Ηδη, από τις πρώτες μέρες που έγινε γνωστό ότι διαγνώστηκε με την πλέον επιθετική μορφή παιδικού καρκίνου, διάχυτο γλοίωμα εγκεφαλικού στελέχους, συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσό για τη θεραπεία της στο εξωτερικό, καθώς στον ερανικό λογαριασμό κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και είναι εντυπωσιακό ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων ήταν σε μικροποσά των 20 και των 50 ευρώ.
Οι πρώτες 20 ημέρες κύλησαν δύσκολα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την οικογένεια Τριανταφυλλάκη, καθώς η Αναστασία ξεκίνησε σχεδόν αμέσως τη θεραπεία. Το σχήμα των φαρμάκων τής χορηγείται ενδοφλέβια με δόση που αυξάνεται σταδιακά, προκαλώντας της κάποιες φορές ήπιες παρενέργειες όπως υπνηλία και ζαλάδες. Εχουν μείνει ωστόσο τέσσερις καθοριστικές εβδομάδες μέχρι να υποβληθεί στην κρίσιμη μαγνητική τομογραφία, που θα δείξει πώς ανταποκρίνεται στη θεραπεία και ποια είναι η εικόνα της νόσου σε σχέση με πριν.
Οι ομογενείς
Η αγάπη ξεχειλίζει για την οικογένεια της μικρής και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι Ελληνες που ζουν εκεί, τους στηρίζουν καθημερινά με κάθε τρόπο. «Υπάρχει μια μεγάλη ελληνική κοινότητα εδώ που αποτελείται από 30.000 Ελληνες, οι οποίοι μας δείχνουν καθημερινά τη συμπαράστασή τους. Μας φέρνουν ακόμα και ελληνικά φαγητά κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, ανάλογα με το τι θέλουμε εμείς, μας μιλάνε, μας κάνουν παρέα, μας δίνουν κουράγιο», λέει στον Ελεύθερο Τύπο
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
ο πατέρας της Αναστασίας, Ηλίας Τριανταφυλλάκης. Η παρουσία των Ελλήνων στο ξενοδοχείο όπου μένει η οικογένεια είναι πάντα διακριτική. «Υπάρχει η κυρία Αλεξάνδρα που ήρθε στο Χιούστον από τη Θεσσαλονίκη πριν από 8 χρόνια. Πέρασε κι εκείνη δύσκολα στην αρχή και ήξερε τι θα αντιμετωπίσουμε γι’ αυτό αποφάσισε να μας στηρίξει, οργανώνοντας και τους υπόλοιπους. Είναι συγκινητικό αυτό που ζούμε από τους Ελληνες, ακόμα και αυτοκίνητο μας έφεραν για τις μετακινήσεις μας στην πόλη», συμπληρώνει ο κ. Τριανταφυλλάκης. Την ίδια ώρα, το κύμα συμπαράστασης από την Ελλάδα συνεχίζεται αδιάκοπα με μηνύματα προς την οικογένεια. «Εκτός από την οικονομική στήριξη που δεχθήκαμε για να κάνουμε αυτό το ταξίδι, δεν σταματούν τα μηνύματα και οι ευχές για τη θεραπεία», επισημαίνει ο κ. Τριανταφυλλάκης.
Η Αναστασία ζούσε ευτυχισμένη με τους γονείς της μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ένα σοβαρό επεισόδιο θορύβησε την οικογένεια. Το παιδικό παιχνίδι σταμάτησε βίαια και από τότε άρχισε ο «Γολγοθάς» τους με συνεχείς επισκέψεις σε νοσοκομεία και συναντήσεις με γιατρούς που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδας. Στην Αθήνα οι γιατροί εκτίμησαν ότι το κοριτσάκι είχε μόνο έξι μήνες ζωής και η μόνη αχτίδα ελπίδας ερχόταν από το Χιούστον, όπου εφαρμόζεται μια πρωτοποριακή θεραπεία για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που δίνει πιθανότητες επιβίωσης. Πλέον, οι γονείς έχουν ελπίδες ότι το παιδί τους θα αντιμετωπίσει τη νόσο. «Μας είπαν αν ήταν μικρότερη σε ηλικία οι πιθανότητες επιβίωσης θα ήταν 50%, τώρα είναι λίγο μικρότερες, αλλά ελπίζουμε ότι τελικά θα τα καταφέρει», λέει ο πατέρας της Αναστασίας.
Προσαρμογή
Το κόστος ήταν δυσβάσταχτο για την οικογένεια, αλλά αμέσως από την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας ξεκίνησαν προσπάθειες στήριξης της προσπάθειας. Με τον ερανικό λογαριασμό που άνοιξε στη συνέχεια λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα και το ταξίδι πραγματοποιήθηκε. Η πρώτη φάση της θεραπείας θα διαρκέσει συνολικά έξι εβδομάδες και αν ο οργανισμός της μικρής ανταποκριθεί θετικά μπορεί να παραταθεί έως και δύο χρόνια. Στο Χιούστον πάντως, παρά την πανδημία του κορονοϊού, η ζωή κυλά φυσιολογικά. «Κυκλοφορούμε παντού με μάσκες, αλλά όλα είναι ανοιχτά, δεν υπάρχει εδώ αυτό που γίνεται στην Ελλάδα. Τις μέρες που η Αναστασία νιώθει καλύτερα βγαίνουμε βόλτες στην πόλη και της αρέσει, έχει αρχίσει να προσαρμόζεται εδώ», λέει ο Ηλίας Τριανταφυλλάκης.
Η ασθένεια της Αναστασίας ήταν το δεύτερο σοκ για την οικογένεια, καθώς λίγες εβδομάδες πριν διαγνωστεί με την επικίνδυνη νόσο, η αδελφή της μητέρας της, η γνωστή αθλήτρια Ερρικα Πρεζεράκου, είχε χάσει μέρος του χεριού της σε ατύχημα με σκάφος. Πλέον, όλοι μαζί είναι στο πλευρό της μικρής, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει τη δύσκολη μάχη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου