Στόχος των παρεμβάσεων, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, είναι μέσα από τα έργα να επιτευχθεί δραστική μεταβολή στην ποιότητα ζωής των κατοίκων που ζουν στην Αθήνα και ειδικά στην περιοχή που περιβάλλει τον Υμηττό.
Να είναι εύκολη η πρόσβαση για το σύνολο των κατοίκων όχι μόνο των 11 δήμων, αλλά όλης της Αττικής στο βουνό το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε χώρο αναψυχής, άθλησης, πολιτισμού και περιβαντολλογικής προστασίας.
Παράλληλα, τα έργα που θα γίνουν μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Χρέος μας λοιπόν είναι να μετατρέψουμε τον Υμηττό σε πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, που θα προκαλέσει οικονομική ανάπτυξη και θα βελτιώσει τα οικονομικά δεδομένα των δήμων που τον περιβάλλουν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος στάθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης των οργανώσεων για την ανάπτυξη της εθελοντική τους δράσης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ, δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση για το «βουνό της καρδιάς μας» και υποσχέθηκε πλήρη στήριξη των δράσεων που έχει καταρτίσει η επιστημονική ομάδα του ΣΠΑΥ, αλλά και ενίσχυση των εθελοντών που κάθε χρόνο καταθέτουν την ψυχή τους, η δράση των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για τη θωράκιση του Υμηττού. Ο κ. Κωνσταντάτος από την εκλογή του στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) από τους 11 δήμους που αγκαλιάζουν το βουνό μας (Αγίας Παρασκευής, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Αργυρούπολης Ελληνικού, Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Παιανίας, Παπάγου, Χολαργού) έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση και προστασία του βουνού της καρδιάς μας, του Υμηττού.
Οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί κινούνται σε πέντε άξονες που θα αναδείξουν τον Υμηττό στο «πράσινο βουνό της Ευρώπης», με έργα που θα θωρακίσουν το βουνό, θα το αναδείξουν σε Παγκόσμιο Σημείο Αναφοράς και θα ενισχύσουν τον εθελοντισμό. Οι πέντε άξονες:
– Θωράκιση του Υμηττού
Συντήρηση Υποδομών Αντιπυρικής Προστασίας
(δεξαμενές, παρατηρητήρια, υδραυλικά έργα κ.ά.).
Λούνα παρκ στη Χαλκιδική: «Αν είχα ενημερωθεί θα το σφράγιζα εκείνη τη στιγμή» είπε η Δήμαρχος Κασσάνδρας
Ενέργειες για την Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών
(αποψίλωση από ξερά χόρτα, καθαρισμοί από σκουπίδια και εύφλεκτη βιομάζα, συντήρηση δασικών δρόμων κ.ά.).
Αποκατάσταση Καμένων Εκτάσεων
(αντιπλημμυρική προστασία, συγκράτηση εδαφών, συγκράτηση σπόρων, αναδασώσεις και φροντίδα καμένων περιοχών).
– Ανάδειξη του Υμηττού σε Παγκόσμιο Σημείο Αναφοράς
Προστασία & Ανάδειξη Φυσικού Πλούτου
(χλωρίδα, πανίδα, σπήλαια, ύδατα κ.ά.).
Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς
(μοναστήρια, εκκλησίες, βυζαντινοί πύργοι, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία κ.ά.).
Δημιουργία Ευρωπαϊκά Πιστοποιημένου Μητροπολιτικού Μονοπατιού
(στα πρότυπα του Menalon Trail).
Ανάδειξη και Αξιοποίηση των Υφιστάμενων Μονοπατιών
(στόχος είναι κάθε δήμος να σχεδιάζει τα μονοπάτια που επιθυμεί και όλα να συνδέονται μεταξύ τους).
Διαμόρφωση Πυλών Εισόδου στον Υμηττό για κάθε Δήμο-Μέλος.
– Ανάπτυξη Φιλοδασικής Συνείδησης
Δημιουργία Πρότυπων Υπαίθριων Περιβαλλοντικών Πάρκων Ευαισθητοποίησης.
Δημιουργία Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης (με κωδικό τίτλο #Υμηττός 365 – ξεκινάει οργανωμένο πλάνο εθελοντικής υιοθεσίας 365 σημείων του Υμηττού και πρώτη δράση θα είναι η αναδάσωση 365 δέντρων σε κάθε δήμο γύρω από τον Υμηττό με πρωταγωνιστές τους μαθητές).
Οργάνωση Δράσεων με τη Συμμετοχή των Πολιτών
(αναδασώσεις, καθαρισμοί, ποτίσματα, πεζοπορίες, παιχνίδια βουνού κ.ά.).
Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση Μαθητών
(οργανωμένο πλάνο δράσεων στο βουνό).
– «Εξυπνος» Υμηττός
Δημιουργία Επιχειρησιακού Συντονιστικού Κέντρου
(η τεχνολογία άμυνα και εργαλείο στη διάθεση των δήμων και των εθελοντικών ομάδων).
Αναβάθμιση των Τηλεπικοινωνιών
(συχνότητα ΣΠΑΥ, αναμεταδότες, ασύρματη επικοινωνία κ.ά.).
Θερμικοί ανιχνευτές έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς.
Ψηφιακή πλατφόρμα πληρότητας υδατοδεξαμενών
(θα μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο σε τι στάθμη βρίσκεται το νερό στις δεξαμενές και να βλέπουμε όσες χρειάζονται γέμισμα).
Ηλεκτρονικές Πληροφοριακές Ταμπέλες στις Πύλες Εισόδου του Υμηττού
(για την ενημέρωση των πολιτών για το δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς αλλά και για δράσεις που σχετίζονται με τον Υμηττό).
– Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός
Υποστήριξη Υφιστάμενων Εθελοντικών Ομάδων
(ενίσχυση με εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, ανάδειξη του έργου τους, υιοθέτηση ιδεών, προτάσεων και καλών πρακτικών).
Δημιουργία Νέων Εθελοντικών Ομάδων, σε Δήμους-Μέλη, οι οποίοι δεν διαθέτουν.
Καθιέρωση Ετήσιας Ασκησης Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Δασικής Πυρκαγιάς .
Τα δέκα έργα που να αλλάξουν τον Υμηττό
- Αναβάθμιση των παρατηρητηρίων του Υμηττού για την ενίσχυση του πολύτιμου έργου της δασοπροστασίας. Στον Υμηττό υπάρχουν πάνω από 13 ενεργά παρατηρητήρια που επανδρώνονται από εθελοντές και από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας των δήμων. Λόγω παλαιότητας παρατηρούνται σοβαρές φθορές, γεγονός που τα καθιστά μη λειτουργικά. Μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στοχεύουμε στην αναβάθμισή τους και στην εγκατάσταση σύγχρονων παρατηρητήριων φύλαξης του Υμηττού προκειμένου να διευκολυνθεί το πολύτιμο έργο της δασοπροστασίας.
- Προμήθεια νέων δεξαμενών νερού για την αύξηση των σημείων ανεφοδιασμού πυροσβεστικών οχημάτων και ελικοπτέρων. Στο όρος Υμηττός υπάρχουν περί τις 150 δεξαμενές. Αυτές είχαν τοποθετηθεί για λόγους πυροσφάλειας και για λόγους συντήρησης των αναδασωτικών εργασιών που πραγματοποιούνται στο βουνό. Στόχος είναι η αντικατάσταση και η αναβάθμιση των παλαιότερων δεξαμενών προκειμένου να είναι λειτουργικές ώστε να διευκολύνεται το Πυροσβεστικό Σώμα και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.
- Παροχή 15 νέων πυροσβεστικών οχημάτων άμεσης επέμβασης για τους δήμους και τις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης γύρω από τον Υμηττό.
- Ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων και των στελεχών Πολιτικής Προστασίας των δήμων με πυροσβεστικό εξοπλισμό, μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας. Γύρω από τον Υμηττό υπάρχουν 14 εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας-πυρόσβεσης που είναι ενταγμένες στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες απαρτίζονται από εθελοντές που είναι εκπαιδευμένοι και συμβάλλουν ενεργά στο πολύτιμο έργο της πρόληψης αλλά και της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Για το λόγο αυτόν πρέπει να φέρουν τον προβλεπόμενο εξοπλισμό και τα μέσα ατομικής προστασίας που απαιτούνται για την ασφαλή πραγματοποίηση του σπουδαίου έργου τους.
- Δημιουργία σύγχρονων πυλών ενημέρωσης κοινού για λόγους Πολιτικής Προστασίας. Δημιουργία σύγχρονων πυλών εισόδου οργανωμένης πρόσβασης του κόσμου προς το βουνό, με παράλληλο στόχο την ανάδειξη σημείων του Υμηττού και ενημέρωσης για τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.
- Δημιουργία πρότυπων υπαίθριων περιβαλλοντικών χώρων για την ενίσχυση της φιλοδασικής συνείδησης. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή ιδέα που θα αναδείξει την ιστορία του Υμηττού και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των 11 δήμων που βρίσκονται γύρω από αυτόν μέσα από τη δημιουργία θεματικών υπαίθριων χώρων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού.
- SMART ΥΜΗΤΤΟΣ – Δημιουργία Σύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων του ΣΠΑΥ και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη θωράκιση και την προστασία του Υμηττού.
- Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για την καθιέρωση του Υμηττού ως το 1ο Zero Plastic Βουνό της Ευρώπης. Στο πλαίσιο συμμόρφωσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και λαμβάνοντας υπόψη την προτεραιότητα της κυβέρνησης και τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, σχεδιάζεται από τον ΣΠΑΥ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντονισμένων καθαρισμών και δράσεων προκειμένου να γίνει ο Υμηττός το 1ο Zero Plastic Βουνό της Ευρώπης.
- Χρηματοδότηση χρήσιμων μελετών για την προστασία και την ανάδειξη του Υμηττού.
- Ενίσχυση του στόλου του ΣΠΑΥ με νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα – Carbon Free Hymettus. Στόχος είναι η προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων όπου θα αποτελέσουν έναν εναλλακτικό τρόπο αστικής μετακίνησης για τον ΣΠΑΥ, προβάλλοντας και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την πράσινη ανάπτυξη που πρεσβεύει η ηλεκτροκίνηση.
Κορωνοϊός: Γεμάτες ΜΕΘ και κρούσματα παρατείνουν το lockdown
Καιρός: Νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο – Αναλυτική πρόγνωση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr