Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τις τάσεις στο Λιανεμπόριο FMCG (ταχυκίνητων κωδικών), 7 στα 10 στελέχη πιστεύουν ότι ο Covid-19 θα επηρεάζει την αγορά και το 2022, ενώ καταγράφεται και κόπωση των καταναλωτών αλλά και των εργαζομένων από τα συνεχόμενα μέτρα.
Αναλυτικά, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου για τη διάρκεια της κρίσης, το 85% πιστεύει ότι η έκτακτη κατάσταση με τον κορονοϊό θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2021, ενώ το 97% πιστεύει πως η αγορά και η οικονομία θα επηρεάζονται έως το τέλος του 2021 ή και περισσότερο, και το 70% τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2022. Σχετικά με την κόπωση που παρατηρείται, το 85% των πολιτών και το 51% του προσωπικού των επιχειρήσεων έχουν κουραστεί από τα παρατεταμένα μέτρα.
Κόστος
Παρ’ όλα αυτά, είναι κοινός τόπος ότι το κόστος από τα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας της αγοράς είναι αποδεκτό. Μόλις το 22% θεωρεί πως το κόστος των μέτρων είναι μεγαλύτερο του υγειονομικού οφέλους, κάτι που δείχνει ότι η πλειοψηφία, 4 στα 5 στελέχη, εκτιμά ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό το υψηλό τίμημα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Για ένα εξίσου υψηλό ποσοστό, 78%, μόνη διέξοδος από την παρούσα κατάσταση είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
Στο μεταξύ, η διάρκεια και η ένταση της πανδημίας επηρεάζουν και τη χρηματοοικονομική εικόνα των επιχειρήσεων, αυξάνοντας το λειτουργικό τους κόστος. Μόλις το 12% των στελεχών θεωρεί ότι δεν υπάρχει αύξηση στα λειτουργικά κόστη, το 65% εκτιμά άνοδο 1%-5% και το υπόλοιπο 23% πάνω από 5%. Συγκεκριμένα, οι ερωτώμενοι εκτιμούν ότι μεσοσταθμικά τα λειτουργικά τους κόστη έχουν αυξηθεί κατά 4,01%. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο για τα στελέχη του λιανεμπορίου, στο 4,87%, και χαμηλότερο για τη βιομηχανία με 3,21%. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, το συνολικό επιπλέον κόστος για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων για το 2020 ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ.
Ερευνα KPMG
Και έρευνα της KPMG σε CEOs εταιριών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο τοποθετούν χρονικά την επιστροφή στην κανονικότητα το 2022. Αναλυτικά, περίπου τα μισά (45%) από τα παγκόσμια στελέχη δεν αναμένουν την επιστροφή στην «κανονική» επιχειρηματική δραστηριότητα παρά μόνο κάποια στιγμή το 2022, σε αντίθεση με περίπου το ένα τρίτο (31%), που αναμένουν ότι αυτό θα γίνει αργότερα τη φετινή χρονιά.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορωνοϊός – Σοκ στην Πάτρα: Στα 107 δείγματα τα 83 βρέθηκαν μεταλλαγμένα
- Κορωνοϊός – Γεραπετρίτης: Εξετάζουμε το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων – Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο
- «Σκοτωμός» Πολάκη-Πλεύρη στη Βουλή – Βαριές εκφράσεις για… χοίρους και δοσίλογους
- Θεοδώρα Τζάκρη η… ισορροπιστής: Επισκέφτηκε χωράφια με ψηλοτάκουνα [εικόνα]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr