Οι ίδιοι κάνουν έκκληση για μείωση των προστίμων σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις (π.χ. πώληση χωρίς άδεια, άρνηση-παρεμπόδιση ελέγχου κ.λπ.). Οπως υπογραμμίζουν τα ποσά (πρόστιμα έως 2.000 ευρώ) που προβλέπει το νομοσχέδιο, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος στο χθεσινό του φύλλο (16/1) [διαβάστε εδώ σχετικά], είναι «εξαιρετικά δυσβάσταχτα για τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε». Ακόμη, ένα θέμα που χρήζει αναθεώρησης εκτιμούν πως είναι η καταβολή του ημερήσιου τέλους από τους αδειούχους πωλητές ημερολογιακά. Για την ακρίβεια, οι παραγωγοί προτείνουν να καταβάλλεται κατά προσέλευση.
Χαρτούρα…
Με τις παραπάνω θέσεις συντάχθηκε, μεταξύ άλλων, και ο κ. Θοδωρής Γαβρήλος, ταμίας στο Σωματείο Α’ Λαϊκής Αγοράς Παραγωγών Αθήνας. Πέραν αυτών, μάλιστα, μιλώντας στον «Ε.Τ.» έκανε λόγο για «υπερβολική γραφειοκρατία», ζητώντας να μειωθούν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται τόσο για την έκδοση όσο και για την ανανέωση των παραγωγικών αδειών. Κατά τα λεγόμενά του, «προστέθηκαν δικαιολογητικά αντί να αφαιρεθούν. Αυτό είναι πρωτοφανές». Ειδικά για την ανανέωση άδειας, υποστήριξε ότι όλα αυτά τα δικαιολογητικά που παραθέτει το υπουργείο πως πρέπει να κατατεθούν είναι στην ουσία περιττά, από τη στιγμή που υπάρχει το ΟΣΔΕ (σ.σ. Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου), μέσω του οποίου μπορεί να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι παραγωγός.
Ο κ. Γαβρήλος υπέδειξε ως βασικό «μοχλό» για τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα έκδοσης και ανανέωσης παραγωγικών αδειών, πανελλήνιας κλίμακας, στη λογική του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών που λειτουργούσε προ μερικών ετών. Μάλιστα, μέσα σε αυτόν τον ενιαίο φορέα εισηγήθηκε να συσταθεί μια επιτροπή με βασική αρμοδιότητα την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές αγορές της χώρας.
Ιωάννα Φεντούρη
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου