Χαρακτηριστικό είναι πως λίγο μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Haberturk: Απόφαση-σοκ
Την ίδια ώρα τα μέσα της γειτονικής χώρας κάνουν λόγο για σκάνδαλο και οι αντιδράσεις είναι πολλές.
Η ιστοσελίδα Haberturk γράφει για «Απόφαση-σοκ». «Η Ελλάδα δεν εκδίδει τους οκτώ πραξικοπηματίες», σημειώνεται στο ρεπορτάζ και υπογραμμίζεται ότι «ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μη στείλει πίσω στην Τουρκία τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μια μέρα μετά το πραξικόπημα που έκανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν».
Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι το αίτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών για πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα θα συζητηθεί τον προσεχή Μάρτιο.
Sabah: Πρόκειται για σκάνδαλο
Σκάνδαλο χαρακτηρίζει στο ρεπορτάζ της η Sabah την απόφαση του Άρειου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί.
«Στις 15 Ιουλίου οκτώ πραξικοπηματίες της FETO πέταξαν με ελικόπτερο που ανήκει στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελλάδα. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πήραν πίσω το ελικόπτερο, η Τουρκία ζήτησε από την Ελλάδα να εκδοθούν οι «προδότες», όμως σήμερα ελληνικό δικαστήριο απέρριψε αυτό το αίτημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα.
Φυλακές Κασσαβέτειας: Ανθρωποκυνηγητό για τους επικίνδυνους βαρυποινίτες
Δεν εκδίδεται κανένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς
Τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών και δεχόμενο τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.
Υπέρ της απόφασης να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί στην γειτονική χώρα είχαν ταχθεί επιφανείς επιφανείς εκπρόσωποι του ελληνικού νομικού κόσμου.
Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν φθάσει στη χώρα μας (Αλεξανδρούπολη) με στρατιωτικό ελικόπτερο το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοσή τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως.
Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυσή τους από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται εξ άλλης αιτίας (διαδικασία ασύλου). Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με εμφανή συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο.