ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Lockdown: Διευκρινίσεις περιμένουν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι

Κορωνοϊός – Lockdown: Διευκρινίσεις περιμένουν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι

Newsroom eleftherostypos.gr

Ανάμεσα σε όλα τα άλλα που έχουν “παγώσει” στη χώρα μας λόγω του lockdown που επιβλήθηκε προς περιορισμό του κορωνοϊού, είναι και αυτό του κυνηγιού. Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι δραστηριότητες του κυνηγιού, πρέπει να σταματήσουν μέχρι την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης. 

Ωστόσο προς το παρόν ούτε ΚΥΑ ούτε και κάποιο νόμο που να απαγορεύει και επίσημα το κυνήγι έχουν στα χέρια τους τα δασαρχεία, οι θηροφύλακες, οι κατά τόπους κυνηγετικές οργανώσεις και ομοσπονδίες, όπως εξηγεί στο Grtimes.gr ο γενικός διευθυντής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, Κυριάκος Σκόδρας. 

“Αυτή τη στιγμή κανένας θηροφύλακας δεν έχει στα χέρια του κάποια ΚΥΑ ή κάποιο νόμο ώστε να μπορεί να διαπιστώσει ενδεχόμενες παραβάσεις από κάποιο κυνηγό” σημειώνει και αναφέρει ότι “το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και παραμένει θολό. Ωστόσο περιμένουμε σύντομα ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά”. 

Δεν ισχύει πουθενά απαγόρευση κυνηγιού

Συμπτωματικά, επικοινωνήσαμε με τον κ. Σκόδρα την στιγμή που μόλις είχε ολοκληρώσει μια σύσκεψη με εκπροσώπους κυνηγετικών οργανώσεων του εξωτερικού. “Θα πρέπει να σας πω ότι σε καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει επιβληθεί απαγόρευση κυνηγιού. Για παράδειγμα στο Βέλγιο κυνηγούν κανονικά όχι όμως με περισσότερα από τέσσερα άτομα, στη Γερμανία το ίδιο, στην Αγγλία, στη Φινλανδία, στην Εσθονία παντού, ασκείται κανονικά. Εδώ πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση από τον αρμόδιο υπουργό”.  

Τέλος για το θέμα των αδειών που πληρώθηκαν ήδη αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει χρήση τους, ο κ. Σκόδρας τόνισε ότι αυτό “είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λύσει το κράτος. Είναι σαν τα τέλη κυκλοφορίας. Αν πάρουμε ωστόσο ως δεδομένο αυτό που είπε ο κ. Πέτσας σήμερα για συμψηφισμό του ποσού σε επόμενη περίοδο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ουδέποτε εφαρμόστηκε κάτι τέτοιο για τα τέλη κυκλοφορίας, οπότε διατηρούμε μια επιφύλαξη”. 

Άδικη απόφαση για τους μοναχικούς κυνηγούς 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παντελάκης, μιλώντας στο Grtimes.gr για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά την απαγόρευση του κυνηγιού βάσει των οδηγιών του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά ανέφερε ότι τα μέλη του συλλόγου έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες ωστόσο υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν. 

“Είναι άδικο για έναν μοναχικό κυνηγό να μην μπορεί να πάρει το σκύλο του και να πάει στο βουνό. Βεβαίως και καταλαβαίνουμε και την άλλη πλευρά όπως τους μανιταροσυλλέκτες, τους μελισσοκόμους, ωστόσο οι κοινωνίες δεν θα έπρεπε να επιβαρύνονται με τέτοιου είδους μέτρα που δεν αφήνουν τους ανθρώπους να ασχοληθούν με το χόμπι τους” αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Και προσθέτει: “Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν τηρούμε τα μέτρα. Το αντίθετο. Όμως και από μια άλλη πλευρά να το δει κανείς, το κυνήγι υπάγεται στον αθλητισμό. Και η άθληση αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερη με ένα sms. Επίσης το κυνήγι αποτελεί ένα είδος διαχείρισης της φύσης. Επίσημα και έτσι πρέπει να είναι. Εμείς ωστόσο έχουμε ενημερώσει τα μέλη μας”.

Τα αγριογούρουνα στην πόλη και η κυνηγετική περίοδος

Ένα ζήτημα που έχει προκύψει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό των…επισκέψεων που πραγματοποιούν αγριόχοιροι που κατεβαίνουν από το βουνό μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Παντελάκης σημειώνει ότι “είναι κάτι διαφορετικό και έχει να κάνει με τον υπερπληθυσμό, για τον οποίο δε βρέθηκε ακόμα τρόπος να περιοριστεί. Για κάποιο λόγο και ειδικότερα μέσα στην καραντίνα, το αγριογούρουνο εξαιτίας της ησυχίας, αισθάνεται οικεία να κατέβει στον αστικό ιστό”. 

Και συμπληρώνει: “Βέβαια αυτό είναι επικίνδυνο. Είναι γεγονός ότι όλα τα ζώα φοβούνται περισσότερο τον άνθρωπο, αλλά όταν ένας αγριόχοιρος αισθανθεί ότι βρίσκεται σε κίνδυνο δε διστάζει να επιτεθεί. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να αυξηθεί η κυνηγετική περίοδος, έτσι ώστε να περιοριστεί και ο αριθμός των αγριόχοιρων”. 

Επιστολή του ΚΣ Αμπελοκήπων στους βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς όλους τους βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Η επιστολή έχει ως βασικό θέμα “Αίτημα άρσης της απαγόρευσης μετακίνησης για θήρα λόγω καραντίνας από τον ΚΣ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης”. 

Αξιότιμε κ. Βουλευτά, 

Σας κοινοποιούμε την επιστολή της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ταγαρά, σχετικά με το αίτημα παρέμβασής του για οριστική διευθέτηση του ζητήματος μετακίνησης των κυνηγών εντός της Περιφερειακής Ενότητας της κατοικίας τους. 

«Συναγερμού», αλλά η δυνατότητα της ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους επιτρέπεται, συνάγεται ότι το κυνήγι ως άθληση μπορεί να επιτρέπεται με την αποστολή του σχετικού SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους άλλους πολίτες όλων των κατηγοριών. 

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για ενίσχυση του συγκεκριμένου αιτήματος μας, πάντα υπό το αυστηρό πλαίσιο των επιμέρους μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας (καθολική χρήση μάσκας, αποστολή SMS, διατήρηση κοινωνικής απόστασης κ.α.). Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας.

Πέτσας: Καμία αλλαγή στο θέμα του κυνηγιού

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή τοποθέτησή του για το ζήτημα της άρσης απαγόρευσης του κυνηγιού, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης στο θέμα.

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει αλλαγή στο θέμα του κυνηγιού. Καταλαβαίνουμε τη συνήθεια η οποία είναι πολύ σημαντική, την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να κάνουν αυτό που συνήθισαν να κάνουν, αλλά δεν πάμε για χαλάρωση αυτή τη στιγμή. Πάμε για πιστή τήρηση των μέτρων” τόνισε αρχικά, ενώ για όλους όσους έχουν πληρώσει άδεια ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κυνηγήσουν, πρόσθεσε ότι “το ποσό που έχουν διαθέσει θα συμψηφιστεί με το ποσό μιας επόμενης κυνηγετικής περιόδου. Θα κάνουμε όλοι υπομονή για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση”. 

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο των Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%»

Καρέ καρέ η άγρια επίθεση στους εργαζομένους της καθαριότητας στην Κρήτη

«Σκάσατε πια»: Εκνευρίστηκε με τους δημοσιογράφους ιερέας που αγνόησε το lockdown και κοινώνησε τους πιστούς

Big Brother – Προσοχή, ακατάλληλο υλικό: Παίχτες το έκαναν κάτω από το τραπέζι και το βίντεο έγραφε

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Αυτές είναι οι 18 περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: 213 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 255 στην Αττική – Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης

Tinad

Αρκουμανέας: Κακόβουλα και απαράδεκτα τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ

Tinad

Κορωνοϊός – κρούσματα 30/11: 1.044 κρούσματα, 85 νεκροί και 600 διασωληνωμένοι

Tinad

Ιερώνυμος: Κατάθεση ψυχής από τον Αρχιεπίσκοπο μετά το εξιτήριο: Ήμουν έτοιμος για όλα αλλά φοβήθηκα και πόνεσα – Αυτοπεριοριστείτε, πειθαρχήστε και προστατεύστε

Μιχάλης Μάρδας

Θεραπεύτηκε από τον κορωνοϊό ο Αμβρόσιος: «Μόνιμο φάρμακό μου ο Αγιασμός»

Μιχάλης Μάρδας

Μαφία και Κορωνοϊός ταλανίζουν τον ιταλικό Νότο

Μαρίνα Μπενέκου

Όσο πιο γρήγορα ανοίξουμε τόσο πιο γρήγορα θα πάμε πίσω

Kon

Κορωνοϊός: «Δεν είμαστε από πέτρα» – Ο Παύλος Αλεξιάδης, γιατρός στο «Ιπποκράτειο» μιλά στον «Ε.Τ.» για τη μάχη στην πρώτη γραμμή

Tinad