και με τοπικές πρώτες ύλες, ενώ, αν μας ζητηθεί, όλη αυτή η εμπειρία συμπληρώνεται και με ζωντανή μουσική από ζυγιά με βιολί και λαούτο, όπως παιζόταν πριν τα μέσα του 19ου αιώνα και την επέλαση του κλαρίνου. Επίσης, μια από τις εμπειρίες μας είναι ένα πραγματικό αρχαιοελληνικό δείπνο με αυθεντικές συνταγές που βρέθηκαν σε αρχαία κείμενα και εκτελέστηκαν με τη βοήθεια αρχαιολόγου», αναφέρει ο κ. Αλεξίου.
Αναπαράσταση
Και τα σχέδια δεν τελειώνουν εδώ. Για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 έχουν ετοιμάσει μια πλήρη αναπαράσταση ενός αρχοντικού γιαννιώτικου δείπνου της εποχής, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουν μια περιοδική έκθεση γαστρονομικού πολιτισμού που θα καλύπτει την περίοδο της Κλασικής Ελλάδας, του Βυζαντίου και του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Επίσης, επίκειται η έκδοση σε βιβλίο της γαστρονομικής ιστορίας των Ιωαννίνων, από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα, και έχει δρομολογηθεί η έκδοση ενός βιβλίου με τις μέχρι τώρα έρευνες των ατόμων της Λέσχης με τη μορφή μικρών γαστρονομικών «περίεργων» ιστοριών από όλο τον κόσμο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr