Το Oruc Reis βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχοντας διανύσει περίπου 20 ναυτικά μίλια εντός της, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι το τουρκικό σκάφος, το οποίο συνοδεύεται από δύο άλλα σκάφη, έχει ανοίξει και τον πομπό του όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα Μarinetraffic.
Οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στην περιοχή, ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».
Ο ΣΚΑΪ στο δελτίο ειδήσεων δημοσίευσε χάρτη μέσω του οποίου δίνεται μία ενδεικτική εικόνα της συγκέντρωσης των σκαφών στην περιοχή.
Νωρίτερα η Άγκυρα με νεότερη NAVTEX που εξέδωσε μετά την ελληνική αντί-NAVTEX, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες που κάνει είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Διπλωματικός πυρετός
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει διπλωματικό «πυρετό» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις και να τονίζει ότι πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή με τον κ. Στόλτενμπεργκ να γράφει στο Twitter ότι «η κατάσταση πρέπει να λυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Φάρσαλα: Σχηματίστηκε δικογραφία κατά υπόπτου για δολοφονία 85χρονου
Λίγο αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις προκλήσεις της Άγκυρας
Στενά παρακολουθεί και η Ε.Ε. την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο που βάζει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.
Όπως τονίζει πηγή της Ε.Ε. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες». Νωρίτερα, ο Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Διαβάστε επίσης:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr