Η πυρκαγιά στον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο -κηρυγμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 1999- ξύπνησε μνήμες αρχαίας Ολυμπίας.
Στην περίπτωση των Μυκηνών το υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν υπήρξαν ζημιές στις αρχαιότητες, παρά μόνο «μια ζημιά σε τμήμα αρχαίου τοίχου, όχι του κυκλώπειου τείχους, σε έκταση τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων». Ομως η εικόνα του χώρου που δείχνει τα μνημεία να «αναδύονται» σε ένα κατάμαυρο, λόγω της φωτιάς, περιβάλλον, πυροδοτεί βαριά συναισθήματα αλλά και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία «στάθηκαν» ιδιαίτερα στην αναφορά της υπουργού «το πολύ πολύ που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις επόμενες ημέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα». Η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε το πρόβλημα «αισθητικό, όχι ουσιαστικό».
Από το ΥΠΠΟΑ διαψεύδονται και οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ζημιές σε αρχαιότητες. Στις αναφορές αυτές πρωταγωνίστησε η Πύλη των Λεόντων επειδή αρκετοί λίθοι στην εμβληματική είσοδο της Ακρόπολης των Μυκηνών φέρουν σκουρόχρωμη πατίνα, γεγονός που συνδέθηκε, λανθασμένα, με τις συνέπειες από την πυρκαγιά η οποία δεν «πέρασε» από το σημείο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.
Στο παιχνίδι των εντυπώσεων λέγεται πως «έπεσαν» και… πειραγμένες φωτογραφίες της Πύλης. Αποδέκτης αρνητικών σχολίων έγινε και η σελίδα του υπουργείου Πολιτισμού στο facebook επειδή «ανέβηκαν» φωτογραφίες των μνημείων πριν από τη φωτιά.
Με το θέμα ασχολήθηκαν τα Ελληνικά Hoaxes, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο ισχυρισμός «μαύρισε η Πύλη των Λεόντων εξαιτίας της φωτιάς στον αρχαιολογικό χώρο» δεν ισχύει και πως «τα μαύρα σημεία στην όψη της Πύλης των Λεόντων οφείλονται στη φυσική οξείδωση των λίθων. Τα μαύρα σημεία προϋπήρχαν της φωτιάς».
Αυτοψία Μενδώνη
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποίησε αυτοψία νωρίς χθες το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο, εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού, ευχαρίστησε μάλιστα το προσωπικό της Πυροσβεστικής και της Εφορείας Αρχαιοτήτων και δήλωσε πως η «πρόληψη» έκανε τη δουλειά της. «Το μουσείο δεν διέτρεξε κανέναν κίνδυνο», δήλωσε η κ. Μενδώνη. «Η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, τα μνημεία του Ταφικού Κύκλου Α, τη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, τα κυκλώπεια τείχη. Η φωτιά ξεκίνησε από μία κοντινή χορτολιβαδική έκταση και καθώς υπήρχε ισχυρός αέρας, πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Επειδή η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε κάνει εξαιρετικά συστηματική αποψίλωση των χόρτων (“η τελευταία φορά που έγινε αποψίλωση, ήταν δύο ημέρες πριν”), τόσο εντός όσο και στην περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου, η φωτιά δεν βρήκε καύσιμη ύλη ώστε να αναπτυχθούν θερμικά φορτία τα οποία θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο δομικό υλικό των μνημείων». Σύμφωνα με την υπουργό, «υπήρξε μόνο μία ζημία σε τμήμα αρχαίου τοίχου, όχι του κυκλώπειου τείχους, σε έκταση τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων». Συνοψίζοντας, η κ. Μενδώνη είπε ότι «αυτό που συνέβη είναι ότι δημιουργήθηκαν νησίδες καμένων χόρτων -χιλιοστών επάνω στο έδαφος- και ο καπνός μαύρισε ορισμένους τοίχους. Το πρόβλημα είναι αισθητικό, όχι ουσιαστικό. Ηδη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας ανέλαβε την αποκατάστασή του».
Η πυρασφάλεια του χώρου
Νέοι της Ελληνικής Διασποράς από 4 Ηπείρους Ενώνουν τη Φωνή τους στην Αθήνα
Για το σύστημα πυρασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου η υπουργός δήλωσε ότι «δεν υπήρξε λόγος για την ενεργοποίησή του». «Υπάρχουν», σημείωσε, «μεγάλες δεξαμενές, σε επιλεγμένα σημεία, με δεκάδες τόνους νερού και το σύστημα το οποίο τις διασυνδέει. Ωστόσο, δεν χρειάστηκε να λειτουργήσει διότι η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση και δυναμική. Επενέβησαν, σε πολύ σύντομο χρόνο, και τα εναέρια μέσα – δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο- οπότε δεν υπήρξε λόγος ενεργοποίησης του συστήματος δεξαμενών του αρχαιολογικού χώρου». Πάντως, από τη φωτιά «κάηκαν σε ορισμένα σημεία οι πλαστικοί σωλήνες, που συνδέουν τις δεξαμενές» (σ.σ.: τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που δεν υπήρχε άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής;) οι οποίοι θα αντικατασταθούν.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Απόφαση ενίσχυσης
Στη διευρυμένη σύσκεψη που ακολούθησε αποφασίστηκε να ενισχυθεί το σύστημα πυρόσβεσης με κρουνούς υψηλής πίεσης. Το έργο αυτό προϋποθέτει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με τον τελευταίο κρουνό του οικισμού, έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΠΟΑ.
«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος είναι σήμερα πολύ περήφανη γιατί έκανε τη δουλειά της τόσο σωστά», δήλωσε η διευθύντρια της Εφορείας, Αλκηστις Παπαδημητρίου. «Ας έρθει όποιος θέλει στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών να δει τι έχει συμβεί πραγματικά», πρόσθεσε. Να σημειώσουμε πως το Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών είναι ήδη προσβάσιμα για τους επισκέπτες.
Αντιδράσεις
Εντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως η φωτιά «κατέκαψε τις Μυκήνες» και βάλλει κατά της υπουργού Πολιτισμού σημειώνοντας «η εικόνα μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της». Το ΚΙΝ.ΑΛ. επικεντρώνει την κριτική του στο ζήτημα της πυρασφάλειας, ενώ το ΚΚΕ σημειώνει ότι «η ευθύνη δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνίας και της υποβάθμισης του μεγέθους των καταστροφών».
Φθηνή αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα αποκαΐδια
Πληρωμένες… απαντήσεις από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «περίμεναν» τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο που προσπάθησε να κάνει αντιπολίτευση πάνω στα αποκαΐδια στον περίβολο του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών.
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα μαζί με κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε νωρίτερα επισκευθεί τις Μυκήνες, άρα γνώριζε ότι δεν κινδύνευσαν οι αρχαιότητες, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που αφορούσε το αναβατόριο της Ακρόπολης, αναφέρθηκε στη χθεσινή φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών λέγοντας «θέλω να καταθέσω τη θλίψη μου για το ατυχές γεγονός της φωτιάς στην Μυκήνες. Εάν έπρεπε ή εάν θα μπορούσαμε να την είχαμε προβλέψει αυτή τη φωτιά και να την αποτρέψουμε περιμένουμε να μας το πουν οι ειδικοί. Δύο όμως φωτιές έχουμε όλες κι όλες σε αρχαιολογικά μνημεία. Η μία ήταν στην Αρχαία Ολυμπία και η άλλη στις Μυκήνες. Και τις δύο φωτιές τις είχαμε με κυβέρνηση της Ν.Δ.».
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε στον βουλευτή πως «πράγματι, μια φωτιά σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο είναι από μόνο του ένα θλιβερό γεγονός. Ο κρατικός μηχανισμός όμως κινητοποιήθηκε έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν και δεν κινδύνευσαν οι αρχαιότητες[…] Φωτιές δεν είχαμε μόνο δύο φορές σε αρχαιολογικούς χώρους και θα μπορούσα να σας αναφέρω και άλλες φωτιές που υπήρξαν σε αρχαιολογικούς χώρους».
«Είστε η υπουργός που επί της θητείας της κάηκαν οι Μυκήνες», αντέτεινε ο κ. Σκουρολιάκος. Η κ. Μενδώνη του απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους: «είμαι περήφανη που δεν κάηκαν τα μνημεία. Τα καμένα χόρτα είναι μια δυσάρεστη εικόνα στον χώρο, αλλά μη μιλάμε στο σπίτι του καμένου για φωτιές[…] όχι, δεν ντρέπομαι για την Εφορία Αρχαιοτήτων της Αργολίδας που είχε προβλέψει και δεν υπήρχε καμία αρχαιότητα στον χώρο για να κινδυνεύσει να καεί».
Εκτενή ρεπορτάζ για τη φωτιά στον εμβληματικό χώρο
Την είδηση για τη μεγάλη πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, έναν από τους εμβληματικότερους ιστορικούς χώρους της χώρας μας, έσπευσαν να αναδημοσιεύσουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» είχε τίτλο «Μεγάλη φωτιά ξέσπασε κοντά στον τάφο του Αγαμέμνονα στην Ελλάδα», ενώ περιείχε λεπτομερές ρεπορτάζ για την πορεία της φωτιάς, την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τις επιπτώσεις της στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και για το ότι η χώρα μας κάθε χρόνο μαστίζεται από πολλές δασικές πυρκαγιές.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη φωτιά που ξέσπασε στο σημείο ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, που αναφέρει ότι οι φλόγες «έγλειψαν» κάποια σημεία του αρχαιολογικού χώρου αλλά δεν απειλήθηκε το μουσείο. Το Al Jazeera υπενθυμίζει πως «το 2007, πυρκαγιά απείλησε ναούς και στάδια της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέθλιο τόπο των Ολυμπιακών Αγώνων». Σχετικό ρεπορτάζ φιλοξένησε το Al Arabiya, σημειώνοντας πως 27 πυροσβέστες επιχείρησαν στο σημείο με τη συνδρομή ενός ελικοπτέρου και δύο αεροσκαφών.
«Η πυρκαγιά που μαίνεται κοντά στα ερείπια της τοποθεσίας των Μυκηνών της Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα ξεκίνησε το μεσημέρι κοντά στον τάφο του Αγαμέμνονα, βασιλιά κατά τον Τρωικό Πόλεμο», αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Τα αίτια της πυρκαγιάς αναζητά η Πυροσβεστική
Τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις Μυκήνες και επεκτάθηκε εντός του αρχαιολογικού χώρου αναζητά η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Oπως ανέφεραν χθες στελέχη της Πυροσβεστικής, ο αρχαιολογικός χώρος εκκενώθηκε εγκαίρως -όπως αποδείχθηκε- από τους επισκέπτες, πριν η φωτιά φθάσει σε αυτόν, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το βουνό. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά απέναντι από τον Τάφο του Αγαμέμνονα, κατευθυνόμενη σε παρακείμενη ρεματιά, με τον άνεμο να τη σπρώχνει προς Προσύμνη.
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 56 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα και 17 οχήματα, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και για να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις. Τελικά, ύστερα από πολύωρη μάχη η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ στο σημείο παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, τόνισε πως «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο».
Στο μέτωπο της μεγάλη πυρκαγιάς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος και ο δήμαρχος Αργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, μαζί με δημοτικούς συμβούλους.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr