Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ανοίγει το χρονοντούλαπο της Ιστορίας στο πυργόσπιτο της γαλαζοαίματης που έγινε μοναχή κι από μέσα ξεπηδούν μνήμες και σκηνές της μυθιστορηματικής ζωής της. Κωφή εκ γενετής, άκουγε με την καρδιά της τα προβλήματα των αδυνάτων, διάβαζε τα χείλη και μιλούσε 8 γλώσσες.
Πλέον, με τον θάνατο του γιου της, Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, κλείνει ένα κεφάλαιο που άνοιξε στην Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα αλλά απασχολεί μέχρι σήμερα αφού μέρος της ζωής της πριγκίπισσας Αλίκης, εθελόντριας του Ερυθρού Σταυρού, μεταφέρθηκε στη δημοφιλή σειρά του Netflix με τίτλο «Το στέμμα» και αποδόθηκε με αμφιλεγόμενο τρόπο.
ΚΑΠΗ
Σήμερα η βίλα ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και λειτουργεί ως ΚΑΠΗ αφού η Αλίκη τη δώρισε στον Ερυθρό Σταυρό ώστε να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία και την αναψυχή ηλικιωμένων. Στο πρώτο επίπεδο, μπεζ καναπέδες και πολυθρόνες με περίτεχνα ξύλινα σκαλίσματα αλλά και μια βιτρίνα με κρυστάλλινα ποτήρια, πορσελάνινα πιάτα και φλιτζάνια έχουν το αποτύπωμα της πριγκίπισσας που τα άφησε πίσω φεύγοντας.
Η ξύλινη σκάλα οδηγεί στον πρώτο όροφο όπου βρίσκεται το σεκρετέρ σκεπαστό γραφείο της και πάνω οι φωτογραφίες της, φροντισμένα όλα ευλαβικά από τους ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού σαν να έχει λίγες μέρες που έφυγε από τον χώρο και όχι 54 χρόνια πριν.
Από τις οροφές κρέμονται φωτιστικά και πολυέλαιοι που εκείνη είχε επιλέξει για την εξοχική της κατοικία, ενώ οι λεπτομέρειες στα ταβάνια έχουν αναπαλαιωθεί από τον Δήμο Ηρακλείου με απόλυτο σεβασμό στο βαρύ παρελθόν της πριγκιπικής κατοικίας.
Κλήρωση Eurojackpot (24/01): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
«Το επόμενο διάστημα θα αποστείλουμε επιστολή στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολο και θα τον προσκαλούμε να επισκεφθεί το σπίτι της γιαγιάς του, καθώς σε εκείνη οφείλει σε μεγάλο βαθμό την αγάπη του για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία» αποκαλύπτει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος προσθέτοντας ότι για την αξιοποίηση του ακινήτου υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. «Μας το έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη για γραφεία πολυεθνικών εταιριών, ακόμα και για μπαρ ή εστιατόριο με δελεαστικό ενοίκιο, ωστόσο έχουμε αρνηθεί γιατί οφείλουμε να σεβαστούμε την επιθυμία της πριγκίπισσας», τονίζει ο κ. Μπάμπαλος.
Επιγραφή
Εξω από το εντυπωσιακό κτίσμα μια μεγάλη επιγραφή ενημερώνει τους περαστικούς ότι εδώ περνούσε τα καλοκαίρια της η σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα: «Θερινή κατοικία της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδος (1885-1969). Είναι η μητέρα του Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας. Αφιέρωσε τη ζωή της σε φιλανθρωπίες, ενώ δώρισε την κατοικία της αυτή στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου» γράφει η πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Η ζωή σαν παραμύθι και η σχιζοφρένεια…
Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ γεννήθηκε το 1885 στο κάστρο του Ουίνδσορ και έφυγε από τη ζωή το 1969 στο παλάτι του Μπάκιγχαμ σε ηλικία 84 ετών. Μόλις δυο χρόνια πριν, το 1967, ο γιος της και η βασίλισσα την είχαν πείσει να μετακομίσει κοντά τους στο Λονδίνο και αυτή η διετία ήταν το μοναδικό διάστημα που ο Φίλιππος είχε την ευκαιρία να ζήσει ήρεμα μαζί με τη μητέρα του.
Εκείνη ήταν ένα όμορφο κορίτσι μόλις 17 ετών όταν σε μια επίσκεψη του πρίγκιπα Ανδρέα στο Μπάκιγχαμ ερωτεύτηκαν και το 1903 παντρεύτηκαν.
Τον επόμενο χρόνο ήρθαν στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα μέχρι τη δολοφονία του πατέρα του Ανδρέα, βασιλιά Γεωργίου Α’, οπότε μετακόμισαν στην Κέρκυρα αφού με τη διαθήκη του τους άφησε το Μον Ρεπό. Τα πολιτικά γεγονότα εκείνης της εποχής τούς οδήγησαν εκτός Ελλάδας κι έζησαν ένα διάσημα στην Ελβετία πριν επιστρέψουν στο Μον Ρεπό, όπου το 1921 γεννήθηκε ο μοναχογιός τους Φίλιππος. Ούτε τότε όμως βρήκαν τη γαλήνη αφού τα δραματικά γεγονότα στη Μικρά Ασία και οι ευθύνες που αποδόθηκαν στον Ανδρέα τούς ανάγκασαν να φύγουν κακήν κακώς από τη χώρα με πλοίο και τον Φίλιππο μωρό σε ένα καφάσι από φρούτα.
Αποχωρισμός
Ο Φίλιππος ήταν μόλις 9 ετών όταν αποχωρίστηκε βίαια τη μητέρα του η οποία στο μεταξύ είχε γίνει Ορθόδοξη. Το 1930 η συμπεριφορά της άλλαξε δραματικά και αποφασίστηκε ο εγκλεισμός της σε ίδρυμα αφού διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, ενώ με την περίπτωσή της είχε ασχοληθεί και ο ίδιος ο Φρόυντ. Το ίδρυμα ήταν και η ταφόπλακα της σχέσης της με τον Ανδρέα τον οποίο συνάντησε μετά ελάχιστες φορές έως το τέλος της ζωής του.
Το 1937 είδε το πιο σκληρό πρόσωπο της μοίρας αφού η μία κόρη της σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά τους. Εναν χρόνο αργότερα επέστρεψε από το Λονδίνο στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στο Κολωνάκι, ενώ εκείνη τη χρονιά, ο Φίλιππος ήρθε στη χώρα μας για να περάσει λίγες εβδομάδες με τη μητέρα του. Με το ξεκίνημα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Αλίκη αποφάσισε να στηρίξει τους Ελληνες διοργανώνοντας συσσίτια που μοίραζε η ίδια και αναλαμβάνοντας τη διαχείριση ιδρυμάτων και ορφανοτροφείων ενώ έκρυψε στο σπίτι της μία οικογένεια Ελλήνων Εβραίων.
Ο Κάρολος είχε μιλήσει στο παρελθόν με συγκίνηση για τη γιαγιά του που είναι θαμμένη στην Ιερουσαλήμ. «Εχω αντλήσει έμπνευση από τις ανιδιοτελείς ενέργειες της αγαπημένης μου γιαγιάς, της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας, η οποία το 1943 στην κατοχική Αθήνα έσωσε μία εβραϊκή οικογένεια, μεταφέροντάς την στο σπίτι της, όπου την έκρυψε» είχε πει ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις