Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».
Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι μετά από συνεννόηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ζητήθηκε να αποφεύγονται οι παράκτιες περιοχές.
«Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για τσουνάμι πέρασε, καθώς σε αυτή την περίπτωση το τσουνάμι έχει μόνο μερικά λεπτά άφιξης» συμπλήρωσε.
Ανέφερε δε ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο σεισμός έχει κάνει ορισμένες ζημιές, βάσει των πληροφοριών, στο Καρλόβασι και στο Βαθύ, αλλά και στον τουρκικό χώρο.
Επισήμανε επιπλέον ότι είναι πρόωρο να ειπωθεί πως είναι ο κύριος σεισμός, αλλά μάλλον είναι ο κύριος, καθώς η περιοχή δεν δικαιολογεί σεισμούς με αυτό το μέγεθος, δηλαδή διπλούς σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ.
Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός και δεν μπορεί εύκολα να γίνει σεισμός μεγαλύτερος από αυτόν που εκδηλώθηκε.
Καιρός: Φτάνει στην Ελλάδα το πολικό Jet Stream – Συναγερμός από τους μετεωρολόγους – Πού θα πέσουν τα πρώτα χιόνια
«Καλό θα είναι να αποφεύγονται οι κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές» ανέφερε επίσης.
Τσελέντης: «Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός»
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Άκης Τσελέντης εκτίμησε πως «δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό, αυτός ήταν ο μεγαλύτερος», προσθέτοντας πως «θα έχουμε ωστόσο κάποια ακολουθία μετασεισμών».
Χουλιάρας: Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία
«Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτήρια στο νησί» έγραψε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στο Facebook.
Σεισμολόγος Μ. Σκορδίλης: Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:51 το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου.
Ο κ. Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.
Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr