Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη λήψη μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού.
«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα. Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων. Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια» πρόσθεσε ο χαρακτιριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως σύμφωνα με το σύστημα PLF τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε πάνω από 319.000 ελέγχους στις πύλες εισόδου, από τις οποίες πέρασαν πάνω από 2 εκατ. άτομα
Επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας τις επόμενες ημέρες καθώς και έγκαιρη ενημέρωση για τα σχολεία. Επιβεβαίωσε πως γίνεται ειδική προετοιμασία και για τα σχολεία, και επέμεινε ιδιαίτερα στην τήρηση των μέτρων προστασίας γενικά, επισημαίνοντας πως δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε.
«Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Ας μην βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό, αυτή την πόρτα πρέπει να την αφήσουμε κλειστή. Ο τρόπος είναι ένας: τηρούμε όλοι τα μέτρα ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «η Ελλάδα είναι 132η χωρα ανά 1 εκατ. κατοίκους σε κρούσματα και 128η σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους».
Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «παρατηρούμε άνοδο κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίας» και ξεκαθάρισε ότι «δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές. Τα μέτρα είναι για την προστασία των κατοίκων και των παραθεριστών».
Ερωτηθείς, πάντως, για την Αττική είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, κανένα στατιστικό στοιχείο είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο δεν δείχνει ότι πάμε για lockdown στην Αττική».
Εξηγώντας το πώς ελήφθη η απόφαση για περιοριστικά μέτρα στην Πάρο και την Αντίπαρο ο κ. Χαρδαλίας είπε αρχικά ότι «η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανα νησί γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι το μοναδικό κριτήριο».
17 Νοέμβρη - Συγκλονιστικό βίντεο: Ο Γιάννης Ρίτσος απαγγέλλει τη «Ρωμιοσύνη» στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
«Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Χαρακτήρισε, δε, αστήριχτη τη φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων. «Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του, ελέγχουμε τα εργαστήρια. Δεν υπάρχει λόγος πανικού στα δύο νησιά. Υπάρχουν κρούσματα αλλά είναι απομωνομένα. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος».
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε 400 προσλήψεις στα νοσοκομεία από Σεπτέμβρη. Επίσης ανέφερε πως δημιουργούνται 50 νέες ΜΕΘ.
«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντάσσονται στις ΜΕΘ 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές για την αποκτηση ειδικότητας στην εντατική ιατρική και 600 νοσηλευτές υγείας. Υπάρχει επάρκεια υλικών. Αποθέματα δημιουργούνται από διαγωνισμούς, δωρέες κτλ.» πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας.
«Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ παραλάβαμε 557 τον Ιούλιο του 2019. Ένα χρόνο μετά φτάσαμε τις 901 και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κλινών ΜΕΘ. Από το σύνολο των 901 κλινών ΜΕΘ είναι ανεπτυγμένες 186 αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό. Ο αριθμός αυτός είναι δυναμικός. Την περίοδο της πανδημίας οι κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid είχαν πλησιάσει τις 400» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και διευκρίνισε ότι «η κάλυψη αυτών των κλινών σήμερα δεν ξεπερνάει το 21% με 32 στο σύνολο των 186 διαθέσιμων».
Σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι από τις 26 Φεβρουαρίου οποτε και διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα αντιδράσαμε ακαριαία καθώς έχει 15πλασιαστεί ο καθημερινός αριθμός εξετάσεων. «Από 800 τεστ την ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, φτάσαμε τα 6.500 τον Ιούνιο και τα πάνω από 12.000 τεστ την ημέρα. Συνολικά έχουν διεξαχθεί περίπου 750.000 τεστ μοριακού ελέγχου».
Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «είναι σε εξέλιξη η κοινή προμήθεια από την ΕΕ για ρεμντεσιβίρη. Η Ελλάδα έχει παραλάβει στο πλαίσιο του πρώτου κύματος 178 φιαλίδια και υπάρχουν 85 διαθέσιμα από την αρχή της πανδημίας στα νοσοκομειά αναφοράς».
Ο υφυπουργός Υγείας απάντησε, τέλος, σε δημοσιεύμετα που, όπως είπε, «ψευδώς αναγράφουν ότι αποκρύπτουμε κρούσματα. Καθημερινά ο ΕΟΔΥ ως αρμόδιος φορέας ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας και την αντίστοιχη επιδημιολογική έκθεση. Κανείς δεν μπορεί ούτε να κάνει εικασίες ούτε να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα. Αυτά που γράφονται περί εξυπηρέτησης συμφερόντων τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού. Μέχρι σήμερα τα καταφέραμε γιατί παρείχαμε πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Δεν κρύψαμε τίποτα και ούτε θα το κάνουμε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr