Πριν από λίγες μέρες εστάλη νεότερη ενημέρωση στις υπηρεσίες, που ορίζει τα άτομα που εντάσσονται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και δικαιούνται απουσίας από την εργασία τους για την προστασία της υγείας τους, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και αναστάτωση. Σημειώνεται ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε σταλεί διαφορετική ενημέρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση άδειας σε εκπαιδευτικούς, σύγχυση.
Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι αρμόδιος φορέας για τον προσδιορισμό των ομάδων αυξημένου κινδύνου για τον κορονοϊό είναι η Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19 του υπουργείου Υγείας. Οι υπουργικές αποφάσεις βασίζονται στις εισηγήσεις της επιτροπής, η οποία μελετάει τα δεδομένα και προχωράει σε προτάσεις.
Σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση, οι υπάλληλοι του Δημοσίου αλλά και οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 είναι οι εξής:
- Ατομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
- Ατομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
- Ατομα με διάγνωση νεοπλασίας, που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
- Ατομα με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα ή μυέλωμα) που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
- Ατομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια-ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο.
- Ατομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μία ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα).
- Ατομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
- Γυναίκες που κυοφορούν.
- Ατομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200/μL.
- Ατομα με βαριά καρδιοπάθεια ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: <40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης καρδιαγγειακής πάθησης.
- Ατομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.
Επιπλέον, σε ομάδα αυξημένου κινδύνου εντάσσονται και όσοι υπάγονται τουλάχιστον σε δύο από τις παρακάτω περιπτώσεις:
- Ατομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
- Ατομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, όπως προκύπτει από τις ακόλουθες ενδεικτικές τιμές: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο- αγγειακές επιπλοκές ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.
- Ατομα με χρόνια πνευμονοπάθεια (άσθμα, ΧΑΠ, εμφύσημα) που δεν εμπίπτουν στον ορισμό της βαριάς πνευμονοπάθειας της παραγράφου 1.5.
- Ατομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/νευρομυϊκές παθήσεις (σοβαρή νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, πολλαπλή σκλήρυνση υπό αγωγή, εγκεφαλική παράλυση).
- Ατομα με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια (μη αντιρροπούμενη κίρρωση).
- Ατομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ>40).
- Ατομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή.
- Ατομα που λαμβάνουν χρονίως χαμηλές δόσεις κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικό φάρμακο.
- Ατομα με μεταμόσχευση ή διάγνωση νεοπλασματικής νόσου την τελευταία πενταετία, που δεν εμπίπτουν στους όρους των 4 πρώτων περιπτώσεων από την πρώτη λίστα.
Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται αιτιολογημένη γνωμάτευση από ιατρό σχετικής ειδικότητας ή από ιατρό σχετικής ειδικότητας Υγειονομικής Δομής (δημόσιας ή ιδιωτικής), η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικού παραπεμπτηρίου εγγράφου της οικείας Διεύθυνσης Διοικητικού/ Προσωπικού. Για τους υπαλλήλους αυτούς προβλέπεται εξ αποστάσεως εργασία εφόσον είναι δυνατή η άσκηση των καθηκόντων τους.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr