Η υποβολή μήνυσης χθες από τον υπουργό Αμυνας στις αστυνομικές αρχές για συκοφαντική δυσφήμηση αλλά και για απόπειρα κακουργηματικής εκβίασής του κατά των δύο ανδρών έγινε αφορμή να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου εναντίον τους. Γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο εκ μέρους της Ενωσης Συντακτών που κατέκρινε την «παρέμβαση των διωκτικών αρχών στα δημοσιογραφικά γραφεία», αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία μίλησαν για αυταρχισμό της κυβέρνησης και υπεραμύνθηκαν της ελευθεροτυπίας.
Συγκεκριμένα, η επιχείρηση… χειροπέδες κατά του Π. Τζένου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα από περίπου 10 αστυνομικούς εντός των γραφείων του Ομίλου των «Παραπολιτικών», ενώ ο Γ. Κουρτάκης, όπως δημοσιοποίησε ο ίδιος μέσω twitter, προσήλθε οικειοθελώς στη ΓΑΔΑ, όπου και συνελήφθη (την ώρα που ο Π. Καμμένος επίσης με ανάρτηση στα social media υποστήριζε ότι ο εκδότης συνελήφθη ενώ κρυβόταν σε πολυκατοικία).
Οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα, που άσκησε δίωξη για συκοφαντική δυσφήμηση και τους παρέπεμψε σε δίκη ενώπιον του αυτοφώρου για το αδίκημα. Το τελευταίο φέρεται να αφορά αφενός σε δημοσιεύματα σχετικά με ταξίδι που πραγματοποίησε ο Π. Καμμένος στις αυστριακές Αλπεις κατά την πρόσφατη περίοδο των εορτών. Αφετέρου, σε αναφορές των δημοσιογράφων στο πλαίσιο ραδιοφωνικής τους εκπομπής για το γιο του υπουργού Αμυνας («ο μικρός Καμμένος είναι λίγο Εξάρχεια»), στο πλαίσιο σχολιασμού της απουσίας δήλωσης του Π. Καμμένου για τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Μάλιστα στην έγκλησή του, ο υπουργός Αμυνας αναφέρεται σε μεθοδευμένη προσπάθεια για σπίλωση του προσώπου του αλλά και των ανήλικων τέκνων του. Εγκαλεί επίσης τους δημοσιογράφους «για απόπειρα κακουργηματικής εκβίασής του, μέσω του ανήλικου παιδιού του, από το ραδιοσταθμό ώστε να αποσύρει κατηγορίες για τη λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ», βάσει της οποίας υποστηρίζει ότι οι εγκαλούμενοι φέρονται να έχουν λάβει χρήματα. Καταγγελία που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί στο εισαγγελικό μικροσκόπιο, αφού και ο υπουργός με τη μήνυση ζητά να διενεργηθεί κατεπείγουσα σχετική προκαταρκτική έρευνα με επίκεντρο τόσο τους εγκαλούμενους όσο και τυχόν ηθικούς αυτουργούς.
Εντονη ανησυχία «για το κλίμα που διαμορφώνεται με την παρέμβαση των διωκτικών αρχών στα δημοσιογραφικά γραφεία» εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. «Η δημοσιογραφία οφείλει να ασκείται με συγκεκριμένους κανόνες, αλλά και την ελευθερία του Τύπου οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι».
«Οι συλλήψεις δημοσιογράφων από μια κυβέρνηση που έχει δείξει την αποστροφή της στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία εγείρει σοβαρά ερωτήματα», σημείωσε η Ν.Δ., προσθέτοντας ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Για «αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές για τη Δημοκρατία», έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΠΟΤΑΜΙ σημείωσε: «Υποτίθεται ότι ζούμε στην ευρωπαϊκή Ελλάδα και όχι στην Τουρκία του Ερντογάν (…) Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνονται την ελευθεροτυπία».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου