Τρεις συνθέσεις ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου αναμένεται να αποφανθούν για την τύχη των αξιωματικών, μετά τις ισάριθμες συζητήσεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες για το κατά πόσο οι εκζητούμενοι θα απολαύσουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία ή αν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά τους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αποφανθεί σχετικά το Συμβούλιο Εφετών – και πάλι με διαφορετικές συνθέσεις- το οποίο όμως εξέδωσε αντίθετες μεταξύ τους αποφάσεις, αφού αποφάσισε ορισμένοι να εκδοθούν και άλλοι όχι.
Το βασικό σκεπτικό των εισαγγελικών λειτουργών έχει να κάνει κυρίως- ανεξάρτητα από τα αδικήματα δηλαδή να τα έχουν διαπράξει ή όχι κάτι που άλλωστε δεν αφορά το δικαστήριο- είναι ότι θα υπάρξει κίνδυνος για τη ζωή τους αν εκδοθούν στην Τουρκία, ενώ δεν υπάρχουν εχέγγυα ότι θα έχουν δίκαιη δίκη. «Η απόφαση του δικαστηρίου για μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο για να γλιτώσουν τη ζωή τους είναι μονόδρομος. Δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη», είπαν – σε γενικές γραμμές- και οι τρεις.
Επιπλέον επισήμαναν πως «προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο».
Χαρακτηριστική επίσης ήταν η αναφορά ο αντιεισαγγελέα Βουρλιώτη, ο οποίος είπε πως «ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, δεν πρέπει να τους εκδώσουμε».
Από την πλευρά τους, οι οκτώ αξιωματικοί έχουν υποστηρίξει ότι εφόσον επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα βασανιστούν, δεν θα δικαστούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τότε να βρίσκεται σε ισχύ η θανατική ποινή. Η πλειοψηφία των Τούρκων έχουν καταθέσει οι οικογένειές τους δέχονται κάποιας μορφής πίεση, αφού είτε απολύθηκαν από την εργασία τους στο δημόσιο ή έχουν δεσμευθεί τραπεζικοί τους λογαριασμοί.