«Είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή αν αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους επιδείξεις και ενέργειες, οι οποίες δεν βοηθούν καθόλου το κλίμα για συνεργασία και ηρεμία στην περιοχή’» ενώ σημείωσε παράλληλα: «Είμαστε έτοιμοι, όπως και ο Στρατός και η Αεροπορία, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή». Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως ο ίδιος δεν θεωρεί σοβαρό το περιστατικό: «Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρό. Έχουμε ένα σωρό προβλήματα να λύσουμε στην περιοχή»
Οι Τούρκοι έβγαλαν και βίντεο από την πρόκλησή τους στα Ύμια!
Σε κινηματογραφικό σόου θέλησαν να μετατρέψουν την πρόκλησή τους στα Ύμια οι Τούρκοι που ανέβασαν και βίντεο από την… βόλτα τους στο Αιγαίο.
Ο τουρκικός Τύπος ανέβασε κινηματογραφικό υλικό από την επίχείρηση των τουρκικών σκαφών, στο οποίο φαίνεται πως τα δύο ταχύπλοα στα οποία επέβαιναν οι κομάντος, αλλά και του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής οι χειριστές προσέγγισαν αρκετά κοντά στα Ίμια. Στα πλάνα διακρίνεται και ένα ελληνικό σκάφος το οποίο πλέει παράλληλα με τα τουρκικά επιτηρώντας τις κινήσεις τους.
Military chief Akar pays surprise visit to Kardak islets amid tense relations with Greecehttps://t.co/P4x1GJtwGVpic.twitter.com/pkSNVMVyb2
— DAILY SABAH (@DailySabah) 29 Ιανουαρίου 2017
Το χρονικό
Η επικοινωνιακή «εκδρομή» διάρκειας επτά λεπτών, σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, στα Υμια, με επικεφαλής του «στρατιωτικού θιάσου» τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Χουλούζι Ακάρ, και «κομπάρσους» τους αρχηγούς και των τριών Οπλών (Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας), έγινε μετά τυμπανοκρουσιών, τιμητικών αγημάτων, ευρύτατης τηλεοπτικής και φωτογραφικής κάλυψης από φωτογράφους και καμεραμάν του τουρκικού Στρατού, καθώς και μεγάλης προβολής από τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Κλήρωση Τζόκερ (07/01): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Ο κ. Ακάρ επισκέφθηκε χθες το πρωί αρχικά τη ναυτική βάση Ακσάζ, κοντά στην τουριστική περιοχή της Μαρμαρίδας, απέναντι από την Κω και τη Ρόδο, όπου τον υποδέχτηκε τιμητικό άγημα. Στη συνέχεια, μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς του, φωτογραφήθηκε με φόντο το σήμα της βάσης και κατόπιν με τις λιμουζίνες τους έφτασαν στο λιμάνι προκειμένου να επιβιβαστούν σε πυραυλάκατο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οπως φαίνεται από το εκτενές φωτογραφικό «ρεπορτάζ» που έκαναν οι στρατιωτικοί φωτογράφοι, τους οποίους είχε μαζί του, ο ίδιος είχε μεγάλη συνοδεία από συμβούλους του που του κουβαλούσαν βαλίτσες του (!), αλλά και αρκετούς οπλισμένους «μέχρι τα δόντια» σωματοφύλακές του. Η παρουσία των τελευταίων, ως γνωστόν, έχει γίνει κανόνας πλέον στη γείτονα, δεδομένου ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, οι Τούρκοι αξιωματούχοι που πρόσκεινται στον Ερντογάν φοβούνται τους «αντικαθεστωτικούς».
Την πυραυλάκατο συνόδευαν εν πλω προς τα Υμια δυο τουρκικά ταχύπλοα, στα οποία πιθανώς επέβαιναν μέλη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων για την προστασία του κ. Ακάρ.
Απομάκρυνση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, «η πυραυλάκατος και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων, οι οποίες τη συνόδευαν, προσέγγισαν περί τις 11 το πρωί το συγκρότημα των νήσων Υμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου επτά λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ). Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ, αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».
Κατά τον διάπλου από τη θαλάσσια περιοχή, οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά, ενώ το ένα πλάνο με τους αρχηγούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να στήνονται με φόντο τα Υμια ακολουθούσε το άλλο, όπως φάνηκε, άλλωστε, από τις φωτογραφίες που εδόθησαν στη δημοσιότητα. Ο τουρκικός «στολίσκος» προσέγγισε τα Υμια, έκανε μια μικρή «βόλτα» πλησίον των νησίδων και κατόπιν, υπό τις προειδοποιήσεις της ελληνικής κανονιοφόρου «Κραταιός» και του σκάφους του Λιμενικού, επέστρεψε στις τουρκικές ακτές.
Για κάποια λεπτά υπήρξε η «συνήθης κόντρα», με τα ελληνικά πλοία να καλούν τα τουρκικά πλοία να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα τουρκικά να καλούν τα ελληνικά να φύγουν από την περιοχή. Πάντως, δεν επιβεβαιώνεται απόπειρα Τούρκων στρατιωτών να ανεβούν στα Υμια. Εκτιμάται ότι αυτοί που επέβαιναν στα δύο ταχύπλοα ήταν μόνον για τη συνοδεία των Τούρκων αρχηγών.
Για εσωτερική κατανάλωση
Κατόπιν, ο κ. Ακάρ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τα Υμια τουρκικά και εξέφρασε την αποφασιστικότητα των Ε.Δ. να προασπίσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η αναπαραγωγή της «είδησης» από τουρκικά ΜΜΕ έγινε σε πανηγυρικούς τόνους, τόσο -προφανώς- για εσωτερική κατανάλωση όσο και για να σταλεί, δήθεν, ένα μήνυμα στην Αθήνα. Ως γνωστόν, η τουρκική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της ενδοτουρκικής πολιτικής αντιπαράθεσης, έχει «κατηγορήσει» τον Ταγίπ Ερντογάν για «υποχωρητικότητα» έναντι της Ελλάδας για τα 16 νησιά που, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, «κατέχει» η Ελλάδα, αλλά «ανήκουν» στην Τουρκία.
Ο τουρκικός Τύπος
Το θέμα της τουρκικής πρόκλησης στα ‘Υμια εχθές από την τουρκική πυραυλάκατο στην οποία επέβαινε ο Αρχηγός του στρατού της Τουρκίας αλλά και οι αρχηγοί των«όπλων», είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των Τουρκικών εφημερίδων.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ξεκάθαρα πως η χθεσινή πρόκληση των Τούρκων, δύο ημέρες μάλιστα πριν από την επέτειο των Υμίων, έγινε ως αντίποινα στην απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 αξιωματικών στην Τουρκία πριν από λίγες μέρες.
Η εφημερίδα Star να αναφέρει : Μήνυμα στην Αθήνα με τα Καρντάκ (Ύμια) και συνεχίζει: «Μετά την απόφαση της Ελλάδος για την μη έκδοση των 8 πραξικοπηματιών ο Ακάρ επισκέφθηκε τα Καρντακ»
Στο ίδιο μήκος κινείται και η εφημερίδα GÜNEŞ με τ τίτλο: Μπορέσαμε να σας το εξηγήσουμε και αναφέρει: «Στην Ελλάδα που δεν επιστρέφει τους 8 τρομοκράτες δόθηκε μήνυμα στη γλώσσα που καταλαβαίνει».
Η εφημερίδα TÜRKİYE έχει τίτλο στο πρωτοσέλιδό της Μήνυμα Καρντάκ (Ύμια) και επεξηγεί πως το μήνυμα είναι «Για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ τα οποία προστατεύει η γειτονική χώρα».
Η εφημερίδα HÜRRİYET κρατάει μια απόσταση από τα υπόλοιπα έντυπα αναφέροντας στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο Η πόζα του Καρντάκ (Ύμια) και επεξηγώντας πως «Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τους αρχηγούς όλων των όπλων έκαναν βόλτα στην περιοχή του Καρντακ ( Ύμια) όπου Ελλάδα και Τουρκία είχαν φτάσει στα πρόθυρα του πολέμου»
Η Άγκυρα ξεκίνησε ήδη να μπλοκάρει τις επιστροφές μεταναστών
Προσκόμματα φέρνει η Τουρκία σε αρκετές επιστροφές μεταναστών που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια, εφαρμόζοντας πλημμελώς τις συμφωνίες που έχει υπογράψει για το προσφυγικό και τορπιλίζοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων.
Οι επιστροφές, οι οποίες συνεχίζονται αλλά με αργούς ρυθμούς, προβλέπονται στο διμερές ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής, αλλά και στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας για τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας από την Τουρκία.
Ασφυξία
Η τουρκική πλευρά έχει αρχίσει να επικαλείται λόγους ασφαλείας χαρακτηρίζοντας με δικά της κριτήρια ως «επικίνδυνους» αρκετούς από τους μετανάστες που βρίσκονται στις λίστες για επιστροφή. Το αποτέλεσμα είναι ένα ποσοστό των ανθρώπων αυτών να παραμένει τελικά στην Ελλάδα.
Οπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ανώτατες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι αρνητικές απαντήσεις για ένα ποσοστό επί των επιστροφών έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. «Από τη λίστα των ονομάτων που ανήκουν σε μετανάστες για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί όλη η τυπική διαδικασία για να πάρουν το δρόμο για την Τουρκία, απορρίπτουν κάποια ονόματα, ισχυριζόμενοι ότι ανήκουν σε άτομα που είναι επικίνδυνα για την εσωτερική τους ασφάλεια. Η συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία δεν προβλέπει τέτοια επίκληση για την άρνηση αιτημάτων επιστροφής. Προβλέπεται ρητά ότι εφόσον τα άτομα αυτά εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία οφείλουν να τους δεχθούν πίσω», λέει αρμόδια πηγή.
Καθυστερήσεις
Οι αργοί ρυθμοί των επιστροφών αποδιδόταν μέχρι σήμερα στην καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για τους μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Μετά την αρνητική διάθεση που δείχνει το τελευταίο 45νθήμερο η Τουρκία δημιουργείται ακόμα ένα πρόσκομμα. Ενδεικτικό των αργόσυρτων διαδικασιών είναι ότι από τον περασμένο Μάρτιο, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, έχουν επιστρέψει στη γειτονική χώρα από την Ελλάδα μόλις 865 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων (115 άτομα το τελευταίο δίμηνο). Ακόμα 1.183 αλλοδαποί έχουν επιστρέψει με βάση το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.
Σε ετοιμότητα
Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε συναγερμό για να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσφυγικό στα νησιά. Η χώρα μας προσπαθεί να φέρει προ των ευθυνών της την Τουρκία υπό το φόβο νέων μαζικών ροών προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.
Οι ελληνικές αρχές συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη δράση οργανωμένων δουλεμπόρων στη γειτονική χώρα. Παρότι μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, τα κυκλώματα τω διακινητών εξακολουθούν να παραμένουν ενεργά και να προετοιμάζονται για νέες «καραβιές» προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (καιρού επιτρέποντος).
Η ελληνική πλευρά, πριν ανακύψει η «ψύχρα» των σχέσεων για το θέμα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο, προσπαθούσε να καλύψει τα νώτα της διαβιβάζοντας στις τουρκικές αρχές πληροφορίες και αδιάψευστα στοιχεία για τη δράση δουλεμπόρων στην τουρκική ενδοχώρα. Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να φέρει την Τουρκία προ των ευθυνών της. Στο ίδιο πλαίσιο διαβιβάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», σχετικές πληροφορίες και στοιχεία στην Interpol.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τις προετοιμασίες των δουλεμπόρων. Βλέπουμε τα προεόρτια. Το μείζον είναι η στάση που θα κρατήσει ο Ερντογάν, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι ήδη τεταμένες σχέσεις του με την Ευρώπη. Τα νησιά βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ακόμα και 200 παραπάνω άτομα μπορεί να μας δημιουργήσουν ασφυξία. Η Τουρκία έκανε σκόντο στις καραβιές λόγω των διαπραγματεύσεών της με την Ευρώπη για το θέμα της βίζας. Το ζητούμενο είναι αν σταδιακά θα αλλάξουν στάση μέσα στο 2017», προσθέτει καλά πληροφορημένη πηγή.
Κρατάνε πρόσφυγες, στέλνουν μετανάστες
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η «προεπιλογή» των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.
Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σε αντίθεση με το παρελθόν τώρα υπάρχουν μέρες που ακόμα και το 80-90% των αφιχθέντων δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες. Το γεγονός αποδίδεται από αρμόδιους αξιωματούχους στον υπόγειο ρόλο δουλεμπόρων που κρατάνε επί τουρκικού εδάφους τους υπηκόους Συρίας και επιλέγουν να στείλουν στην Ελλάδα μετανάστες που είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμοι, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μεγαλύτερη πίεση προς την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, στις 26 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η επιστροφή 14 παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Πρόκειται για εφτά άτομα από το Πακιστάν, δύο από το Ιράν, τρία από την Αλγερία, ένα από το Μαρόκο και ένα από το Ιράν. Από αυτούς οι εννιά είχαν απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου, ο ένας είχε παραιτηθεί από το αίτημα χορήγησης διεθνούς προστασίας, ο ένας είχε ανακαλέσει το αίτημά του για άσυλο και οι τρεις δεν εκδήλωσαν πρόθεση για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.