Οι αστυνομικοί βρέθηκαν στην περιοχή, όχι για να αποτρέψουν τους αγρότες να κατευθυνθούν με τα τρακτέρ τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά να διευκολύνουν τους αυτοκινητιστές στην κίνησή τους, μέσω περιφερειακών δρόμων και δίνοντας έτσι το χρόνο στους αγρότες να παρατάξουν στην άκρη του οδοστρώματος τα τρακτέρ.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο σημείο βρίσκονται περίπου 60 τρακτέρ, ενώ πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι σταδιακά προστίθενται και άλλα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στον Προμαχώνα, επισήμανε “δεν ξέρω για πόσο θα κρατηθεί κλειστός ο δρόμος. Εμείς δεν επιθυμούμε να κλείσουμε την εθνική οδό. Σκοπός μας είναι να πάμε με τα τρακτέρ μας στον Προμαχώνα και να παραταχθούμε”.
Η ώρα των αποφάσεων
Στην τελική ευθεία για δυναμικές κινητοποιήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, έχουν εισέλθει οι αγρότες στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, οι οποίοι από βάζουν τις τελευταίες πινελιές, ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχουν έτοιμη την πλήρη εικόνα της δράσης τους.
Ειδικότερα, σε γραμμή εκκίνησης έθεσαν τις κινητοποιήσεις τους στην Κεντρική Μακεδονία, όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Παπαδάκης και ο αγρότης Παναγιώτης Μεσσαλάς.
Στη χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση η αρμόδια 18μελής συντονιστική επιτροπή αποφάσισε από σήμερα να ξεκινήσει την παράταξη των τρακτέρ σε κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε ουσιαστικά να γίνει καταμέτρηση δυνάμεων και να διαπιστωθεί εάν «βγαίνει το σχέδιο κινητοποίησης που έχουν οργανώσει». Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενο κλείσιμο του τελωνείου των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, και ένα ισχυρό μπλόκο στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
Την τελική απόφαση, που θα σηματοδοτήσει επίσημα πια και την έναρξη των κινητοποιήσεών τους, θα τη λάβουν την Παρασκευή 27/1, στις πέντε το απόγευμα, στο Πολύκαστρο του νομού Κιλκίς, όπου ήδη άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν βγάλει τα τρακτέρ και αγροτικά τους μηχανήματα στις κεντρικές πλατείες.
Σε ετοιμότητα και πιο άρτια συντονισμένοι φαίνεται ότι είναι οι αγρότες σε περιοχές των Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκηδόνας ενώ ακολουθούν Μάλγαρα, Χαλάστρα, Κιλκίς και Δερβένι.
Όπως επισήμανε ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, από σήμερα κιόλας, θα συγκεντρώνονται τρακτέρ από όλο τον νομό Χαλκιδικής στους Μύλους Ευγενίου, στην Τρίγλια.
Γενική συνέλευση έχουν σήμερα το απόγευμα στην Πέλλα, όπου τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας θα ενημερώσουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής για τα μελλούμενα.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το μπλόκο στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), χωρίς να έχουν τον χρόνο να τους πιέζει, αποφάσισαν στη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση, να συνεχίσουν την ενημέρωση του κόσμου τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή Κυριακή, στις 18:00.
«Έχουμε ευχέρεια χρόνου, αφού ουσιαστικά δεν έχουν στηθεί ακόμα μπλόκα, και θέλουμε να τον αξιοποιήσουμε, ώστε από κοινού όλοι να συναποφασίσουμε τον τρόπο και την μορφή αντίδρασής μας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Επανομής, Βασίλης Μαυροσκάς, που πέρυσι ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο στα πράσινα φανάρια.
Να μην δυσκολεύψουμε την καθημερινότητα των πολιτών
Ξεκαθάρισε δε ότι στη σημερινή συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, ομόφωνα οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν το στήσιμο ενός μπλόκου, με προοπτική το κλείσιμο δρόμου. «Ψάχνουμε να βρούμε τη μορφή κινητοποίησης εκείνη που ναι μεν θα ασκήσει έντονη πίεση στην κυβέρνηση, αλλά δεν θα δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών. Στόχος είναι, στη μάχη που δίνουμε εμείς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να συστρατεύσουμε και τον κοινωνικό ιστό» προσέθεσε.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων. «Δουλεύουμε ώστε μέχρι και αύριο να έχουμε στήσει ένα αρκετά δυνατό μπλόκο» ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου, για να συμπληρώσει ότι «ο καιρός είναι ένα θέμα, αλλά η αγανάκτηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα καταγράφεται μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μεγάλη προσέλευση».
Τονίζεται ότι στις Σέρρες δόθηκε το σήμα και, από τις 12 το μεσημέρι σήμερα, θα μαζεύονται τα τρακτέρ στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκόνα. «Δεν αποκλείεται κάποια τρακτέρ να κατευθυνθούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία» εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου.
Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Κατερίνης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αναμένεται να μαζευτούν ξανά, πιθανόν το τρέχον Σαββατοκύριακο, για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων που κάνουν ή θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν, «παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρη Μόσχο, σήμερα το βράδυ έχουν τη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Καστοριά και την προσεχή Παρασκευή, στις 16:30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.
Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19:30, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και να οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων, στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Όχι σε άμεσους αποκλεισμούς δρόμων
Δεν σχεδιάζουν αποκλεισμούς δρόμων προς το παρόν οι αγρότες των δήμων Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, όπως προέκυψε από την χθεσινή τρίωρη σύσκεψη των εκπροσώπων τους, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.
Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της Ροδόπης αποφάσισαν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα κινούνται στην λογική της απομόνωσης εκείνων των συναδέλφων τους που «πούλησαν» όπως, χαρακτηριστικά ειπώθηκε, τις περσινές κινητοποιήσεις τους, καθώς και στην αποφασιστική διεκδίκηση της ικανοποίησης των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.
Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να είναι η συμμετοχή τους στο σχεδιαζόμενο συλλαλητήριο, στη εμπορική έκθεση Zootechnia στην Θεσσαλονίκη, από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νωρίτερα κινητοποιήσεις, κάτι που θα εξεταστεί σε νέα τους σύσκεψη, την ερχόμενη Κυριακή, 29 Ιανουαρίου.
«Σκοπός μας δεν είναι με τις κινητοποιήσεις μας να προκληθούν προβλήματα. Αν όμως δεν εισακουστούμε από την κυβέρνηση, όλα τα ενδεχόμενα κινητοποιήσεων, ακόμη και των μπλόκων, είναι ανοιχτά», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Κυριαζής. «Δεν μπορεί να μάς απαγορεύεται να προμηθευόμαστε φυτοφάρμακα από τη Βουλγαρία, όπου τα 5 λίτρα στοιχίζουν 10 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το 1 λίτρο κοστίζει 30 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το μπλόκο της Νίκαιας
Πρόσκληση προς τους αγρότες της Λάρισας αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας για την πραγματοποίηση του μπλόκου της Νίκαιας, όπου θα στηθεί το κεντρικό μπλόκο, ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.
Σύμφωνα με το κάλεσμα της Επιτροπής, αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας στην εθνική οδό, με την προσυγκέντρωση των Λαρισαίων αγροτών να έχει προγραμματιστεί για τις 12:00, στις διασταυρώσεις Γαλλήνης και Αγίων Αναργύρων.
Επίσης, οι αγρότες από τα Φάρσαλα της Λάρισας δίνουν ραντεβού επίσης την Πέμπτη στις 11:00, στη διασταύρωση στο Βασιλί, από όπου θα ξεκινήσουν για να κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας.
Κινητοποιήσεις και στο Οροπέδιο Λασιθίου
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου. Οι αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί στην περιοχή, έχουν παραταχθεί στην είσοδο του Οροπεδίου χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την διέλευση των οχημάτων.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθώς και για μια σειρά άλλων αιτημάτων τους. «Σκοπός μας είναι να παραμείνουμε στο μπλόκο» δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος της Συντονιστικής Αγροτών Μανόλης Πατεράκης και πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα έχουν επαφές με τους υπόλοιπους αγροτικούς φορείς του Νομού για το θέμα των κινητοποιήσεων.
Με νομοθετική ρύθμιση απαντά ο Αποστόλου
Νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθυστέρησης των πληρωμών προς τους αγρότες κατά τις εμπορικές συναλλαγές των νωπών και ευπαθών προϊόντων, προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στη ρύθμιση που θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευση προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με παραγωγούς νωπών ή ευπαθών αγροτικών, κτηνοτροφικών ή αλιευτικών προϊόντων, οφείλουν να εξοφλούν τα τιμολόγια συναλλαγής το αργότερο εντός 60 ημερών, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει το προϊόν.
Για οποιαδήποτε παράβαση της έγκαιρης αποπληρωμής των τιμολογίων προβλέπονται αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ στην περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων προβλέπεται η προσωρινή διαγραφή της εμπορικής επιχείρησης από το Μητρώο Εμπόρων του ΥΠΑΑΤ.
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε τα εξής:
«Είναι γνωστό το πρόβλημα με τις πληρωμές των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων.
Έχουμε φτάσει στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες.
Έχει γίνει έτσι ο αγρότης – και ο αγροτικός χώρος εν γένει -, ο κυριότερος πιστωτής του εμπορίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.
Όλη αυτή η στρέβλωση στηρίζεται σε ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας που εξουδετέρωνε, στην πράξη, τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης προωθούμε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπεται η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο επόμενο διάστημα θα δοθεί σε διαβούλευση η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».
Τι ισχύει σήμερα
Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις πληρωμών στον αγροτικό τομέα διογκώνεται παρότι το 2013 ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία 2011/7/33 για την θεραπεία του παραπάνω προβλήματος με τον νόμο 4152/2013.
Τα μέτρα που εισήχθησαν στο νόμο 4152/13 είναι τα εξής:
Οι δημόσιες υπηρεσίες να πληρώνουν σε 30 ημερολογιακές μέρες ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε 60.
Οι επιχειρήσεις να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους σε 60 ημερολογιακές μέρες.
Οι επιχειρήσεις να ζητούν τόκους υπερημερίας και 40 ευρώ αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης
Το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας αυξάνεται τουλάχιστον σε 8% το χρόνο πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ και υπολογίζεται ανά μέρα καθυστέρησης.
Όλα τα παραπάνω δυστυχώς δεν λειτούργησαν γιατί στη διάταξη 5 της παραγράφου Ζ4 υπάρχει «παράθυρο» καταστρατήγησης καθώς αναφέρεται: « ..εκτός αν ρητά συμφωνήθηκε διαφορετικά στο κείμενο της σύμβασης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική ».
Στην πράξη δηλαδή ο νόμος καταστρατηγείται ιδιαίτερα κατά τις συναλλαγές αγροτών με ισχυρότερο συμβαλλόμενο.
Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, κυρίως της Γαλλίας και Ιταλίας κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παρ. 5 της Ζ4 του ν. 4152/2013 η νέα νομοθετική ρύθμιση θα περιοριστεί αποκλειστικά για τα ευπαθή και νωπά προϊόντα και δεν θα ξεπερνά η πληρωμή τους τις ημέρες που θα οριστούν. Οτιδήποτε άλλο αν συμφωνηθεί θα είναι άκυρο και θα επιβάλλεται πρόστιμο.
Τα νωπά προϊόντα θα διαχωρίζονται σε αποθηκεύσιμα (σε ψυγείο) και μη αποθηκεύσιμα.
Το τιμολόγιο απαραίτητα θα πληρώνεται στις καθορισμένες ημέρες.
Για τυχόν παρέκκλιση οι ποινές θα είναι χρηματικά πρόστιμα καθώς και για ένα χρονικό διάστημα αποβολή από το μητρώο εμπόρων.
Τα πρόστιμα θα λειτουργούν συνδυαστικά με την αποβολή από το μητρώο εμπόρων. Η ποινή δεν θα είναι εξοντωτική, αλλά θα είναι τέτοια που να μην αφήνει περιθώρια στον οφειλέτη για μη εφαρμογή του νόμου.
Στόχος της ρύθμισης είναι να προωθηθούν οι δίκαιες συναλλαγές και να προστατευθεί ο αδύναμος κρίκος στην διατροφική αλυσίδα που είναι ο μικρός και ανίσχυρος αγρότης.