Στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρέθηκαν πολλοί από τους πρώην βουλευτές, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, που για ακόμη μία φορά δήλωσε αθώος και ζήτησε από το δικαστήριο να μην εκτίσει την ποινή 13 ετών που το επιβλήθηκε, αφού θα εξοντωθεί «σε όλα τα επίπεδα».
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
«Ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου και για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό. Εχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και σας πίεσαν με τρόπο παράνομο.
Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Ελληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος», ανέφερε.
Το ίδιο αίτημα έκανε αυτοπροσώπως ο Γιώργος Γερμενής, που επίσης καταδικάστηκε σε ποινή 13 ετών ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στο δικαστήριο κατέθεσε και η μητέρα του. «Από τότε που βγήκα από τον Κορυδαλλό ανελλιπώς τήρησα τους βαρύς περιοριστικούς όρους» είπε ο πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών της Χρυσής Αυγής. «Εχω δύο ανήλικα τέκνα τεσσάρων και οκτώ ετών. Η μεγάλη μου κόρη έζησε ήδη την προφυλάκισή μου. Σέβομαι την απόφασή σας αλλά δεν συμφωνώ και θέλω να παλέψω στο Εφετείο», ανέφερε, ενώ υποστήριξε πως δεν ασχολείται πλέον με την πολιτική. «Με τη μουσική που ασχολιόμουν έπεσε μαύρο εξαιτίας μου, κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μου, το ίδιο και στα αρτοποιεία, κανείς δεν με θέλει, φοβούνται μην τους σπάσουν το μαγαζί. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες εργάζομαι ως συνεργάτης του Γ. Λαγού στο Ευρωκοινοβούλιο με μισθό 525 ευρώ».
Αυτή η αναφορά, πάντως, προκάλεσε την αντίδραση του δικηγόρου του Γ. Λαγού, Α. Αλεξιάδη, που είπε πως ο πελάτης του νιώθει πως το δικαστήριο δεν είναι αμερόληπτο με βάση την ερώτηση που έκανε στον Γ. Γερμενή για το πού εργάζεται, αφού «προκαταλαμβάνει ως αρνητικό γεγονός την εργασία του Γ. Γερμενή ως συνεργάτη του Γ. Λαγού». Οπως δήλωσε ο δικηγόρος, ο Γ. Λαγός δεν θα ζητήσει τίποτα από το δικαστήριο, ούτε θα καταθέσει αίτημα αναστολής, αλλά θα κάνει μόνο μία δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο ίδιος ο κ. Αλεξιάδης και είχε ως εξής: «Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου, με καταδίκασε βάσει ιδεών. Δεν αναγνωρίζω πλέον τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα. Πεντέμισι χρόνια τώρα, οπότε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές, ενώ όφειλε να είναι τυφλή, αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών». Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο βουλευτή πάντως, υπάρχει το ζήτημα της ασυλίας, αφού παραμένει αιρετός στο Ευρωκοινοβούλιο.
Νικόλαος - Παύλος: Κατέθεσαν αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια - Ποιο επώνυμο επέλεξαν;
Ο Γ. Λαγός ήταν ο μόνος που κράτησε αυτήν τη στάση, αφού τα υπόλοιπα πρώην μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής ζήτησαν όλοι να τους δοθεί η δυνατότητα αναστολής, ακόμη και αυτοί που δεν ήταν παρόντες και εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.
Οπως ο Ν. Μιχαλολιάκος, με την τοποθέτηση του δικηγόρου του Δ. Παπαδέλλη να προκαλεί αίσθηση: «Ολη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κάτι άλλο», είπε μεταξύ άλλων ο Δ. Παπαδέλλης. «Εκλεισε η εφημερίδα, το κομματικό όργανο του κόμματος. Αυτό δεν είναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Εχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπάρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στο think tank που το σκέφτηκε. Τον καταδίκασαν κάποιες εφημερίδες που είχαν το πάνω χέρι αλλά αυτά αλλάζουν», κατέληξε, ζητώντας το δικαστήριο να αφήσει τον Ν. Μιχαλολιάκο εκτός φυλακής.
Ακόμη ένας πρώην βουλευτής που έδωσε το παρών στο δικαστήριο ήταν ο Π. Ηλιόπουλος, που έχει καταδικαστεί σε ποινή 7 ετών ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, που παρακάλεσε αυτοπροσώπως το δικαστήριο «να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον ίδιο και τις δύο ανήλικες κόρες του». «Η δεύτερη κόρη μου γεννήθηκε 13 μέρες αφού φυλακίστηκα. Η χειρότερη τιμωρία ήταν ότι έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν μέσα στον Κορυδαλλό. Εχω ξεκινήσει μια εργασία εδώ και κάποιους μήνες, πώληση βιολογικών προϊόντων μέσω Διαδικτύου. Σας παρακαλώ, μη με εξοντώσετε εμένα και την οικογένειά μου», είπε.
Ως μάρτυρας υπέρ του πρώην βουλευτή Μαγνησίας κατέθεσε ο αδελφός του, ο οποίος είναι ιερέας. «Ο Παναγιώτης έξω θα είναι χρήσιμος, μέσα στη φυλακή θα είναι καταστρεπτικό για την οικογένειά του, που δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Οι ανιψιές μου καταλαβαίνουν την κατάσταση», είπε μεταξύ άλλων.
Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και η εν διαστάσει σύζυγος του Ν. Μίχου, που επίσης ζήτησε από το δικαστήριο να δώσει αναστολή γιατί μόνο αυτός συντηρεί την οικογένειά του, ενώ οι δικηγόροι των Γ. Γερμενή και Α. Γρέγου ζήτησαν ως έσχατο μέσο αποφυγής της φυλάκισης να επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (το γνωστό «βραχιολάκι»). Η δίκη διεκόπη για τη Δευτέρα το πρωί, οπότε η εισαγγελέας θα κάνει την πρότασή της επί των αιτημάτων για αναστολή.
Από την έντυπη έκδοση