Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Αυτό επισημαίνει ο πολυγραφότατος και εκ των κορυφαίων Αμερικανών διπλωματικο-στρατιωτικών αναλυτών, Μάικ Ρούμπιν, σε άρθρο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου για το Εθνικό Συμφέρον (που διεδέχθη το πασίγνωστο Κέντρο Νίξον).
Την πρωτοφανή χειροτέρευση της κατάστασης αποδίδει συνολικά στον ισλαμο-εθνικιστή και αλαζόνα πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που με τις προβληματικές επιλογές ως και την εμπρηστική του γλώσσα ωθεί τα πράγματα σε κάθετη ρήξη με την Ελλάδα. Σημειώνει ότι τελευταία, εξαιτίας των συνεχών και προκλητικών υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το ακριτικό Καστελλόριζο, ανάγκασε τους τουρίστες να εγκαταλείψουν το νησί.
Ωράριο - Παραμονή Χριστουγέννων: Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
Ο Ρούμπιν, που η έδρα του είναι η επίσης πολύ γνωστή «δεξαμενή εγκεφάλων» AMΕRICAN ENTERPRISE INSTITUTE (ΑΕΙ), αναφέρει ότι «σε περίπτωση που υδρογραφικό-ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στην περιοχή του μνημονίου Ερντογάν-Σάρατζ η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει».
Την ομιχλώδη διπλωματική πρωτοβουλία της Ανγκελα Μέρκελ τη βλέπει με αρκετό σκεπτικισμό (προφανώς, λόγω προεδρίας της Ε.Ε.), ενώ τονίζει ότι ο Ερντογάν επιδιώκει δύο πράγματα. Το ένα είναι η πλήρης επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και το δεύτερο να αποκομίσει για τη χώρα του πολλά οφέλη από τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. Προσθέτει ότι ο Ερντογάν στοχεύει σε γεωγραφικές, διασυνοριακές και δημογραφικές ανακατατάξεις με όλες τις χώρες που η Τουρκία έχει σύνορα (Ιράκ-Συρία-Ελλάδα-Βουλγαρία). Παράλληλα, θέλει να υπερκεράσει το κύρος του Κεμάλ και να μνημονεύεται πιο πολύ από αυτόν. Μεταξύ άλλων, ο Ρούμπιν επισημαίνει τα κάτωθι:
- Δεν δίστασε ο Τούρκος πρόεδρος, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, να μιλήσει προκλητικά υπέρ της επιτακτικής ανάγκης αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ το ίδιο έκανε όταν επισκέφθηκε τη βουλγαρική πόλη Κίρτζαλι, κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, η οποία, σημειωτέον, έχει υπολογίσιμο μουσουλμανικό πληθυσμό.
• Ο Ερντογάν επιδιώκει να έχει προσβάσεις σε νησιά και θάλασσες, γι’ αυτό εδώ και αρκετά χρόνια (χωρίς να είναι ορατό) προχώρησε στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Εχει μία δική του θεώρηση του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά του Δικαίου της Θάλασσας. - Εκτιμά ότι με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες θα υπάρξουν εξελίξεις που θα είναι αποσταθεροποιητικές, που θα προκαλέσουν τοπική και έντονη, πολεμικής φύσης, αντιπαράθεση.
• Ολοι οι ξένοι ηγέτες και διεθνείς διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων η Μέρκελ και ο γνωστός Αμερικανός διπλωμάτης Τζέιμς Τζέφρεϊ, υποστηρίζουν ότι «είναι πολύ δύσκολο να τον χαλαρώσουν σε συγκεκριμένα ζητήματα».
• Η τεμενοποίηση της Αγίας Σοφίας είναι ακόμα ένα δείγμα της ερντογανικής νεο-οθωμανικής αντίληψης των πραγμάτων.
• Η Ελλάδα καλείται να αντιδράσει, γιατί διαφορετικά θα βρεθεί σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις…
• Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
• Τέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ίδιο τον Ερντογάν, γιατί δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης θα τον δικαιώσει, γιατί υπάρχουν και τα χειρότερα για την Τουρκία, που επί οθωμανικής εποχής ήταν η Συνθήκη των Σεβρών του 1920 ή εκείνη του Ποζάρεβατς στη Σερβία, όταν το 1716-1718 οι Τούρκοι απώλεσαν βαλκανικά εδάφη στον πόλεμο με τους Αυστριακούς.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός ΑναλυτήςΑπό την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr