Το πρωί της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου κλιμάκιο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) Κρήτης, με επικεφαλής τον Δρ. Νικόλαο Καμπάνη, Διευθυντή Έρευνας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ι.Τ.Ε., προχώρησε στο Αλιευτικό Καταφύγιο Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας, σε επίδειξη ενός mini τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου ROV (Remote Operating Vessel), που έχει τη δυνατότητα να εκτελεί ωκεανογραφικές μετρήσεις και αποκτήθηκε από το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη μελέτη της διάβρωσης της ακτογραμμής Ιεράπετρας – Γρα Λυγιάς – Στόμιο, που εκπονείται από την επιστημονική ομάδα του κ. Καμπάνη.
Το συγκεκριμένο υποβρύχιο ROV έχει επιχειρησιακό βάθος 150 μ., είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες που παρέχουν εξειδικευμένες απεικονίσεις, με δυνατότητα μετρήσεων ακριβείας και τρισδιάστατων αναπλάσεων αντικειμένων, δειγματολήπτες νερού και ιζήματος καθώς και αισθητήρες για την θερμοκρασία, και την πίεση. Επιπλέον έχει την δυνατότητα μέσω ενός αισθητήρα GYGNUS για την πραγματοποίηση μετρήσεων πάχους δομών μέσω ακουστικών μεθόδων.
Η ανάπτυξη του παρέχει στον χρήστη αυξημένη δυνατότητα εργασιών στη θάλασσα (χρόνος, βάθος) και λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα όργανα (πλευρικούς ηχοβολιστές- side scan sonars) που διαθέτει το εργαστήριο για αναγνώριση του πυθμένα.
Στην παρουσίαση είχαν κληθεί ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Ασπραδάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς και ΜΜΕ.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε ανοικτό χώρο, στο Αλιευτικό Καταφύγιο Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας και τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα μέτρα.
Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας: Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση
«Το τμήμα της ακτογραμμής από το λιμάνι της Ιεράπετρας μέχρι το Στόμιο μήκους 6 περίπου χλμ. μπορεί να μην είναι τόσο τουριστικό, έχει όμως πολλές υποδομές και οι εγκαταστάσεις του πρωτογενή τομέα φτάνουν πάρα πολύ κοντά στις ακτές. Εμείς ερχόμαστε με το μίνι υποβρύχιο και τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτουμε, να διερευνήσουμε σε βάθος αυτήν την περιοχή να καταγράψουμε τους μηχανισμούς που έχουν συντελέσει στη διάβρωση της ακτής και να παρέμβουμε σε πολλαπλά επίπεδα.
Θα δώσουμε απαντήσεις και προτάσεις για παρεμβάσεις σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης για να προγραμματιστούν και να μελετηθούν αναπτυξιακές δράσεις προς όφελος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Εάν οι έρευνες μας δείξουν και άλλα στοιχεία που αφορούν στις Ενάλιες Αρχαιότητες τότε τα αποτελέσματα τους θα είναι χρήσιμη και για την Αρχαιολογική Υπηρεσία», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Νίκος Καμπάνης Διευθυντής Έρευνας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ι.Τ.Ε.
«Αφουγκραστήκαμε τις τοπικές κοινωνίες της Γρα Λυγιάς και του Στομίου που μετά την εδώ και πολλά χρόνια κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου έχουν ιδεί τα μάτια τους στην περιοχή τους να συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Μετά από αυτό το έργο δημιουργήθηκε μια υπέροχη μεγάλη αμμώδης παραλία κάτω από τον οικισμό της Γρά Λυγιάς, ενώ παράλληλη προκλήθηκε τεράστιας έκτασης διάβρωση στις ακτές του Στομίου και ανατολικά της Γρα Λυγιάς. Σε ορισμένα σημεία κινδυνεύει να φτάσει η θάλασσα στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας Βιάννου.
Ζητήσαμε από το ΙΤΕ και την επιστημονική ομάδα του κ. Νίκου Καμπάνη να διερευνήσει τα αίτια της διάβρωσης και να μας προτείνει πιθανές παρεμβάσεις προστασίας και αποκατάστασης.
Σε 1,5 χρόνο από τώρα θα έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και ανάλογα θα δρομολογήσουμε μελέτες προστασίας της ακτογραμμής και του αλιευτικού καταφυγίου υπό προϋποθέσεις, γιατί πρέπει να σταματήσουν να χάνονται περιουσίες σε αυτήν την περιοχή», μας είπε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης.
Πηγή: neakriti.gr