Οι άσπρες μέρες λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης έδωσαν τη θέση τους στα «σκοτεινά» από την έλλειψη ρεύματος σπίτια, που, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, και τις τρεις μέρες της κακοκαιρίας άγγιξαν συνολικά τα 250.000. Παρά τον αγώνα δρόμου που γίνεται για τις αποκαταστάσεις των ζημιών, παράλληλα τρέχει και ο κλασικός γραφειοκρατικός μαραθώνιος μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών για το ποιος έχει την ευθύνη και πόσο γρήγορα μπορεί το κράτος να διαχειριστεί το κόψιμο… κλαδιών.
Μέχρι χθες
Στο σκοτάδι παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ περίπου 16.000 νοικοκυριά σε περιοχές όπως Αγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Νέα Ερυθραία κ.ά., αλλά και στην Εύβοια. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, χθες το πρωί το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα ηλεκτροδοτήθηκαν περίπου 45.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι παρέμεναν στο σκοτάδι 13.000 νοικοκυριά στην Αττική και 3.000 στην Εύβοια. «Το μεσημέρι στις 4 είχαμε 16 σημεία με βλάβη και μέχρι την επόμενη μία ώρα θα έχουν μείνει ουσιαστικά 10 σημεία μέσης τάσης προς αποκατάσταση, περίπου 13.000 νοικοκυριά. Θα γίνει αναδιάταξη των δυνάμεων του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε όλες οι δυνάμεις να επικεντρωθούν σε αυτά τα 10 σημεία και πιστεύω πως μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ελάχιστες οι μη λειτουργικές υποδομές. Ουσιαστικά, δηλαδή, το 90% των βλαβών από χθες θα έχουν επιδιορθωθεί. Στην Εύβοια σας θυμίζω ότι ξεκινήσαμε με 37 οικισμούς και 15.000 κόσμο χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ έχουν γίνει 517 αντικαταστάσεις στύλων, καθώς και πέντε νέες οδεύσεις. Χρειάστηκε δηλαδή να περάσουμε από αλλού νέο δίκτυο, γιατί είχε καταστραφεί παντελώς το υφιστάμενο».
Εργασίες
Σε επίπεδο αποκατάστασης ζημιών, οι εργασίες συνεχίζονταν σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. Τουλάχιστον 70.000 νοικοκυριά σε Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ. Απόστολοι Καλάμου, Αγιο Στέφανο, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ιλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Μελίσσια, Πολύδροσο, Διόνυσο, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνα, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση, «ξύπνησαν» την Τετάρτη χωρίς ρεύμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση για πάνω από 50 ώρες.
Πινγκ-πονγκ…
Την ίδια στιγμή, συνεχιζόταν το «πινγκ-πονγκ» ευθυνών για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης. Πρόκειται για ακόμα μία ιστορία γραφειοκρατικής «παράνοιας», αφού, όπως προκύπτει, τόσο περιφέρειες και δήμοι όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται να αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τα δέντρα που έπεσαν και είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για δύο 24ωρα και βάλε.
Τι ισχύει όμως; Για περιοχές που είναι εντός σχεδίου, δεν είναι απαραίτητη η παρέμβαση του δασαρχείου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, την ευθύνη για το κλάδεμα κλαδιών κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ την έχει ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί έπειτα από κάλεσμα και συντονισμό με τον εκάστοτε δήμο.
Ειδικότερα, το πρωτόκολλο προβλέπει πως ο δήμος οφείλει να καταγράφει τα σημεία όπου κλαδιά δέντρων βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, μετά να ενημερώσει τον ΔΕΔΔΗΕ, που με τη σειρά του αναθέτει το έργο σε εργολάβο, ο οποίος στέλνει συνεργεία του, που συνεπικουρούν εκείνα του δήμου στο κλάδεμα.
Οι δήμοι
Στη χθεσινή ανακοίνωσή της σχετικά με το ζήτημα αυτό, η ΚΕΔΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους. Αλλωστε, και με πρόσφατο (15.1.2021) έγγραφο προς τους δήμους και δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει. Δεύτερον, δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων».
Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, «έχει να γίνει έναν χρόνο κλάδεμα, αφού δεν έχει βγει σχετική προκήρυξη». Από την άλλη, ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει πως έγιναν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Το δασαρχείο
Στην περίπτωση που τα δέντρα βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχή, η συνδρομή του δασαρχείου είναι απαραίτητη για να μπορέσει να ξεκινήσει η όποια διαδικασία, υπό το συντονισμό της αρχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδίδει εγκύκλιο προκειμένου να γίνει το κλάδεμα των δέντρων όπου χρειάζεται, για να αποφευχθούν ενδεχόμενες πυρκαγιές κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΗΜΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Στην επιφάνεια η υπογειοποίηση καλωδίων
Τα κακώς κείμενα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες λόγω της κακοκαιρίας έχουν φέρει εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της υπογειοποίησης των καλωδίων. Οπως είπε μεταξύ άλλων σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ενταχθούν επενδύσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα για υπογειοποιήσεις καλωδίων.
«Νομίζω ότι ήρθε πια η εποχή να υπογειοποιηθούν τα καλώδια. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην ψάχνουμε εκ των υστέρων ποιος φταίει», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης. Οπως εξηγεί, «για να κοπεί ένα δέντρο χρειάζεται να υπάρχει κάποιος λόγος. Πρέπει να έρθει ο δασονόμος και να μας πει ότι είναι γερασμένο ή έχει τέτοια κλίση που το καθιστά επικίνδυνο, να περάσουμε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, να παρθεί η απόφαση, και τότε να κοπεί».
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι όπου υπάρχουν καλώδια ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την αρμοδιότητα και κόβει τα δέντρα, «υπάρχει και εργολάβος για αυτό, ήρθαν μάλιστα πρόσφατα στο δήμο μας. Σχεδόν τρεις μήνες κούρευαν τα δέντρα που είχαν πρόβλημα. Οπου έχει κλαδιά που είναι επικίνδυνα ή εφάπτονται καλωδίων ή κάποιο δέντρο έχει μεγαλώσει και δημιουργεί πρόβλημα το κόβει ο ΔΕΔΔΗΕ, εμείς δεν μπορούμε να πλησιάσουμε, γιατί είναι επικίνδυνο».
Ο αντιδήμαρχος Χαλανδρίου Κώστας Ευθυμίου αναφέρει ότι ο δήμος κάνει καθημερινά κλαδέματα. Υπογραμμίζει δε: «Οποιοδήποτε καλώδιο κρέμεται, εάν δεν εμφανιστεί ο ΔΕΔΔΗΕ και δεν μας απαντήσει -και μιλάω τώρα για αυτά που είναι πάνω στα δέντρα- εάν δεν κόψει το ρεύμα, εμείς έχουμε πρόβλημα να παρέμβουμε. Διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει το καλώδιο και να έχουμε ηλεκτροπληξίες. Δυστυχώς, με τον ΔΕΔΔΗΕ τις δύο τελευταίες ημέρες η επικοινωνία έχει χαθεί. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι εκεί τρέχουν, ότι προφανώς δεν έχουν προσωπικό, και έτσι έχουμε εκκρεμότητες αυτή τη στιγμή σε δέντρα, όπου υπάρχουν τεράστια κλαδιά που κρέμονται, τα οποία όμως ακουμπάνε σε καλώδια της ΔΕΗ, και εάν δεν υπάρχει συντονισμός να κοπεί το ρεύμα της περιοχής για να παρέμβουμε, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».
Τη δική του θέση εκφράζει και ο Δήμος Αμαρουσίου: «Δεν είναι ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι καθαρό το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Εμείς δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε στα σημεία όπου βρίσκονται τα μπλεγμένα καλώδια με δέντρα, είναι σαφές».
Αλλά και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε χθες ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο. «Μπορεί να είναι ακραία τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν, αλλά ο κάθε φορέας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τώρα οφείλει να το κάνει και ο ΔΕΔΔΗΕ (…). Αλήθεια, τι έχει κάνει σε προληπτικό επίπεδο όλο το προηγούμενο διάστημα;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Γραφειοκρατία
Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάτι νέο, καθώς γραφειοκρατικό κυκεώνα αντιμετωπίζουν απλοί πολίτες ακόμα και για το κόψιμο ενός κλαδιού, αφού χρειάζονται άδειες επί αδειών. Χαρακτηριστική είναι η οργισμένη ανάρτηση πολίτη: «Αν πέσει ένα κλαδί ή ένα δέντρο, κόσμος φωνάζει την Αστυνομία. Η Αστυνομία ειδοποιεί το δήμαρχο. Ο δήμαρχος ειδοποιεί τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ μιλάει με τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο ΔΕΔΔΗΕ με τη Δασική Υπηρεσία, γιατί ακόμα και ένα μοναχικό δέντρο είναι δάσος. Η Δασική Υπηρεσία πρέπει να συστήσει επιτροπή ειδικών γεωπόνων για το πού και πώς θα κοπεί το δέντρο. Αφού εγκριθεί, ατύπως παίρνει το “ΟΚ” από την πολιτική της ηγεσία, αλλιώς όλα μένουν στην “επιτροπή”. Αφού πάρει το “ΟΚ”, εγκρίνει το κονδύλι του συνεργείου. Αν ο δήμαρχος τολμήσει μόνος του να κόψει δέντρο, μηνύεται και πάει και αυτόφωρο, οπότε δεν τολμάει να τα βάλει με τη Δασική Υπηρεσία. Η Δασική Υπηρεσία, τώρα, πρέπει να βρει άδειους δρόμους για να πάει στη θέση του δέντρου (που είναι και δάσος), οπότε ο δήμαρχος πρέπει να έχει ανοίξει με δικά του μέσα τους δρόμους από χιόνι και πεσμένα κλαδιά».
ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ: Μάχη με το χρόνο
Κοπές δέντρων, απεγκλωβισμοί οδηγών, μεταφορές ατόμων με κινητικά προβλήματα, διακοπές ρεύματος, μεταφορές καρκινοπαθών, νεφροπαθών και ατόμων που έχρηζαν ιατρικής βοήθειας σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Τις 25.000 έφτασαν οι κλήσεις στην Αμεση Δράση μέσα σε μόλις 16 ώρες (06:00-22:00) στην Αττική. Αλλες 2.286 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική στην Αττική, με τον αριθμό σε όλη την Ελλάδα να φτάνει τις 2.776. Από αυτές οι 1.770 αφορούσαν κοπές δέντρων – απομακρύνσεις, οι 215 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, οι 138 μεταφορά νεφροπαθών σε νοσοκομεία, ενώ σε 28 περιπτώσεις υπήρξε συνδρομή πυροσβεστών για μετακινήσεις σε εμβολιαστικά κέντρα.
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Σε 54χρονο άστεγο ανήκει το πτώμα που βρέθηκε σε κτήριο του ΑΠΘ – Τα πρώτα στοιχεία
O μικρός Παναγιώτης Ραφαήλ για πρώτη φορά περπάτησε στο χιόνι – Το συγκινητικό μήνυμα των γονιών του
Γυναίκα στην Πάτρα ήταν παντρεμένη με… 2 Ινδούς και δεν το ήξερε!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr