Η χώρα μας, η οποία σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό, προσπαθεί με κάθε τρόπο να απορροφήσει κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αποστολή εκατοντάδων αστυνομικών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στα νησιά αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Συνολικά επτά διμοιρίες των ΜΑΤ και τρεις ομάδες ΟΠΚΕ από την πρωτεύουσα βρίσκονται σε Κω, Σάμο, Χίο, Λέσβο και Λέρο. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο βρίσκονται τέσσερις διμοιρίες, στη Σάμο δύο διμοιρίες και μία ομάδα ΟΠΚΕ, στη Λέρο μία διμοιρία, στην Κω μία ομάδα ΟΠΚΕ και στη Χίο επίσης μία ΟΠΚΕ. Οι άνδρες των ΜΑΤ μετακινούνταν ανά 40 ημέρες στα νησιά και παραμένουν εκεί για 20 ημέρες. [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Η απουσία των δυνάμεων αυτών από την Αθήνα, η οποία κρίθηκε από τους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβλημένη στο πλαίσιο της εγρήγορσης που πρέπει να υπάρχει στο προσφυγικό, έχει, ωστόσο, και συνέπειες.
Μία από αυτές είναι η μη τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ενίσχυση των ΟΠΚΕ στη Δυτική Αττική. Πρόκειται για τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας ότι θα δημιουργηθούν δέκα νέες ομάδες με έμφαση στην ενίσχυση των δυτικών συνοικιών.
Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στις δυτικές περιοχές επιχειρούσαν πριν από τις εξαγγελίες καθημερινά τέσσερις ομάδες και σήμερα εξακολουθεί να επιχειρεί ο ίδιος αριθμός με εξαίρεση κάποιες ημέρες κατά τις οποίες προστίθενται ακόμα δύο ΟΠΚΕ στο Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στο Μενίδι.
Ο στόχος που δεν επετεύχθη ήταν να ενισχυθεί η Δυτική Αττική με ακόμα τρεις με τέσσερις ομάδες (η κάθε ομάδα αποτελείται από 10-12 άνδρες με δύο οχήματα).
Έρχεται ο «Φροντιστής της Γειτονιάς» - Τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα
«Οι υποσχέσεις του υπουργείου για ενίσχυση της Δυτικής Αττικής με ΟΠΚΕ έμειναν υποσχέσεις. Ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, σε μια περιοχή όπου, όπως παραδέχεται και ο αρμόδιος υπουργός, η εγκληματικότητα είναι αυξημένη. Η Υπηρεσία μπορεί να αντεπεξέλθει σε ό,τι της ζητηθεί για να ενισχύσουμε την ασφάλεια του πολίτη. Οι φυλάξεις στόχων από την ΟΠΚΕ αποδυναμώνουν την αστυνόμευση», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο Νίκος Ζερίτης, ταμίας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετεί στην ΟΠΚΕ.
Ενδεικτικό είναι ότι, από τις συνολικά 28 ομάδες ΟΠΚΕ, οι 21 απασχολούνται ως στατικές δυνάμεις για τη φύλαξη στόχων και οι τρεις βρίσκονται εκτός Αθήνας. Το οξύμωρο είναι ότι υπάρχουν άνδρες που στελεχώνουν τις ΟΠΚΕ, οι οποίοι λένε χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να δουλέψουμε, να περιπολήσουμε, να αστυνομεύσουμε αλλά οι εντολές που έχουμε είναι να μένουμε στατικοί έξω από στόχους». Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, καλύπτουν κενά που έχουν δημιουργηθεί από τη μετακίνηση διμοιριών των ΜΑΤ στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Το έργο των ανδρών της ΟΠΚΕ, πάντως, έχει βοηθηθεί από την προμήθεια 16 επιβλητικών ημιθωρακισμένων τζιπ (Toyota Land Cruiser, 4200cc V6) με αλεξίσφαιρα τζάμια. Τα οχήματα αυτά φέρουν προστασία για σφαίρες των 7,62 χιλιοστών.
Μέχρι στιγμής η παρουσία των ομάδων στη Δυτική Αττική φαίνεται ότι έχει φέρει κάποια πρώτα αποτελέσματα, κυρίως στο μέτωπο της αντιμετώπισης της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. «Πληγή» στο Μενίδι αποτελεί η περιοχή γύρω από το στρατόπεδο «Καποτά». Και αυτό διότι εκεί στήνεται καθημερινά παζάρι διακίνησης ναρκωτικών που καταλήγουν σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Το δεύτερο πολύ προβληματικό σημείο είναι το Θριάσιο Πεδίο στην Ελευσίνα. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετές φορές διατίθεται μόνο για αυτή την περιοχή μία ομάδα ΟΠΚΕ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου