Τη στιγμή που τα κρούσματα από ταξιδιώτες αυξάνονται – 24 σε σύνολο 33 κρουσμάτων κορονοϊού χθες – και «απλώνονται» με νέες περιοχές και νησιά να προστίθενται στον… χάρτη της Covid-19 και με δεδομένο ότι η ανοσία της αγέλης είναι μακρινό σενάριο, κατά τους επιστήμονες, τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα μόνα που θα αποτρέψουν νέα επιδημικά κύματα.
«Είμαστε το καλύτερο δυνατό παράδειγμα ως χώρα, πρέπει να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια όλοι μαζί να το προασπίσουμε», διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο χθεσινό Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγύρια ούτε για συναθροίσεις ούτε για το παραμικρό. Είναι ώρα ευθύνης γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει», τόνισε με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Αναφορικά με τις τοπικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια, εκτίμησε ότι πρέπει η αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμαρχοι να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στις εικόνες έντονου συνωστισμού που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δύνανται να οδηγήσουν σε υπερμεταδόσεις του Sars-CoV-2.
«Ενα πανηγύρι γίνεται γιατί ένας δήμαρχος παραχωρεί έναν χώρο. Αρα εκ των πραγμάτων ο δήμαρχος που παραχωρεί τον χώρο προφανώς έχει την ευθύνη να ελέγξει ότι τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που οι επιδημιολόγοι μας έχουν καταθέσει. Αρα, με την περισσή ευθύνη που όλον αυτόν τον καιρό πορευθήκαμε, μην περιμένουμε οριζόντιες νόρμες, ότι απαγορεύονται όλα τα πανηγύρια. Ο καθένας θα σταθμίσει τα δεδομένα της περιοχής του το είδος των εκδηλώσεων που πρέπει και αν πρέπει να γίνουν», είπε.
Οι καλοκαιρινές τοπικές εκδηλώσεις αποτελούν τη μία έγνοια των υγειονομικών αρχών, καθώς την άλλη αποτελούν τα εισαγόμενα κρούσματα και ιδιαίτερα από τον Προμαχώνα, καθώς η Βαλκανική βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, ενδεχομένως και χειρότερη σε κάποιες περιπτώσεις σε σχέση με το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, σύμφωνα με τους Ελληνες επιστήμονες. Κρούσματα της Covid-19 καταγράφονται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές. Χθες σήμανε συναγερμός στην Αιδηψό εξαιτίας ζευγαριού από τη Σερβία που αποδείχθηκε θετικό στον κορονοϊό, πήγε αυτοβούλως για εξέταση, και νοσηλεύεται σε ειδική πτέρυγα στο νοσοκομείο της Λαμίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο άνδρας φέρεται να πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Σε εθελοντική καραντίνα έχουν μπει τουλάχιστον 80 Σέρβοι.
Αράχωβα: «Κόλλησαν» στο χιόνι χωρίς αλυσίδες - Ουρές χιλιομέτρων και ταλαιπωρίας
Μια γυναίκα, επίσης, από τη Σερβία εντοπίστηκε θετική στην Κέρκυρα, ενώ πέντε κρούσματα μετρά το νησί της Θάσου. Επιπλέον, δηλώθηκε τρίτο περιστατικό με Covid-19 στην Εύβοια και ένα ζευγάρι που ήρθε εκδρομή στην περιοχή του Παγγαίου, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από μονοήμερη.
Ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων χθες ανήλθε σε 24. Πρόκειται για 21 άτομα που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, και τρία άτομα που προσήλθαν αυτοβούλως σε εργαστήρια για έλεγχο.
Ο Προμαχώνας είναι το πλέον ευάλωτο σημείο, λόγω της «φωτιάς» πάνω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό, αυξάνονται και επεκτείνονται τα τεστ στους επισκέπτες, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης, από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται φτάνουν πλέον στο 90% των επισκεπτών που εισέρχονται στην Ελλάδα και η ικανότητα για τεστ στον Προμαχώνα αυξήθηκε στις 3.000 ημερησίως. Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, η κίνηση των διερχόμενων αυτοκίνητων είναι ιδιαιτέρα μικρή σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες.
Οι Αρχές εφιστούν την προσοχή και των Ελλήνων που πραγματοποιούν κοντινές εκδρομές στα σύνορα. Ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν την κινητικότητά τους προς τη Βόρεια Μακεδονία.
Η Ελλάδα δεν επιτρέπει την είσοδο στη χώρα πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας εξαιτίας της υψηλής διασποράς του ιού, εν τούτοις κάτοικοι όχι μόνο της Φλώρινας αλλά και γειτονικών περιοχών πραγματοποιούν μονοήμερες επισκέψεις στα Μπίτολα και άλλες κοντινές πόλεις στην γραμμή των συνόρων, κάτι που έχει θορυβήσει τις τοπικές αρχές.
Οι ειδικοί παρακολουθούν και αξιολογούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα που παραμένουν σε ελεγχόμενο επίπεδο, καθώς τα κρούσματα είναι εντοπισμένα και διαχειρίσιμα. Δεν αποκλείεται, όμως, να τεθεί θέμα ακόμη και κλεισίματος των χερσαίων συνόρων εάν η κατάσταση… ξεφύγει. Τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό έχουν όλα τα σενάρια «στο τραπέζι» και θα εισηγηθούν ό,τι προασπίζει τη Δημόσια Υγεία, κατά πληροφορίες.
Ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για την Covid-19, Ηλίας Μόσιαλος, ανέφερε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Σκάι) ότι εάν η Ελλάδα καταγράφει 100 – 150 κρούσματα την ημέρα θα υπάρξει έντονη ανησυχία.
Ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού χθες στη χώρα μας ανήλθε σε 33. Η κατανομή των υπόλοιπων περιστατικών, πλην των ταξιδιωτών, έχει ως εξής: δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, ένα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, τρία στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και ένα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Lancet και την συνόψισαν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), στην πλειονότητα αντιπροσωπευτικού δείγματος του ισπανικού πληθυσμού δεν παρατηρήθηκαν IgG αντισώματα έναντι του νέου κορονοϊού, ακόμα και σε περιοχές με αυξημένο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτά τα αποτελέσματα απομακρύνουν από τη θεωρία της επίτευξης ανοσίας αγέλης ακόμη και ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την πανδημία πολύ περισσότερο συγκριτικά με την Ελλάδα.